nerede nurullah ataçlar nerede cahit sıtkılar nerede necip fazıl nerede faruk nafizler?
bugünümü şiire ayırayım dedim ama normal bir cümleyi alıp devrik hale getirince herkes şiir yazdığını sanmaya başlamış.
herkes aruz vezniyle yazsın demiyorum ancak hakikaten çok komik oluyor bazı şiirler.
hatırlıyorum ilkokul 3. sınıfta sivil savunmayla ilgili yazdığım bir şiir şimdikilere 10 basarmış.
nedendir bu durum? serbest vezinle yazılması daha mı etkiliyor okurları?
yoksa demode mi oldu görüyorlar?
kimse uyak/kafiye filan mı bulamıyor yoksa?
ben mesela hep uyakli/kafiyeli yazmayi severim, insanlar kolayina kaciyor herseyin, teknolojinin etkisi var bence :)
her devrin modası başka başka tabii...
kimisi "kafiye göz içindir" der, kimisi "kafiye kulak içindir" der, kimisi ölçüsüz ve uyksız şiirleri özensiz bulurken bir başkası şiirde ölçü ve uyağı tamamen reddeder.
kimi toplum sorunlarına eğilir, kimisi sanat şahsi ve muhteremdir der.
yanlız şu bir gerçektir ki edebiyatımızda hatta dünya edebiyatında en az son 50 yıldır belirgin bir akımı, görüşü gruplar halinde kabul eden, savunan sanatçı pek yoktur.
herkes istediği gibi yazıyor, herkes istediğini okuyor. ha hangisi daha çok satıyor? tabii ki sanatta beceresini gösterebilen değil, bir şekilde popüler olan.
şiirin de herşey gibi kolay tüketilebilir, hızlı hazmedilebilir bir nesneye dönüşmesinin sonucu olarak ibrahim sadri ve benzeri şairler gündeme geldi. dikkat ederseniz bu tip şiirler genellikle icra edilmek için yazılıyor. kağıt üzerinde olduğu gibi sunulmuyor.
uyak meselesine gelirsek. zaten ikinci yeniden itibaren türk şiiri başka enstrümanlara yöneldi. uyağın kısıtlayıcı bir yönü olduğunu kabul etmemiz gerek.
Yarış yok. Her alanda olduğu gibi rekabet işleri güzelleştiriyor. Divan edebiyatında herkes en güzel kasideyi yazabilmek için gece gündüz ugraşırdı. Şimdinin işleri 5 dakika. Über yeteneksiz biri olarak söylüyorum.
Bir de insanlar yüzeysel yaşamaya başladılar. Aşk meşk sok içine şiirin yedir gitsin. Gençler edebiyattan bihaber büyüyorlar. Gördükleri en edebi metin Sagopa Kajmer denen elemanın şiirleri ki sen hesapla.
sunay akın şiirlerinden lezzet alıyorsanız tüm şairlerin şiirlerinden lezzet alabilrisiniz. ismini zikrettiğiniz şairler ile sunay akın arasında dağlar kadar fark var. nihayetinde türk şiirinin şu sıra amiral gemisi ikinci yeni kuşağı ve bu damardan beslenen şairlerdir. misal ismet özel, cemal süreya, ülkü tamer'in ilk dönem şiirleri, sezai karakoç, ece ayhan ve daha adını anamadığım nice şair vardır ikinci yenide. bu şairlerin açtığı boşluktan içeri girmiş ve türk şiirine emek veren çok önemli şairler varken bunları görmezden gelip türk şiiri nereye yolcu diye sorarsanız olmaz. en nihayetinde okuduğunuz sunay akın tam anlamı ile şair değildir. siz en iyisi ikinci yeninin eski tüfekleri ile onlardan ilham alıp yürüyen şairleri okuyun.
bu türk şiiri nereye gidiyor tartışmaları da ahmet hakan'ın hediyesi galiba.
@akustik cinayet
olayı tamamen yanlış yerden alıp yanlış yönlendirmişsiniz.
sunay akından aldığım lezzeti bir çok şairden almıyorum demek sunay akın'ı çok beğenirim onun üzerine şair tanımam demek değildir. bilakis serbest vezinle "yazmasına rağmen" -ki orhan veli'yi de örnek verdim çeşitlilik açısından- bir çok şairden iyidir dememdir o.
türk şiiri nereye yolcu diye sorarken uyak/kafiye'den çıkış yaparak soruyorum. ki zaten soruyu sormamdaki asıl amaç bu.
han duvarları'ndan veya sakarya sürküsü'den aldığım hazzı üvercinka'dan alamadım ben!!
nurullah ataç'ın bir şiir vardı, hem soldan sağa hem yukarıdan aşağıya anlamlı bir şiirdi (şimdi birisi söylese bu şiirin adını keşke)
yavuz sultan selim'in sanma şahım... diye başlayan dörtlüğündeki gibi.
şimdi ben onunla, "bir elinde cımbız bir elinde ayna, umrundamı ki dünya" diyen orhan veli'yi nasıl aynı kefeye koyarım?
ilk cümlemi tekrar ediyorum;
olayı tamamen yanlış yerden alıp yanlış yönlendirmişsiniz.
ben türkiyede şiir yapılmıyor, şairlerimiz 5 para etmez filan demedim,
hatta sizin dediğiniz isimler ülkemizin en büyük şansı. ben kafiyeli şiir yazılmamasından dem vuruyorum.
ayrıca ahmet hakana takılacağıma intihar ederim. (okumam demiyorum)
@etna
"orhan veli'den veya sunay akın'dan aldığım lezzeti bir çok şairden alamıyorum ancak günümüzde eli kalem tutan herkes ibrahim sadri gibi şiirler yazmaya başladı."
(...)"şimdi ben onunla, "bir elinde cımbız bir elinde ayna, umrundamı ki dünya" diyen orhan veli'yi nasıl aynı kefeye koyarım?"
Ne diyorsunuz kuzum siz, ben anlamadım. Hayır, anladığımı düşünüp Akustik Cinayet'in yazdığı içerikte bir cevap yazacaktım ama "olayı tamamen yanlış yerden alıp yanlış yönlendirmişsiniz" diyeceksiniz diye vazgeçtim. Bence sorunuzun ifadesinde bir sorun var. Mesela başlıkta "Türk şiiri nereye yolcu" gibi ahkamsal bir şey söylemek yerine şöyle deseniz belki daha net olur muydu? "Uyaklı ve kaliteli şiirler arıyorum." İçerikte de şiirlerinden hoşlandığınız şairleri filan yazardınız. Hooop, bir sürü güzel cevap aşağıda!
@denizen
haklısın. başlık biraz yanlış oldu. ama ben şiiri uyak/kafiye olarak görüyorum daha çok, o yüzden sanki yanlış bir tarafa gidiyormuş gibi geldi, başlığıda o yüzden öyle yazdım. ama senin dediğin doğru.