makarna hastasıyımdır, ekmeksiz yaşayamam mesela.
nasıl alıştırırsan öyle gidiyor, şeker bağımlığı gibi düşün.
olay tam olarak şöyle karbonhidrattan zengin beslenmek= glisemik indeksi yüksek gıda
ve fazlaca insülin salınımı
daha sonra fazla insülin nedeniyle hızlı düşen kan şekeri ve yine aynı şiddette belki daha fazla acıkma ve sık acıkma, şekerli şey yeme isteği gibi bir döngü bu.
karbonhidratı kesmek bu yüzden ilk 2 gün bildiğin zorluyor ama sonrasında canın çekmiyor çünkü insülin seviyesi normale dönüyor.
bir de normalde sağlıklı beslenen kişinin ekstradan dışarıdan karbonhidrata ihtiyacı yok, makarnaya , ekmeğe, şekere ihtiyacı yok.
meyve,sebze ve hayvansal gıdalarda da karbonhidrat grubuna giren şeker grupları var onlar yetiyor da artıyor bile.ihtiyaç kesinlikle değil.
Bağımlısın. İraden zayıf değilse kırarsın. Esansiyel yağ asitleri ve amino asitler var. Ama vücudun dışarıdan alması gereken bir karbonhidrat türü yok.
ben de senin gibiydim, makarnayı dahi ekmekle yerdim ama neferkitty'nin dediği gibi birkaç güne alışıyorsun. 1-1.5 yıldır kahvaltı haricinde ekmek aramıyorum artık, yemeye başlarsam yine devamını istiyorum tabi ama bunun bir sonu olmadığı için olabildiğince uzak duruyorum.
karbonhidrat alışkanlığı,aile-çevre yemek kültürü ile ağırlık kazanıyor bir yandan, diğer yandan ise çok kolay ulaşılabilmesi (kahvaltı yerine simit-poğaça-börek alma, evde birşeyyokken makarna yapmanın kolay gelmesi vs.) Türkiye'nin her bölgesinde karbonhidrat tüketimi hatırı sayılır derecede var elbet ama, bir İç Anadolulu olarak söyleyebilirim ki, çocukluktan itibaren hem evde hem de misafirliklerde falan karbonhidratlı ürünler ön planda oluyor, bu bölgede çok çok ön planda. buna ayıkıp ne kadar çabuk beslenme düzenini değiştirirsen o kadar iyi edersin. Ayrıca, çok hareketli olmayacağınız-yemekten sonra devamlı oturacağınız zamanlarda karbonhidratı hiç almamak sağlık ve kilo almama adına anlamlı olur. Başka duyurularda da bahsettiğim gibi illa ben bu karbonhidratı alacam, kafama koydum derseniz, 1-1,5 saat sonra spor yapmanız iyi olur. Son olarak karbonhidratı günlük beslenmenizde en çok kahvaltı ve öğle yemeğinde alacak şekilde ayarlamak da faydalı olur.