astronotlar dunya'ya dondukten sonra bi ulkeye vizeye basvururken gecen
bu orijinal sorum icin bir alkis hakediyorum sanirim.
cok ciddiyim ha bu arada tasak gecmiyorum ama siz gecebilirsiniz tabi, ustune dusunmedim muhtemelen cok basit bi aciklamasi var. ama cok merak ettim lan.

bence uzay yolculuğuna başladığı yeri yazıyordur.


hangi ulkenin vatandasi ise o ulkeyi yaziyor, ikametgahi farkli ise o ulkeyi de ayrica belirtiyor.
hakikaten alkis :)


@nicki martin ikameti diyorum iste. ikameti nere gorunuyor uzaydayken? uluslararasi uzay istasyonu bir ulkenin topragi degil sonucta degil mi


sen is gezisi icin sehir disina ciktiginda ikametgahin degisiyor mu kardesim? sen disarida olsan bile kayitli kuyutlu oldugun yer belli.
ikematgah sadece fiziki olarak bulunan yer degil ki, resmi belgelerde yasiyor olarak gozuktugun, vergini odedigin, secimde oy kullandigin yer demek ayni zamanda. istersen bir yil ayril, sonucta ikametgahinda olarak gorunursun.
sonucta gittigi yerde yetkili merci yok ki gidip marstan ikametgah ilmuhaberi alsin adamlar.


Buyuk ihtimalle abd vatandasi old. Icin vize sorani olmaz


@geyikkosandede onu dusundum de avrupa disinda bir suru yer var soran en.wikipedia.org:US_Citizens_Visa_Req_Map.PNG


bak bi de su geldi aklima, zaten bu astranotlar dunyaya geldikten sonra hemen oyle tatile falan gidemezler. bir suru test yapilir, rapor hazirlanir, falan filan. hem yercekimsiz ortamda kaldiklari icin kaslari zayiflamis oldugundan doktor gozetiminde kalmalari gerekir hem de hastalik, alien (!) tehlikesine karsi falan karantina altina alinirlar.
son 6 aylik ikametgah yeriniz sorunu da boylece hallolmus olur :)


@nicki martin abi once yazdigin mantikliydi ama bu sacma geldi bana zira son 5 senede yasadigim her yeri ve son 10 senede ziyaret ettigim her yeri sormuslardi vize basvurusunda :) ulkesinden ulkesine degisir tabi


mir yazar, iss yazar, intergalaktik seyyahatteydim yazar, yörünge yazar, oort bulutu yazar. hem havalı da olur bence, oralar da bizim sayılır. açılın amk ben günde ortalama beş defa üstünüzden geçtim siz kimsiniz yazar. özgüvenine kalmış.


@zetahead yahu heralde oyle yapacak o ayri, ben resmi basvuruda o ulke kutucuguna ne yazdigini dusunuyorum. space mi yazacak international space station mi yazacak.. aciklar o ayri aciklanmayacak bir durum degil sonucta ama forma ne yaziyolar onu merak ediyorum


harbiden allkış!!!!
ingilizce'de sihirli iki harf vardır böyle durumlar için: N/A
yani Not Applicable.
Götünün sıkıştığı her yerde N/A basar geçersin forma. Hayat kurtarır!


@compadrito n/a yi unutmusum ahaha dogru


hacu uzak yol kaptanları bilir aslında bunu. adamların çoğu vakti uluslararası sularda geçiyor.


gemi adami is icabi giderken o vize tabiiyetinden yararlaniyor ama tatile gidecegi zaman senin benim gibi turistik vizeye basvuruyor.
tatil icin diyosan hala ikametgah konusunda israrliyim. astronot icin de gemi kaptani icin de.
ha sen diyorsan ki astronot uzaydan donerken kel alaka bi ulkeye dustu uzay araci, o zaman vizesiz nolacak. onu da dusunmusler ulkeler ve antlasma yapmislar kurturma ve yetkililere teslim etme diye.


lan arkadaş adam uzaya gitmiş uzaya, siz başka bir ülkeye giderken vize soronu yaşar mı diyorsunuz :p


@cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam sorun yasar demedim canim sadece merak etmistim ne yazdiklarini


alkis +1, hatta gulucuk de cabasi :)
gecenlerde nasa astronotu ron garan'in (twitter icin tiktik twitter.com) oldugu bir konferansa katilmistim. bu soru aklima tabii ki gelmezdi ama kendisine twitter dan bi sormayi dene cok merak ediyorsan?


astronot yanlış ülkeye düşerse proplem yok kanka. de facto bi giriş olur. çoğu ülke o konuda rahat. zaten tekneyle okyanus turlarında ada devletlere uğrayacaksan falan öyle yapıyormuşsun, tek tek vizeyle uğraşmıyor, yola çıkıyor, karaya ayak basınca "e ben geldim artık bi vize verirsiniz" diyormuşsun. de facto işte. gecekondu gibi. önce çökerim sonra resmi ikamet alırım gibi.
bu arada afganistana ya da k.koreye ya da liberyaya falan düşerse şimdiden geçmiş olsun astronot karşime. vizeden daha önemli problemleri olabilir.
