Bazı web sitelerinin en altında "Tüm hakları saklıdır" yazıyor. Web sitesinin bu tüm hakları kurulma aşamasından önce nasıl alınıyor? Web sitesinin neyle ilgili olduğunu, ana fikrini yazıp noterde üzerimize mi alıyoruz hakları?

Sormak istediğim şey şu: Kurulacak sitenin orjinal ana fikrini bulan kişiler genellikle web sitesini tek başına kodlamıyor. Hatta kodlama işine hiç karışmıyor. Fikri bulduktan sonra web sitesini kuracak kişiyi nasıl buluyoruz? Daha da önemlisi sitenin ileride popüler olacağını düşünürsek siteyi kodlayan kişinin site üzerinde hak iddia etmesini nasıl önlüyoruz?

Örnek: zumbara.com toplanzi.com gibi siteler.

 

nerden buluyoruz: eğer çok ciddi bir projeyse şirketlerle anlaşıyoruz, ehh bi projeyse webmaster forumlarından buluyoruz. şirketle çalışmıyorsan fikrin çalışma ihtimali her zaman var tabi.

tescillimarka

Yemeksepeti kurulurken mesela web tasarımcıyla nasıl bir anlaşma yapılmıştır sizce? Hak iddia etmeyeceğine dair bir şey imzalatılır mı web tasarımcısına?

sweet child o mine

Fikir ve sanat eserleri kanunu kapsaminda tasarimi tamamen sana aitse ya da kismen common ogeler iceriyorsa otomatik olarak zaten yayin tarihi itibariyle senin olmus olur. Yani calindigini kopyalandiuni gordugunde yasal haklarini direk avukat araciligiyla talep edebilirsin.

Solem
1

mobil görünümden çık