dün akşam aldığım haberle bütün gündür aptal aptal geziyorum internette sürekli bişiler araştırmaya çalışıyorum ama iyice içim daralıyor, kısaca özet geçersem bi yazılım firmasında çalışıyorum ve şirket orada ki bir bankada aldığı proje için 2 kişi seçti ve biri benim ilk faz için 3 ay riyadda bulunucam.

sorulara gelirsek
* bu adamlar şeriat kurallarıyla yaşıyorlar ben tam tersi bi adamım lafını etmediğim sürece kimse bana lan camiye niye gelmiyon falan der mi?

* haziran ayı ortasında(10 günlük) amsterdam-paris gezim var pasaportta suudi arabistan çalışma vizesi olması sorun teşkil eder mi?-- ilerleyen yıllarda amerika girişi için vs sorun olabilir mi?

* şirket ulaşım kalıcak yer ve yiyecek ile ilgili tüm giderleri karşılayacağını (hatta 3 ay boyunca ayda 1 hafta trden çalışabileceğimi)söyledi fakat tr de yatan maaş dışında oradaki harcirah bedelini belirleyemediklerini söylediler nasıldır oralarda yaşamak ne kadar para gerekir ne verirlerse itiraz etmem gerekir?

* riyad nasıl bi yer abiler (ablalar demiyorum çünkü kadın diye birşey yok falan diye okudum lan!) sonuçta haftasonu falan napılır alkol yok bar yok çölde deveye mi bineyim kızıldenizde denize mi gireyim 4*4 kiralayıp şuursuzca gezeyim mi napayım bi akıl verin

 

öncelikle suudi arabistan şeriat kurallarının oldukça katı uygulandığı din polislerinin de oldukça katı olduğu bir ülke. ve unutulmaması gereken nokta polis gözünde suud sözü ile sizin sözünüz arasında uzlaşmazlık söz konusuysa suud olan kişiye inanırlar.

sorularında devam ediyorum.

1- şeriat çok sıkı uygulanır. din polisleri namaz saatinde sokakta olan kişiyi zorla camiye götürür ki zaten namaz saatinde tüm dükkan, iş yerleri kapatılır ya da zorla kapattırılır.
ayrıca sakın orada kadınlara dik dik bakma. suudlar çok çabuk işkillenir bu tür durumlardan. sonrası yine polis.

2- bu senin tamamen arabistan'dan aldığın vizenin durumuna bağlı. vizenin bitişinden önceyse bu avrupa seyahatin sıkıntı olacağını sanmam.

3- fiyatlar konusunda çok fazla bilgim olmasa da yurt dışında çalıştığın için orada sana verilecek paranın türkiye'de aldığından fazla olmasından dolayı para biriktilebilecek miktarda olacağını söyleyebilirim.

4- haftasonları ve tatillerde bahrein'e geçebilirsiniz. ki her hafta perşembeden cumaya bağlayan akşamlar bahrein'e giden köprü suud arabalarından dolayı tıkanır, bahrein'deki cafe-bar-restoranlarda adım atacak yer bulamazsınız.
bahrein arabistan'ın yanında isviçre gibidir. orası da şeriat ülkesi ancak yine de alkol serbesttir. sadece ramazanda restoranlar kapanır.
bu arada google mapten kontrol ettim; riyad'dan bahrein'e giden köprüye olan mesafe 450 km.
aklına takılan noktalarda yine yardımcı olmaya çalışırım

bluesbass

Demiyorlar genelde. Ciddede yaşadım uzun bir süre mesela çarşıda namaz vakti olunca tüm dükkanlar kapanır, namaza gitsinler diye ama çoğu insan dışarı çıkıp oturuyor.

Türkiye'den çok farklı değil yemek ücretleri vs. Örneğin en meşhur fast food zinciri al baik, tavuk yapıyorlar. Bir menü + cola 14 riyal o da 8-9 tl ye denk geliyor. Sebze biraz pahalı ama çok değil.

Vize sıkıntı olmaz amerika suudi arabistan'ı sever birbiriyle çok iyi anlaşırlar. Merak etme zaten sevmese arap baharında onlar da giderdi.

Aktivite dersen valla bilmiyorum biz genelde sadece alışveriş yapıyoruz. Cidde'de deniz var, erkekler için denize girmek, jet skiye binmek gibi aktiviteler mümkün ama kadın olunca maalesef.

Cafe vs. Bol bol var gidip oturabilirsin. Riyad'da da varmış. Alkolse cidde'de south abhur denen bi yerde içilebiliyormuş sanırım Riyad'da durum nedir bilemiyorum.

Son olarak sonuçta orda sıkılacaksın illa ki harcırah belirlenirken geçimden ziyade bunu göze al çekeceğin çileye değsin yani. Maaş+aylık 5000 riyalden aşağısına tamam demezdim ben olsam o da 3000 tl gibi bir şey yapıyor. Maaşın 3000 ise 1 veya 1.5 maaş istenebilir diye düşünüyorum. Ha bir de benzin çok ucuz 25 kuruş.

ekaterina
1

mobil görünümden çık