son bir yıldır izmir'de Ege üniversitesi hastanesinde poliklinik hastası olarak psikiyatrik tedavi görüyorum. majör depresyon ve yaygın anksiyete teşhisiyle. şimdiye kadar sadece ilaç tedavisi gördüm. beş ay önce doktoruma psikologla görüşmek istediğimi söyledim. bana dedi ki "geçmişten gelen bazı durumlardan dolayı terapi yapılamıyor. psikologlara sadece test yaptırıyoruz dönem dönem testlerimiz oluyor" (psikologların terapi eğitimleri var). iki ay önce de başka bir doktora aynı şeyi söyledim. bana bir doktorun terapi yaptığını söyledi. o doktorla görüştükten sonra hocası terapiye onay vermeyince terapi işi yattı. öğrendim ki hastanın durumu ne olursa olsun asla terapi yapılmıyormuş.

1 hastanede altı psikolog çalışmasına rağmen terapi yapılmıyorsa bunun nedeni ne olabilir? testler çok mu zaman alıyor?
2 hastanedeki psikologların öncelikli görevi hastayla ilgilenmek değil mi?
3 özelde terapiye gidecek durumum yok. izmir'de terapi yapılan bir hastane biliyor musunuz?
4 acaba hiç bırakmasam mı? çünkü görüşmeler gayet iyi geçiyor.

 

Davranış odaklı terapi, cbt 2. Dünya savaşı sırasında bir askerin elinden çıkan bilgilerle hazırlanmıştır. Insana uzun vadede bir faydası olduğuna inanmıyorum. Hele ki depresyon tanısıyla gelen bir hastaya davranış odaklı terapi önermek için çıldırmış filan olmalısınız diye düşünüyorum. Adam tikim var demiyor bakın, depresyondayım diyor.

blossom

deü'de öğrenciyken okulun medikososyal merkezinden psikoterapi almıştım (beleş) gayet de iyiydi. üniversite öğrencisiyseniz okulunuzun olanaklarını bir araştırın derim.

kugsel adam

lütfen no problem.

varoluscu metabilis

kugsel adam öğrenci değilim malesef mezunum.

varoluscu metabilis

Lise bilgisi mi? Güldürme lütfen beni ben psikoloji mezunuyum, terapi eğitimi alıyorum, farkındaysan ben senin bilgi dağarcığına yorumda bulunmadım, kaldı ki bu yanlış öneriyi meslekten birisi de yapabilirdi, liseli olmana gerek yok. Depresyon tanılı kişi uzun vadede davranış odaklı terapiden fayda görmez, bitti.

blossom

işte öğrenci idealizmine @trumanshow tecrübeleri ile cevap vermiş.

başka bir doktor denemeyi düşünebilirsin arkadaşım.

mea maxima culpa

Ya arkadaşlar, psikiyatrist terapi yazmaz. Onun görevi size ilacı verip vücudunuz ve beyniniz ilaca nasıl tepki veriyor onu ölçmek. Terapi yapan psikiyatristler bu ülkede parmakla gösterilir zaten. Şöyle bir anımı anlatıp konuyu tatlıya bağlamaya çalışcam; sevgilimden ayrılınca panik atak krizleri geçirmeye ve intihar senaryoları kurgulamaya başladım. Sonra napıyorum lan ben diyip bir psikoloğa gittim. Intihar meylim var diyince beni psikiyatriste yönlendirdi. Psikiyatrist baba 'bi erkek için canını kıymaya değer mi' dedi. Ahahahah anneme anlatsam derdimi en fazla böyle tepki verirdi zaten. Sana bi lustral yazayım kafa dinle dedi, ben de uyuşmak istemediğimi sadece çaresiz hissettiğimi anlattım. Reçeteyi elime tutuşturdu, yolladı. Ilacı kullanmadım yardım almak istedim, alamadım. Göt gibi kaldım çocuklar. Ama terapi yapan güzel insanlarımız var. Param olmadığı için o zamanlar gidememiştim sadece.

blossom

teşekkürler herkese. blossom ilk iki sorumun cevabı ne olabilir? zaten takıntılı bir adamım. bunları da dert ettim:)

varoluscu metabilis

Psikologların meslek yasası olmadığı için hastanelerdeki görevleri Muğlak kalıyor. Yetkinlikleriyle değil de daha çok bürokratik saçmalıklarla alakalı. Yoksa test yapmak yorumlamak iş değil.

blossom
1

mobil görünümden çık