Narcissus'u okuyordum. Sonra resimlerine felan bakayım dedim ve şu resime baktım.

upload.wikimedia.org

Sonra da aklıma şu sahne geldi...

www.youtube.com

Sonra dedim ki kendi kendime, narcissus kendi imgesinde aşık olup eridi bitti, yemeden içmeden kesildi. Kendi sonunu getirdi. (Her ne kadar tanrılar tarafından kaderi belirlenmiş de olsa)
Sonra bir de golluma baktım. Yüzüğü takıntıya dönüştürdü. Yüzüğün yarattığı kişilik bölünmesi, o kendi yansımasıyla kavgalar felan, canım hobit eriyip gitti.

Bunu düşünen başkaları olmuşmudur diye aramaya inandım ama sadece şu karakalem çalışma çıktı karşıma...

gibbythesecond.deviantart.com

Var mı başka bağlantı aklınıza gelen? Ne diyosunuz?

 

mantıklı ve güzel bir bağ kurmuşsun, fakat güç karşısında yaşanan iç çatışma tek bir karaktere indirgenemeyecek kadar sık işlenen bir öğre olmuştur.

yine de özellikle tabloya bakınca insan benzerliği görmeden edemiyor. wikipedia tartışma sayfasına taşıyın isterseniz.

kuja

Mantıklı ama bana pek öyle gelmedi. Öncelikle gidişat farklı, biri kendine biri yüzüğe aşık. En belirgin aynılık yani suya bakmaları ve konuşmaları çok genel bir motif, yani çift kişilikli olan kim olsa suyla yüzleştirmek zorunda, sonuçta ayna var mı lotr çağında, varsa gollum nerden bulsun falan. Dolayısıyla bu yüzleşmenin çarpıcı olabilmesi için doğal bir ayna olan suyun kullanılması neredeyse şart.
Ama güzel bir benzetme, belki de siz haklısınızdır.

whoosie

Gollum'un kimden esinlendiği hakkında şöyle bir bilimsel çalışma var.
library.taylor.edu

Gollum'la arada birtakım farklılıklar görüyorum. Gollum çoklu kişilik bozukluğu yaşıyor, Smeagol-Gollum karakterleri var. Çoklu kişilik bozukluğu ikinci karakter konuşmaya başlamadığı sürece o kadar tehlikeli değildir ama ikinci karakter Gollum konuşmayı geçtim, neredeyse ana kişiliği olmuş. O an hangi karakterse, olmadığı karakteri suda görüyor ve onunla konuşuyor, kendisini görmüyor. Saplantısı ise kendi dışında bir nesne.

Narcissus ise adı üstünde, hatta isim babası Narsisizm'in. Sudaki kendi görüntüsüne hayran. Suda gördüğü kendisi, saplantısı da kendisi.

Edebiyatta vardır suya bakmalar. Şu an aklıma birkaç görüntü geliyor benzer olarak ama nereden geliyor çıkaramadım. Hatırlayınca editlerim. Yansıma gördüğünde kendine bakma delisi olarak DOrian Grey geliyor şu anda aklıma ama onun da su kenarı var mıydı acaba?

Ama suya bakma işi ortak ,buna başka karakterleri de ekleyebiliriz.

aychovsky
1

mobil görünümden çık