Yardımsever ekşi duyuru ahalisi,

Fransa'da master yapıyorum. Geçen gün Türkiye'den bir arkadaşım başkonsoloslukta dosya açtırıp açtırmadığımı sordu, ben de anlam veremedim açıkçası. Arkadaş da ne olduğunu bilmiyor, bir ara birilerinden duymuş sadece.

Var mı böyle bir gereklilik, veya zorunlu olmasa bile ileride işime yarayabilir mi? Ne biliyim Paris Başkonsolosluğunu arayıp şurada şu master ı yapıyorum mu diyeceğim:)

Gurbetçi tayfadan desteklerini esirgememelerini bekliyorum.

Sağlıcakla kalın.

 

Paris'teki konsoloslugun web sayfasina girersen gerekli bilgilere link bulursun.

Ama kisa cevap: evet boyle bir sey var ve gerekli.

wpi

tc'yi su yuzden ilgilendirir senin nerde okudugun; dondugun zaman sike sike yok denkligini alman gerek orada okudugun bolumun. aldigin "title"'i turkiye universitelerinde kullanmak istiyorsan eger.

chrome

simdi master a baslamadan once ozel ogrencilik basvurusu yapman gerekiyordu universite diploman vb. ile. daha turkiye'deyken eline bir ozel ogrencilik fisi yolluyor meb, bunu da alip bulundugun sehrin isini goren temsilcilikteki egitim ataseligine (konsolosluk ya da elcilik) goturup dosya actirman gerekiyordu. sonra her donem sonu notlarini yollamak sureti ile bu dosyayi orada acik tutuyorsun, bitince de diplomanin ornegini vb. yollayip denklik islemini tamamliyorsun.

ben yapmamistim mesela universite icin, sadece turkiye'de iken ozel ogrencilik fisini cikarmistim, onun disinda transcript falan yollamadim (tembellik), bir sey olmadi.

sonra mezun olunca meb e diploma tercumesi ve transcript ile basvurdum, denklik onaylandi.

yani eger dosyayi simdiye kadar actirmadi isen transcriptlerin ile ve ogrenci olduguna dair okuldan alacagin bir belge ile falan dosya actirabilirsin, ve evet gerekli, yoksa yaz tatiline dondugunde kacak durumuna dusebilirsin. yine ayni sekilde askerlikle alakan yoksa bile tc sinirlari icinde "universite mezunu" ya da "yuksek lisans mezunu" muamelesi gormek istiyor isen, gerekli. tabii okudugun universite meb tarafindan "denk" sayilmiyor ise, ve askere gitmeyecek isen, ancak o zaman actirmanin anlami yok.

bu baglamda, ogrencilik fisi aldi isen, iki tercihin var: 1- dosyayi simdi actirabilirsin, her donem notlarini yollayip icin rahat gezebilirsin. 2- dosyayi hic actirmayip mezun olunca denkligini cikarabilirsin, eger yazlari ve mezuniyetten sonra turkiye'ye donmeyeceksen bir tercih bu, cunku ilgili denklik cikana kadar askere alinabilirsin eger turkiye'de olursan. ve konsolosluk calisanlari bu tarz durumlarda genellikle anlayis gosteriyorlar, bir ugra mutlaka yardimci olurlar.

eger askere gideceksen, ve turkiye'den ayrilmadan "ozel ogrencilik" diye bir kayit actirmadiysan mutlaka dosyayi actirmak icin basvurmalisin. cunku bu ozel ogrencilik kaydini actirdigin anda meb'den tsk'ya bunun bildirisi gidiyor, senin askerlik dosyanda oluyor, yarin bugun benim gibi konsolosluktaki dosyaya transcript gondermedigin zaman bile sorun cikmiyor. (ya da cikarsa halloluyor o kagit+okulunda ogrenciligini kanitlayan baska bir sey, mesela giris-cikis kayitlari ile ogrenci vizesi sayesinde)

bunubenyazdim
1

mobil görünümden çık