bir arkadaşım iş yeri ile çirkinleşmek istiyor.. maddi, manevi, adli zor durumda kalsın istiyor iş yeri. ne yapabiliriz?

olay şu:

bir aile şirketinde çalışıyordu. bir sürü patrondan biri yemek işini tablota çevirmiş. bulaşıklarıda akraba olmayan çalışanlar(müdür olmayanlar) arasında sırayla yıkasınlar kararı alınmış. çocuk: "tablot yemem, başkasının bulaşığını da yıkamam." demiş.. bir kaç gün yememiş yıkamamış böyle..

-işten çıkartılacağı gün tesadüfen iş yerinde iş kazası geçirmiş. "evde oldu de zaten başımız belada iş kazasıyla" demiş akraba muhasebeci..

-hastaneye gidip iş kazası bildiriminde bulunmuş. hastane 3 gün rapor vermiş.. işe geri döndüğünde işten çıkartıldığını öğrenmiş. tamam demiş çıkmış.

-bir kaç gün sonra iş yeri iş kazası olayından haberdar olunca çıkış tarihini iş kazasından bir gün önceye çekmişler.

-maaşını bankaya yatırmışlar..

-o gün ben alo 170i aradım. "iş yerinde iş kazası geçirdim. iş kazası olduğunu söylememem istendi. bildirdiğim için iş yerinden çıkışım iş kazasından 1 gün önce olarak verildi. ayrıca ihbar tazminatı vermemek için çıkışım istifa olarak gösterildi. ben istifa etmedim." diye şikayet ettim firmayı.

-ne olduysa bir kaç gün sonra iş yerinde bi tutuşma oldu.. gecenin bir yarısı "kardişim istersen gel işe tekrar başla. aramızda tatsızlık olmasın. ahiretliğiz dünya işleri boş şeyler kırmayalım birbirimizi. gel burda ibraname var imzala" dediler. imzalatmadım.

-ibranameyi "ihbar tazminatını yatırın öyle imzalayayım" dedirttim.

-onlar da ibraname imzalamadan para yatırmam mümkün değil dediler..

ibraname imzalarsak parayı yatırırlar mı? ne yapalım başka?

kabul etmemiş. yıka kovarım demiş patron eşi

 

hic bir seyi, para dahi alsa imzalamasin. su durumda %1500 hakli o arkadas. sikayetini yapsin, mislisiyle parasini alir. hatta sikayeti geri cekmek icin alacaklarinin 2 katini istesin.

zam sampiyonu domates

ibraname imzalamasın tazminat ödenmeden, alacak verecek kalmadı demek o.

bayağa pislikmiş bunlar. işe iade davası açılabilir.

telefonla yaptığınız şikayeti yazılı şekilde de yapmanızı öneririm.

m e l t e m

önce para sonra imza. arkadaşa geçmişler olsun.

kup tuz

imzalamasın, dava açarsa süründürür.

seyduna6687

hiçbirşey imzalamasın. eğer ki çalıştığı işyeri 30 kişinin üzerindeyse 1 aylık süre içinde işe iade davası açması gerekiyor, o süreyi kaçırmasın. mutlaka bir avukatla görüşerek hareket etsin.

dahili meddah

işe iade davası açma süresi 30 gün değil 1 ay. bu fark sürenin hesabı bakımından önem taşıyor.

yani 10 nisanda kovulduysa 10 mayısa kadar, 23 nisanda kovulduysa 23 mayısa kadar dava açmalı. ne kadar çabuk açarsa o kadar iyi.

son güne bırakmasın.

ilave yapayım da hukukçu olmayanlarca da anlaşılsın:

Sürelerin başlaması
MADDE 91- (1) Süreler, taraflara tebliğ tarihinden veya kanunda öngörülen hâllerde, tefhim tarihinden itibaren işlemeye başlar.

Sürelerin bitimi
MADDE 92- (1) Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter. (2) Süre; hafta, ay veya yıl olarak belirlenmiş ise başladığı güne son hafta, ay veya yıl içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde biter. Sürenin bittiği ayda, başladığı güne karşılık gelen bir gün yoksa, süre bu ayın son günü tatil saatinde biter.

Tatil günlerinin etkisi
MADDE 93- (1) Resmî tatil günleri, süreye dâhildir. Sürenin son gününün resmî tatil gününe rastlaması hâlinde, süre tatili takip eden ilk iş günü çalışma saati sonunda biter.

m e l t e m

@meltem'in cevabı doğrultusunda cevabımı düzeltiyorum. kusura bakmayın.

dahili meddah

imzalasın ama imzanın üzerine;
"işbu ibraname; ihabr tazminatım olan ... Liranın, ...... numaralı banka hesabıma x gün içinde yatırılması halinde geçerlidir, x gün içinde tazminatlarım ödenmediği taktirde, tüm yasal haklarımı saklı tutuyorum"
yazsın.
ibranameyi imzalamazsa, ödemeye yanaşmayacaklar. dava açarsa da uzun sürecek, davayı kazanınca bir de icra süreci olacak vs.

de jure
1

mobil görünümden çık