Merhabalar

Avusturya'da ogrenci oturum karti sahibiyim. Bir senelik oturum kartim var yani. Yalniz oturum kartim kasimda doldu, yenisi icin zaten basvuru yaptim ve hala daha yeni oturum kartim cikmadi. (bugun gittim ama hala cikmamis) Bunda pek bir sorun yok ama yarin sabah Atinaya ucmam gerekiyor.

Online check-in yaptim az once. AB ulkesinden baska bir AB ulkesine uculdugunda zaten pasaport kontrolu falan yok ama ucaga binerken sorun cikarirlar mi "senin vizen yok, oturum kartin nerde diye?" yoksa ogrenci kartimi ya da banka kartimi gostersem, "zaten burada yasiyorum, bak bunlar da belgelerim ve zaten baska bir AB ulkesine ucuyorum" desem anlayis gosterirler mi? ya da oturum kartimi evde unuttup falan desem?

Hadi gittik ciktik diyelim ulkeden kimse bi sey sormadan da donuste bir problem yasar miyim? Atina'dan donerken yunan polisi beni Turkiye'ye geri gonderir mi? Ya da ucaga binerken bilet kontrolu yapan kabin gorevlisi bir cilginlik yapar mi?

Ne diyorsunuz? Cok mu riskli bir is yapiyorum sizce?

 

Keşke polisten bi kağıt isteseydiniz oturum kartı beklediğinize dair. Her ihtimale karşı yani. Almanya'da öyle bi uygulama vardı. Eğer hala vaktiniz varsa durumu anlatın, elinizde polisten alınmış bi belge mutlaka olsun, nolur nolmaz.

jpsartre

hocam bir kağıt alsaydın polisten falan oturumu için pasaportu bizde diye biraz riskli gibi geldi bana çünkü avrupa vatandaşları schengen içerisinde gezerken paspaort sorulmuyor ama bana bende munichden madride uçmuştum bi kere pasaportumu sordular gerçi damga filan basmıyorlar belki ehliyet göstersem olurdu ama genede riskli gibi geldi bana.

allstar

sanırım aufhentaltitel için başvurdun ve bir cevap bekliyorsun. o kartı hemen alman teknik olarak mümkün değil 3 ay sürebiliyor. Eğer seyahat ederken başvuru yaparken kullandığın elinde bulunan evrakların fotokopisini yanına alırsan iyi olur. Karayolu ile gitsen kesin bir şey olmaz derdim ama havalimanı olunca kesin bir yorumda bulunamıyorum. Yerinde olsam bir avukat bulur ona sorardım. Ya da türklere danışmanlık veren göçmen ofisleri var onlara danışman daha garanti olur.

lepetitprince

Pasaportumu ve biletimi alip polise gideyim ben o zaman. En azindan sormus olurum belki yardimci olurlar. gerci hic sanmiyorum ama bakalim.

telaku

@lepetitprince evet, aynen o karti bekliyorum. Karayoluyla hic sansim yok cunku Yunanistana giderken ab uyesi olmayan ulkelerden gececegim icin gir-cik sikinti olur.
Turk danismanlik sirketleri cogu konuda cok bilgisiz ve ilgisizler, yardimci olabileceklerini sanmiyorum. Heralde en mantiklisi polise gitmem su an icin.

telaku

Karayolu veya trenyolu ile cikmanda hic bir sikinti yasamazsin ama ucak yolculugunda % 99 seni o ucaga bindirmeyecekler. Ben italyadayim ve senin ile ayni durumda olan bir arkadas havalanindan geri dondu, ben farkli otudma izni bekleme periyodlarinda interrail yaptim arabayla dolandim vs. Polise gidip danksildiginda ve biraz arastirildiginda ortaya cikan durum su; elinizde bulunan oturma izni yenileme belgesiyle ancak vatandasi oldugunuz ulkeye gidip geri yasadiginiz ab ulkesine donebilirsini. Lakin yenileme belgesi ile ab ici dolasma hakkiniz yok, eger bulundugunuz ulkeden baska bir ab ulkesine gitme durumu varsa yasanilan ab ulkesinden oturma izni beklenilen donemde ab ulkelerinde dolasim icin basvuruyla ayri bir gecici belge aliniyor. Onla cikilabiliyor, yoksa legal degil bundan dolayi da ucak oncesi kimlik kontrolunde yabanci pasaport gordugunde % 99 vize-oturma iznine bakiyor, kara sinirlarindA kontrol olmadigi icin ise rahatca dolasilabiliyor.

