kolay kolay ucuzlamaz daha, ucuzladığında da hdd fiyatları oldukça düşeceğinden yine birim boyutta çok fiyat farkı olacağından ilk tercih hdd olacak uzun yıllar...
usb 3.0hdd'ler saniyede 100mb/s civarı okuma/yazma hızına sahip, fiziksel darbe almadıkça kolay kolay sorun da yaşatmaz.
SSD teknolojisi veri depolama için gerekli dayanıklılığa henüz erişmedi. O yüzden sizin yaptığınız hibrit sistem en garanti iş, eski pc ile ben de aynı sistemi kurmuştum, şu an harici disk ile idare ediyorum. Fiyatlar uzun süredir inişte zaten de asıl boyut ve kontrolcülerin ilerlemesi biraz yavaş kaldı bana göre, bu durum fiyatları sabit tutuyor teknoloji geliştirme payı diyelim biz buna. Fakat ülkemiz para birimi ekseninde gayet extra pahalı bu ürünler, maaşımızı dolar/euro olarak alıyor olsaydık şu an rahat rahat uygun fiyatlar ile ssd donatmış olacaktık sistemimizi ancak şu an para anca 120 liklere yetiyor kısmet işte :)
ssd fiyatlarının ucuzlaması için yeni bir teknoloji çıkması lazım. sata disklerin ilk çıktığı zamanı hatırlayın aynı ssd gibi bi dünya para istiyorlardı. aynı zamanda bizim ülkeyle alakalı olarak doların düşmesi lazım, insanların her hafta telefon değiştirip cari açığın anasını bellememesi ve devletin daha insaflı vergi alması lazım. lazım da lazım işte. ayrıca üstte yazıldığı gibi ssdler veri yedeklemek için hdd kadar uygun değil zaten ömürleri hddlere göre daha kısa. hdd veri yedekleme için en güzel çözüm şu anda. bluray diskleri saymıyorum onun optik sürücüsü de diskleri de çok masraflı. illa harici ssd isterim diyorsanız usb 3.0 arabirimli 2.5" disk kutusu alıp ssdnizi içine yerleştirebilirsiniz ama sataya bağladığınız kadar performans alamazsınız.
superior +1,
ssd veri depolama icin iyi bi tercih degil suan icin. hatta son kullaniciya sunulan "ucuz" ssd'ler hic degil.
ben de ssd+hdd kombosu yapiyordum da, hdd'yi cikarttim, harici soket aldim, lazim oldugunda ordan kullaniyorum. sessizlik daha guzel.
ssd'leri harici olarak kullanmak onlara en büyük eziyet; usb üzerinden "trim" komutu çalışmayacağı için dahili kullanıma oranla daha çabuk yıpranacaktır.
ayrıca ssd'ler henüz olması gerektiği kadar dayanıklı değil. kasım ayında aldığım 256gb samsung 840 pro ssd %17 yıprandı misal...
alın 2.5" 2tb harici bir disk sessiz sakin kullanın; hem ekstra enerji adaptörü de lazım olmaz, usb işinizi görür...
@esref
@sevgikusunkanadinda
@jedilance
crystaldiskinfo, hddtune gibi programlar ile ssd'nizin "s.m.a.r.t" verilerini okuyun; orada "ssd wear level" gibi bir parametre olması lazım. (Şimdi evde değilim o sebepten tam isim aklıma gelmiyor) Bu parametre en düşük "0" en yüksek "100" olan bir değerdir. Yükseldikçe ssd'nizin hücre yıpranmasının arttığını belirtir.
SSD'nin komple "secure erase" yapılarak (bir nevi low level format) performansının eski hale gelmesi sağlanabilir diyorlar ama henüz denemedim; şu an diskimin performansı bana yetiyor. kaldı ki 32 GB kadar bir alanı ayırdım yıpranma meselesine karşı yedek hücre kullanmak için; buna da "overprovisioning" deniyor. her firmanın sunduğu bir özellik değil ama samsungda var... ssd'nin istediğiniz kadarlık bölümünü "yedek" ayırıyorsunuz; normal kullandığınız bölümde yıpranan hücre var ise o hücredeki bilgi yedek ayırdığınız hücrede depolanmaya başlıyor. bu da diskin kullanım süresini uzatıyor tabi.
ssd kullanan arkadaşlara tavsiyem özellikle temp, temporary internet files gibi sürekli okuma/yazma yapılan klasörleri ve page file, hibernation file gibi dosyaları da mekanik diske taşıyıp oradan kullanın. ayrıca internette "ram cache" maksatlı programlar var; 8-16gb ve üzeri fiziksel ram'e sahipseniz kullanmadığınız ram'i "cache" olarak kullanıp ssd'nizin ömrünü uzatabilir veya mekanik diskinizin performansını arttırabilirsiniz.