
Mesai ücreti verilmeden mi calismanizi istiyor?


ÇALIŞMA SAATLERİNDE DEĞİŞİKLİK
İş sözleşmesinde aksine bir hüküm yoksa çalışma saatlerinde de işveren tek taraflı değişiklik yapamaz. Bazı durumlarda iş sözleşmesinde çalışma saatleri ile ilgili bir hüküm olmamasına rağmen işveren çalışma saatlerini dürüstlük kuralı çerçevesinde tek taraflı değiştirebilmektedir. Örneğin gün ışığından daha çok yararlanmak amacıyla işverenin yaz ve kış dönemi için toplam çalışma saatleri süresini değiştirmemek koşulu ile işin başlama ve bitiş saatlerinde saat ayarlaması yapabilmesi gibi. Bu tür değişikliklerinde işletmenin gereklerinden kaynaklanması ve dürüstlük kuralı çerçevesinde uygulanması gerekir.,
sonuç olarak, sözleşmeyi fesh edip, tazminat alabilirsiniz.


Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda 270 saatten fazla olamaz. Kabataslak baktığımda sanırım sizin işveren de bu 270 sınırında kalmaya çalışmış.
Ücret olarak da normal çalışma ücretinin %50 artırılması ile ödenmelidir fazla mesailer.
Bunlar sağlansa dahi çalışanın onayı alınmalıdır. Sanırım yeni yapılacak sözleşmede bu fazla çalışmayı da onaylamanız istenecektir.
Ayrılmayı düşünürseniz istifa etmeyip tek taraflı fesh etmeniz lazım sözleşmenizi. O durumda kıdem tazminatı hakkınız var ise, talepte bulunabilirsiniz. Mahkemeye vermeniz gerekecek tabii işvereni. Buradan sonraki süreci bilmiyorum ama bildiğim şu: çalışma şartları önemli şekilde değişiyorsa tazminat hakkınız doğuyor.


Mesai ücretlerini vereceğini söylüyor. Ödemeler konusunda pek sıkıntı yaşamıyoruz ama çalışma şartlarındaki değişiklik çalışmaktan vazgeçmeme neden oluyor.
Değişiklik için bizden onay istiyor ama "İsteyen istifa edebilir" de diyor. Diyelim ki istifa etmedim ama sözleşmeyi de imzalamadım, ne olacak?
@pluto the planet o maddeyi inceledim ama hukuki bilgim sınırlı olduğu için benim durumuma uyup uymadığını bir türlü anlayamadım.
cevaplarınız için teşekkür ediyorum.


patronla bir sıkıntınız yok anladığım kadarıyla. o zaman burada insan ilişkileri devreye giriyor. patron için bu iyiliği yapacak mısınız? tabi bütün haklarınızı tam olarak sağladını düşünerek söylüyorum.


evet, herhangi bir sıkıntımız yok ama bu çalışma şartlarını kabul etmeyeceğim. kabul ettiğim takdirde sosyal hayatım sıfırlanacak. çıkma kararım kesin ama haklarımdan haberdar değilim.