nwnd

Lan olm başvurduğuna ve henüz çıkmadığına dair belge istesene auslaenderbehörde'den. Almanya'da fiktionsbescheinigung diye bir şey var, geçici olarak onu veriyorlar mesela, senin yaptığın resmen kaçak dolaşmak şu anda. Mutlaka o tarz bir belge almak zorundasın, ciddi sıkıntı yaşarsın yoksa. Hatta AB içerisinde dolaşamıyor olabilirsin şu anda.

roket adam

@nwnd Eyvalla tesekkur ederim.
Yunanistan'a karayoluyla gittigim taktirde ab ulkesi olmayan Sirbistan Makedonya gibi ulkelerden gecme durumunda kalacagim ve bu ulkelerden Yunanistan'a girerken pasaport kontrolu olacaktir muhtemelen? Ama tabi Almanya, Slovenya, Macaristan, Italya vb. ulkelere gitmis olsaydim bir sikinti olmazdi dediginiz gibi.
Bugun vize ofisine gittigimde Yunanistan'a gidecegimi ve bana vizemi bekledigime dair bir belge vermelerini talep ettim ama zaten AB ulkesi oldugu icin bir belge veremeyiz dediler. Az once polise gittim ve onlarda bir belge veremeyiz dediler.
Eger Ab ulkesi olmayan bir ulkeye (Turkiye mesela) gidecegimi beyan etseydim 35 euro karsiliginda 3 aylik "notfall visum" dedikleri acil cikis vizesi veriyorlar.
Yarin ucaga binerken bir problem cikarirlarsa en fazla ucaga alinmayacagim icin cok sikinti yok. (sinir disi olmaya kiyasla)En azindan denemis olurum.
Ama benim asil korkum Yunanistan'dan Avusturya'ya geri donuste yasanabilecek bir sinir disi olayi. Pek neticem yemiyor acikcasi ama diger taraftan da gitmem gerekiyor. offf

telaku

@roket adam auslaenderbehörde dediginiz yer neresi oluyor? Polise mi yoksa bu vize islemleri icin magistrata bagli bir yer mi?
bu arada soyle bir entry gordum.

eksisozluk.com

telaku

magstrattan notfall vizesi alman gerek, polis veriyor mu emin degilim ama hic sanmiyorum. normalde notfall vizesi ayni gün verilebiliyor senin durumunda bekleyenlere. 60€ gibi ücreti var.

aufenthalte basvurdugun anda eski aufenthaltstitel gecersiz oluyor, yani ülke disina baska schengen olmadan cikamazsin, cikarsan giremezsin. ülke icindeki resmi durumlar icinde bir bestätigung verilir.

kontrol edilmiyor cogu zaman kartlar ama eger edilirse avusturyaya giremezsin tekrar türkiyeye dönüp tekrar oturum basvurusu yapmak zorunda kalirsin. direk bunu yasayan arkadasim oldu.

kisaca anlayis olayi olmaz bunda, kesinlikle illegal ve önerilmeyen br risk.

ek olarak 3 ay filan sürmez ülke icinde oturum uzatmak, genelde 1-2 hafta arasi. eksik olan belgenin cok önemli belge olmasi lazim uazamsi icin, mesela gerekli kredinin verilememesi, calisma izninin zamaninda cikmamasi etc.

bu arada kartlar ucakta %100 kontrol ediliyor, karayolunda aramalar oluyor orda kontrol edilir.

serabetan

bir cok kisi belirtmis ama yanlis bilinen bir sey var, aufenthaltstiteller elektronik, yani bir makine yardimiyla okunuyor hizlica, bu schengen bölgesinde her ülke sinirinda gecerli, yani disarida da görülüyor gecerli olup olmadigi.

serabetan
1

mobil görünümden çık