xampp kurdum, apache olsun, mysql olsun running görünüyor panelde fakat nerden mysql server'a bağlanıp da database'ler tablolar filan oluşturacağım? yandaki admin butonuna bastım ve açılan pencerede de bununla alakalı işlemler yok sanki. ya da ben mi göremedim? sonra bunu kaldırıp bu üçünü ayrı ayrı indirip birbiriyle ilişkilendirerek kurulumu vardı internet'ten arattığımda, onu yapmaya çalıştım ama o da olmadı. bulduklarım hep php'nin daha eski sürümleriyle alakalı anlatımlardı ve orda bahsedilen bazı şeyler benim indrdiğim dosyalarda yoktu mesela. bu yüzden o anlatımlar da sonuç vermedi. aradığımda da hep php'nin en son sürümünü indirmek için seçenekler çıkıyor.

şimdi ben xampp'ı kurduktan ne yapıyım da mysql'i kullanıyım? ya da xampp'ı kurmadan başka bişey mi yapıyım? ne yapıyım? sinir oldum valla.


 

Hepsini tamamen kaldırdığınıza ve portların da sağlamlığına emin olduktan sonra (xampp-portcheck.exe) yeniden kurulumu yapıp mysqlde veri tabanı felan kurmak istiyorsanız: localhost adresinize bağlanarak mysql üzerinde at koşturabilirsiniz.

xampp' ın kontrol panelinde de mysql' in ve apache' nin started olarak göründüğünü kontrol etmenizi tavsiye ederim. Hatta sürekli bu işle ilgilenecekseniz service olarak kurulumu gerçekleştirin. (kurulum esnasında Install mysql as service? Install apache as service? olarak soruyor ya da xampp kontrol panelinde üstte service yazan text' in altında checkbox' ı da işaretleyebilirsiniz). xampp kontrol paneline xampp' ı kurduğunuz klasörün içerisinde bulunan xampp-control.exe programını çalıştırarak erişebilirsiniz.

artuc

evet tamam. bir de wamp'ı kurup da yapmaya çalışmıştım ve böyle bir sayfayı açmıştım orda. ve orada tablo filan oluşturup ulaşmaya çalışmıştım ve ulaşamamıştım. şimdi o zaman başka bir soru sorıyım. bu server'a bağlantıyı sağlamak için mesela şöyle bir şey yazmak gerekiyor di mi:

$conn = mysql_connect($dbhost, $dbuser, $dbpass) or die ("Error connecting to mysql");
$selected = mysql_select_db("database_ismi",$conn);

sonrasında da bu conn isimli connection'ı kullanılarak işlemler yapılr filan. o dbhost'un filan da yukarda değerlerini veriyoruz. ama mesela sunucu ve kullanıcı isimleri varken verdiğiniz sayfada, password'le alakalı bir bilgi yok. zaten kurarken veya sonrasında da bi şifre bilgisi istemiyor. oraa neyi geçirmek lazım?

tepedeki psychedelic adam

mesela şu anda böyle bir connection kurup bir database'deki tabloya bir şey eklemeye çalıştığımda şöyle bir hata verdi. yani bağlanamadı işte.

Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user 'root@localhost'@'localhost' (using password: YES) in C:\xampp\htdocs\open_student.php on line 5
Error connecting to mysql

tepedeki psychedelic adam

veri tabanı ve bunun içerisine tabloları oluşturduysanız, evet bir connection açmanız lazım mysqlde. default kurulumdan devam ediyorsanız ve açtığınız veri tabanının adının da tepedekiadam oldugunu varsayacak olursak alttaki kodu kullanınız (php.net' den alıntıdır).

$link = mysql_connect('localhost', 'root', '');
if (!$link) {
die('Not connected : ' . mysql_error());
}

// make foo the current db
$db_selected = mysql_select_db('tepedekiadam', $link);
if (!$db_selected) {
die ('Can\'t use foo : ' . mysql_error());
}


MySql' i kurarken sizden şifre istemez direk şifresiz kurar. Eğer şifre koymak istiyorsanız mysql' inize ve xampp' ı da c:/ root' a kurdugunuzu varsayacak olursak:

C:\xampp\mysql\bin klasörü içerisinde bulunan winmysqladmin.exe programını çalıştırın. Username kısmına root, olmasını istediğiniz şifre kısmına da şifrenizi yazın. mySQL' i, bir önceki mesajımda belirttiğim kontrol panelinden stop / start yapın.(service olarak kurduysanız denetim masasında bulunan administrator tools > services içerisinden de yapabilirsiniz.

artık mysql' e erişmek için şifre belirtmeniz gerekmekte. connection stringinizi şu şekilde değiştirmelisiniz:

$link = mysql_connect('localhost', 'root', 'sifreBuraya');
(diğer satırlar aynen kalacak).

yolun başındasınız anlaşılan.
kolay gelsin

artuc

el atmışken xammp maddesini de dolduruverin bi zahmet (oha :)
lamp bundle gibi bir şey mi bu?

can see

xampp maddesinden kast ettiğinizi anlamadım fakat, yorumlamak gerekirse xampp nedir diyorsanız, php, mysql, filezilla, mercury (smtp) ve apache' yi bir arada sunan aşmış bundle paketidir. iyidir hoştur, yanında pear paketiyle gelir, cok tatlıdır.

daha ayrıntılı bilgiyi sözlükten: (bkz: xampp)
ya da kendi web sayfalarından: www.apachefriends.org alabilirsiniz.

artuc
1

mobil görünümden çık