işveren hukuka uygun davranmış nerede çalıştığınızı merak ettim. yaptığı şey çalışma koşullarında esaslı değişiklik ve yeni sözleşmeyle bunu kaul etmenizi istiyor. işveren çalışma koşullarında esaslı değişiklik kararını tek taraflı alamaz. Aşağıdaki kısmı da internetten buldum.
"
İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel
yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan
çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı
olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan
ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler
işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse,
işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için
başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim
süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda
4857 sayılı İş Kanunu 17 ve 21.madde hükümlerine göre dava açabilir
(Yrg.9.HK:2007/31073).
Çalışma koşullarında işçi aleyhine esaslı değişiklik olduğu konusunda
ispat yükü işçidedir. Çalışma koşullarının belirlenmesinin ardından, yapılmak
istenenin değişiklik olup olmadığı ve en sonunda işçi aleyhine olduğu
işçi tarafından kanıtlanmalıdır.
İş Kanunu hükmü, işverenin önerisini ve önerinin isçi tarafından kabul
edilmesini yazılı şekil şartına bağlamıştır. Diğer bir ifadeyle önerinin yazılı
olarak yapılmaması veya önerinin işçi tarafından kabul edildiğinin yazılı
olarak işverene bildirilmemiş olması, çalışma koşullarında değişiklik
yapılmasını
engelleyecek bir “geçerlilik koşulu” niteliği taşımaktadır.
İş Kanunu hükmü, işverenin değişiklik önerisinin isçi tarafından kabulünde
altı iş günlük süre kısıtlaması getirmiştir. Altı iş günü geçtikten sonra
işçinin
öneriyi yazılı olarak kabul ettiğini işverene bildirmesi halinde de,
kanaatimce işveren çalışma koşullarında esaslı değişikliği yapabilecektir.
İşçi çalışma koşullarında esaslı değişikliği kabul etmez ve işyerinde
çalışmaya devam edilirse, değişiklik gerçekleşmemiş ve sözleşme eski
şartlarla devam ediyor sayılır. Bu durumda işveren, değişiklik teklifinden
vazgeçerek sözleşmenin eski şartlarda devamını isteyebilir ya da çalışma
koşullarında değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için
başka bir nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine
uymak koşulu ile sözleşmeyi feshedebilir(Yrg.9.HK:2009/2936). "
Cumhur Sinan ÖZDEMİR*


şartları kabul etmediğini söyledikten sonra kovulmayı bekleyebilirsin.
30 ay kadar sürecek bir makina imalatı sanıyorum ki büyük paralar kazandıracaktır, dolayısıyla patronunuz sizi kovma kararını veresiye satan peşin satan tablosundaki peşin satan gibi gevşek oturuş, elde puro ile 5dk düşünmeden verebilir.
sonuçta senin kullandığın programı kullanabilen ve kafası çalışan eleman bulmak zor olmasa gerek.
sen haklarını değil istifa ettikten sonra her anlamda daha iyi bir iş bulabilir misin ona bak.
bulamayacaksan;
kırbaç geliyor.


@azizakin yaptığımız iş sadece program kullanmaktan ibaret değil. otomasyon makinelerinin tasarımını yapıyoruz, yaptığımız işi yapan çok fazla insan olmadığı için eleman arzı sınırlı. ben çıktıktan sonra aynı işi yapacak adamı bulması işin özelliğinden dolayı çok mümkün değil. elim biraz kuvvetli bu yüzden ama adam da işi yetiştirebilmek için bahsettiği şartlarda çalıştırmak zorunda.
@godsparticle sözleşmeyi şimdilik sözlü olarak ifade etti. elimde böyle bir sözleşme önerdiğine dair kanıt yok. çıktıktan sonra da kanıtlayabileceğimi sanmıyorum. şu ana kadar yazılanlardan anladığım kadarıyla tazminat alma hakkım yok gibi, alacaksam da şirketle davalık olmam gerekiyor. teşekkür ediyorum.


Sen istifa etme. Eğer sana derse ki neden dediğim saatlerde fazla mesai yapmıyorsun o zaman dersin ki ben fazla mesaiyi kabul etmedim. etmek zorunda değilsin. işveren işçisine zorla fazla mesai yaptıramaz. o zaman eğer seni işten çıkarmak isterse geçerli sebep bulmak zorunda. ben fazla mesai yap dedim yapmadı derse işe iade davası açarsın. iş mahkemeleri çok uç bir durum olmadıkça işçi lehine karar vermeye meyillidir ki bu zaten normal. dolayısıyla sizin istifa etmeniz bana kalırsa çok saçma.
ayrıca şirketle davalık olmak garip ya da yanlış bir durum değil. thy işten çıkardığı 305 işçisini seve seve geri aldı. almadıklarına da tazminatlarını ödedi çünkü davaları kaybetti. iş davaları öyle yıllar süren süreçler değil. korkulacak bir durum yok. ama dediğim gibi istifa etmeniz bana mantıklı gelmiyor.


