1. Anayasa'nın 137.maddesi

"kamu hizmetlerinde herhangi bir sıfat ve suretle çalışmakta olan kimse, üstünden aldığı emri, yönetmelik, tüzük, kanun veya anayasa hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. ancak, üstü emrinde ısrar eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, emir yerine getirilir; bu halde, emri yerine getiren sorumlu olmaz.

konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz.

askeri hizmetlerin görülmesi ve acele hallerde kamu düzeni ve kamu güvenliğinin korunması için kanunla gösterilen istisnalar saklıdır."

Şimdi burada ikili bir ayrım var "konusu suç teşkil eden emir" ile "kanuna, yönetmeliğe vs. aykırı emir" arasında ne gibi fark var bunu çözemedim. Örneğin bir hizmet karşılığında yönetmelikte/genelgede 1 lira alınır yazıyorsa ve üst amir 2 lira al diye emir verirse bu durumda hangisi geçerli olur?

2. Genel anlamda Devlet Memurlarını ilgilendiren Anayasa ve 657 sayılı yasa hükümleri yaptıkları iş bakımından kamu görevi üstlenen sözleşmeli personele de uygulanabilir mi? Zannedersem Danıştayın bu yönde bir kararı var. Teşekkürler

 

amir memura ''yengenle markete git alışverişe yardım et poşetleri taşı'' derse bu suç teşkil etmez ancak yönetmeliğe aykırıdır zannımca...

inspectorjavert

kanuna/yönetmeliğe aykırı bir emir vermek de suç teşkil etmez mi?

redskull

bu maddenin içinde saklı felsefeyi çözemedim?

redskull

her kanuna aykırı şey suç değildir. suç dediğimiz şey ceza kanununa aykırı eylemdir.

microfiction
1

mobil görünümden çık