selam,
cok ust duzey bir virtuozun (piyano, keman vs..) hic bilmedigi bir esere nasil calistigini gosteren bir video var mi bildiginiz?

olmadi cevrenizden veya kendinizden biliyorsaniz boyle insanlar hic bilmedikleri zor bir eseri kac saatte, gunde, ayda konserde calinabilecek seviyeye getirebilir? oturup lak diye calamaz heralde dimi?

 

virtuöz diyorsun notayı gördüğü an oturur lak diye çalar. ekstra çalışmalar acelite, ince nüanslar vs için uğraşır.

nedensizce

nedensizce +1

virtüöz dediğin adam notayı görmeden duyduğunu çalabilen bir adam.

eksi sozluk e bir daha geldim

Konservatuar'dan bir piyano profesörü tanıyorum, ki kendisi en genç profesör, mezuniyetinden okul birincisi, en gelecek vaat eden gibi sıfatlara da sahip; bir konserden önce haldır huldur çalışıyor. Bir hafta zaten kapanıyor. En ufak şey konsantrasyonunu bozuyor, telefonlarını kapatıyor. Yalnız konser sırasında çalacağı piyanoya ilk kez o gün oturuyor oluyor, ilgili piyanoda daha öncesinde ya bir kez prova yapma fırsatı buluyor ya hiç bulamıyor. Genelde de alet değiştirmek de zor bir şeymiş. Her müzik aleti birbirinin aynısı değilmiş; "Aynı araba değiştirmek gibi, ilk başta ayağının arabaya alışması gerek" diyor. Dolayısı ile prova yapma fırsatı olmaz ise gergin oluyormuş konserin başından eli alışana kadar. Ama ne kadar sürede alışıyor, bilmiyorum. Bu kişi için de virtüöz sıfatını kullanıyor insanlar.
Genelde bilmedikleri şeyi lak diye çalarlar ama kendilerine göre mükemmel çalamazlar. Onu mükemmelleştirmek için bayağı bir uğraşırlar. Gerçi, ben cahilim, mükemmel ile mükemmel olmayan arasındaki farkı pek anlamıyorum. Bana iki ses aynı geliyor, o "Yok, şu tuşa hafif basarken şu notaya ağırlık verdi, olmadı" falan diyor. Bunların hepsini de yorum farkı olarak nitelendiriyor. Yorumu mükemmel yapan şeyi ben algılayamıyorum.
Bu soruyu ve başka sorunuz varsa ona sorabilirim.

aychovsky
1

mobil görünümden çık