efenim bir adet canon dslr sahibiyim, takdir edersiniz ki kit lensi yetmiyor. bu ara çekemiyorum ama elim boşken araştırıp lens alayım diyorum. genelde diyafram öncelikli çalışıyorum, ancak lens alırken nelere dikkat edilmeli pek bir şey blmiyorum. tahminen canon almayacağım, param yetmez. asıl önemli olan özelliklerinin ne olduğu, nelere dikkat etmeliyim?


edit:haklısınız yetersiz bilgi vermişim. esasen teleobjektif ile çok bir işim yok ancak kit lensi diyafram, renk ve keskinlik bakımından zayıf geliyor. 18-55 mm kendisi f: 3.5-5.6 arası.
dediğim gbi diyaframın bulanıklık-netlik etkisini kullanarak nesneler vs çekiyorum. ha bir de bolca portre çekiyorum. portreye dramatik etki katması açısından (deformasyon olarak addedilse bile yukarıdan çekimlerde oldukça hoşuma giden bir etkisi oluyor.) geniş açı iyi.
kafam oldukça karışık yani.

canon meselesine gelince param yeterse önceliğim elbette canon ama, bakmam gerek. bir abd den aldırma ihtimalim var, bakacağız artık.

 

ne amaçla kullanacaksınız lensi önemli olan bu? kit lens 18-50 veya 18-70 aralığındadır muhtemelen. dolayısıyla size geniş açı çekecekseniz yeter ancak teleobjektif olarak işe yaramaz, bu durumda 70-300 aralığında bir zoom lens ile tüm odak uzaklıklarını (hemen hemen) kapatmış olursunuz. lensler prime (sabit odak uzaklıklı) ve zoom lens (değişken odak uzaklıklı) olarak ayrılır bunların da en açık diyafram değeri düştükçe fiyatları artar. örneğin 50mm f1.8 180 TL iken 50mm f1.4 300TL+ 50mm f1.2 ise herhalde 1000tl ve üzeridir. Burada diyafram ne kadar açılabiliyorsa düşük ışık performansı da o kadar yidir.

Ne çekmek istediğinize karar verdikten sonra istediğiniz odak uzaklığında ve amaca yönelik bir prime lens veya iyi bir zoom almanızı tavsiye ederim. lensin yorumlarını netten okuyup mümkünse bir kaç kare çekmeden de almayın derim.

justaddwater

mümkün mertebe canon harici almamaya çalış. ve spot al, bozulacak şeyler değildir bunlar. fotokritiğin satılık forumuna bi göz at.

berhan

lens alışverişlerimi mümkün mertebe fotokritik forum üzerinden yapıyorum. sıfır lense tonla para vermeye gerek yok. sıfır sigma parasına ikinci el bir canon lens bulabilirsin (lensine bağlı tabii..)

optik konularda garanti gibi bir kavram olmadığından sıfır almak anlamsız. birileri tarafından kullanılarak çalıştığı teyit edilen, mekanik optik ve kozmetik kusuru olmayan, tıkırdamayan, satıcının önünde denenerek alınan bir lensten daha iyi ne olabilir ki?

dikkat: piyasada diyaframı bozuk lensi itelemeye çalışanlar var. lensi denerken gövdenin sol alt yanında bulunan diyafram tuşuyla yaprakların çalışıp çalışmadığını kontrol et. yapraklar geç tepki veriyorsa lensin içi nemlenmiş olabilir. aman deyim.

makineci

kenrockwell.com daki lens yorumları, her türlü kullanıcıya hitab edecek şekilde hazırlanmış. bu siteye güvenebilirsin.

yan sanayi lensler arasında performans sıralaması genellikle şöyledir: tokina > sigma > tamron
fiyat sıralaması da tam tersi tabii. tamron aldığı güne lanet eden insanlar da var, beklentine bağlı.

verdiğin bilgilere göre (makinanın full frame olmadığını varsayarak) 25 ila 35 mm arasında sabit odak uzaklıklı, diyaframı da 2 den küçük olan bir lensin sana uyacağını düşünüyorum. seçenekleri belirleyip kenrockwell'e bir göz at

makineci
1

mobil görünümden çık