İsimlerin Kuran'da geçiyor olmasının sevap kazandıracağı gibi saçma sapan bir inanış duymuştum.
çünkü müslüman bir ülkeyiz. izlerini taşıyoruz.
ismin sirayetiyle ilgili söylenenler çok akılcı da bunun türkçe örnekleri çok az; hakan, kaan ve bir kaç tane daha. bana kalırsa asıl sebep hala müslüman olunması.
çoğunlukla dinle alakalı, hristiyan milletlerde de incilde ve eski ahitte geçen isimler sıkça kullanılır.(aziz isimleri vs) onun için bir ismin dillere göre farklı varyasyonları vardır.
ulan sanki kullandığımız tüm kelimeler, sözcükler öztürkçe de birtek isimlerimiz arapça.
elbetteki din etkisi çok fazla, hem demek ki karı koca isim birleştirerek isim uydurmak o zaman moda değildi. ne yapsın adam zaten kullanılan 30-40 isimden birini seçiyordu.
(Çocuğa güzel bir ad koymak, evladın baba üzerindeki haklarındandır.) diye bir hadis var.
ayrıca kuranda illa geçmesi lazım diye bir durum yok dinen, güzel olması şartı var.
hristiyanlarda dini isimleri hatta müslüman isimlerini sıklıkla kullanır
michael - mikail
gabriel - cebrail
harun - aaron
benjamin - bünyamin
...
gibi. demek ki, tüm dünyada geçerli olan bir şey ve ismin güzel olmasıyla veya islamla alakası yok. o zaman bu gelenek-görenek icabı bir şey olmalı.
bu arada benimde ismin arapça veKuran'da geçiyor.
@etna;
michael kendi dinlerinde de geçiyor, islam kaynaklı olduğundan değil, aynı zamanda incil kaynaklı olduğundan kullanılıyor. diğer isimler de öyle. türkiye'de arapça isimlerin yaygın olmasının sebebi müslümanlık, avrupada incil kaynaklı isimlerin çok olmasının sebebi hristiyanlık. gelenek dediğin de dinden gelen gelenek zaten, şaman geleneğimiz mi kaldı.