yanlis anlamadiysam patron kil tüy bi adam degil.
gidin konusun, ben bu isi böyle kabul etmedim, motivasyonunuzun kalmayacagini belirtin, eger orda calismaktan memnun iseniz bunuda belirtin ama bu belirtilen saatlerde calismam mümkün degil diyin, yani dediginiz gibi zaten sosyal hayat sifirlanicak.
durumu anlatin, eger vazgecilmez biri iseniz ya da iyi niyetli ise anlar, duruma göre hafta flexible biseyler ayarlarsiniz, ya da benefitler filan olabilir.
bu noktada insan iliskileri ile cözemez iseniz hukuki yollara gidebilirsiniz.


emin olamayınca kendisiyle konuştum şimdi. sıkıntı çıkarmadı, tazminatı vereceğini söylüyor. hepinize tekrar teşekkür ederim yardımlarınız için.


işe iade davası yanlız toplu iş çıkarmada sözkonusu. onun dışında işveren belirsiz süreli işçiyi kıdem ve ihbar şartlarını gerçekleştirerek her zaman işten çıkarabilir, haklı sebepe ihtiyaç duymaz.


siz gene de istifa etmeyin. Bırakın o çıkarsın. İstifa edersiniz, sözünü tutmazsa hiçbirşey talep edemezsiniz.
Merak ettiğim 30 ay 2.5 yıl yapar. Bu kadar uzun süre kimse o şartlarda verimli çalışamaz. 30 ay boyunca sizden hergün 3 saat, haftada 20 saat, yılda 1040 saat fazla mesai istiyor. Kimse bu kadar uzun süre verimli çalışamaz. Niçin onunla konuşup bu 2.5 sene için 1-2 eleman almasını istemiyorsunuz?


dostum öncelikle, çalışma şartlarında köklü değişiklik nedeniyle tazminatını alarak ayrılma hakkın var.
ikincisi nereden baksan fazla mesailerle beraber %50 bir maaş artışı yaşayacak gibisin, e patron biraz mal mı bilmiyorum ama 2 personele bu kadar fazla mesai yaptıracağına 3. personel alsa aynı hesaba gelir ve de personeli kaçmaz.


@dunyanin dans eden sarki soleyen pisligi @joe dalton eleman ihtiyacını kendisine sürekli söylüyordum zaten, ilan da veriyor sürekli ama daha önce de söylediğim gibi bu işte tecrübeli insan sayısı çok az. alıp yetiştirmek gerekiyor. bu da makinelerin kompleks olmasından dolayı 2-3 yıllık bir süreç gerektiriyor. o yüzden bizden faydalanabildiği kadar faydalanmak istiyor. kendisinden şimdiye kadar bir üçkağıtçılık görmedim, sözüne güvenirim ama o bile kelek yaparsa bir daha hiçbir işverene güvenmem :)


@kazma kramer
o zaman sizi kaybetmemek için elinden geleni yapması lazım.
yani "isteyen istifa edebilir" rahatlığında olmamalı.
şartları kolaylaştırabilir biraz ne bileyim, 1 hafta fazla mesai yaptırır, 1 hafta yaptırmaz, ya da istemeyene yaptırmaz vs. gibi.
çünkü bu dediğiniz şartlarda yine yetiştiremeyecek projeyi.
sizi anlıyorum, köle gibi çalışmak ve 30 ay kendinizi bağlamak istemiyorsunuz ama orta yol bulunamaz mı diye de aklımdan geçmiyor değil.
hem sizin açınızdan hem işvereniniz açısından kazançlı olacak orta bir yol yani.
