genelde iki yakıt kıyaslanırken şöyle bir hesap yapılıyor, 100km'de biri 5lt iken diğeri 7lt yakıyor deniliyor, fakat bu miktarlarda yaklaşık olarak aynı ağırlığa sahipler, dizel yakıt sistemini bilmiyorsanız cevap vermeyin ltfn tşk pls, gaz ne alaka aq, illa biri çıkıp böyle bir cevap verecek.
Selamlar,
dizel yakıt kullanan araçların kilometre başına daha az yakıt harcaması yalnızca yoğunluk farkından değil. Benzin ile dizelin kimyasal yapısı farklı ve dizel yaktın içerisindeki enerjinin kullanılması daha kolay. Motorlu taşıtlarda dizel yakıtın içerisindeki potansiyel enerjinin yaklaşık %40'ı kullanabiliyorken benzinli araçlarda bu oran %25-30 civarı. O yüzden aynı işi yaparken daha az (hacim olarak ve ağırlık olarak) dizel yeterli oluyor.
Bu oranlar 5 sene önce falan üniversitede kaba olarak verilen değerler. Bugün bu oranlar artmıştır mutlaka ama böyle temel bir fark var iki yakıt tipi arasında.
dizel: 45.5 MJ/kg (megajule/kilogram)
benzin: 45.8 MJ/kg
dizel: 36.9 MJ/litre
benzin: 33.7 MJ/litre
aradaki fark daha çok çevrimden kaynaklanıyor. tüm ısı makineleri bir termodinamik çevirmine göre çalışırlar. jet motorları brayton çevrimi, benzinliler otto, dizeller dizel çevrimi gibi.
dizel, otto (benzin) çevrimine göre daha verimli. Aslında eğer sıkıştırma oranları aynı olsaydı otto çeviriminin verimi daha yüksek olurdu. ancak dizel'in sıkıştırma oranları otto'ya göre daha yüksek olduğunda böyle bir avantaj yakalıyor. ayrıca otto çevriminde yanma işlemi teoride sabit hacimde gerçekleşirken dizel çevriminde sabit basınçta gerçekleşiyor (yine teoride), tıpkı jet motorlarında olduğu gibi. yanmanın sabit basınçta gerçekleştiği çevrimlerde ortaya çıkan ısı enerjisinin bir kısmı genleşme için harcandığından verim açısından dezavantajlı. ancak bahsettiğim gibi sıkıştırma oranının yüksek olması dizeli öne geçiren faktörlerden biri.