Tekrar Merhaba;

Bir kez sormuştum ama tek kişi cevap verince yetersiz gelmişti. Şimdi şöyle ki benim bir yaşında bir golden'ım var ve bana bir ay önce geldi bundan öncesindeyse kömürlükte kalıyormuş. Evet insanları çok seviyor onlarla çok iyi anlaşıyor, ancak şöyle bir durum var ki köpeklerle anlaşamıyor. İlk geldiğinde sadece uzaktan havlayıp gitmek istiyordu ama son zamanlarda zorla saldırmak istiyor ben izin vermeyince de bana saldırmaya hatta beni ısırmaya kalkıyor. Bu konuyla ilgili ne yapılabilir? Bir de şöyle bir durum var ben Çanakkaledeyim ve öğrenciyim, yani köpek çiftliğine verme ihtimalim yok. Ha bu arada sahibine geri ver veya işte köpek barınağına ver bir hafta kalsın falan gibi önerileri olanlar oldu. Bunları değerlendirebilir misiniz?

Teşekkürler

 

bi şekilde kaynaştırman gerekli.. bu da diğer köpeklere yaklaştırarak olur.. ben bunu denerdim ama sana denemelisin diyemem..

maxpainn

sevgili dostum. Öncelikle köpeğinin yanına yaklaştıracağın diğer köpekleri düzgün seçmelisin. yani sakin hayvanlar olmalılar. Sonra köpeğine pinch denilen bir tasmayı takmanı tavsiye edeceğim. pozitif bir metod değildir ancak kısa sürede sorunu çözmeni sağlayacaktır. Diğer köpeklerin yanına giderken gayet sakin olmalısın; çünkü sen heyecan yaparsan köpeğin agresifleşecektir. İplerin senin elinde olduğunu ve her şeyin kontrol altında olduğunu hayvana hissettirmelisin. Unutma, sen o sürünün liderisin ve kime saldırılır, kime saldırılmaz kararı sen verirsin. Başlangıçta köpeğinin diğer köpeklerle oynamasını falan hemen beklememelisin. Sosyalizasyon yavruyken aşılması gereken bir süreç, bu yüzden senin işin çok da kolay değil. Lakin elindeki ırkın yumuşak bir ırk olmasından kelli umutluyum. Köpeğine zaman ver. Diğer köpeklerin yanından geç git, onlar hiç yokmuş gibi. Eğer köpeğin onlara sakince yönelirse dokunma, koklaşsınlar. Lakin bir hamle yapması durumunda tasmasını sertçe evet sertçe çek. Pinch dediğimiz zıkkım iyi kullanılmazsa köpeğe bir faydası olmaz. Bu yüzden bunun için sana yakın bir eğitmenle iletişim kurmanı tavsiye ederim, fakat yapamıyorsan bir denemelisin. Pinch tasma köpeği yalama hale getirmemeli. orada kesin olarak yapılmaması gereken bir davranış var ve onu cezalandırıyorsunuz, köpeğiniz bu hamlenizden sonra size dönebilir, eğer böyle bir şey olursa kendinizi korumalı ve köpeğin sizi ısırmasına izin vermeden askıda bekletmelisiniz. Bu ağır bir ceza olacaktır fakat köpeğiniz size ya da başkalarına saldırırken bir kez daha düşünecektir. Daha önce çok fazla köpekle tanışmadığı için bu davranış iyice oturmadan bence önünü kesmelisiniz. Ve unutmayın, çevrenizde iyi huylu köpekler olsun. Sizinki çemkirince karşılık verecek değil, kuyruk sallayacak sakin köpekler...

shadowhook

@shadowhook
verdiğin tavsiyeler tehlikeli, anladığım kadarıyla da sufigay bu konuda deneyimsiz. dediğin gibi doğru kullanması mümkün değil gibime geliyor.
can yakan tasmalar stresi arttıracaktır. süreci de zorlaştırır. ve yanında sen olmadığında saldırgan davranışı engelleyemeyebilir.
köpeğini birazcık gözlemle; saldırganlığın sebebi korku mu? yüksek bir ihtimalle korkudur ve ölmektense karşı saldırıya geçmeyi tercih ediyor. çok sakin huylu ve çok az hareketli/oyuncu olmayan köpeklerle bol bol birlikte vakit geçirsin.

redlinetheturk

bir film ya da kitapta görmüştüm. köpeğin teki kendini insan sanıyordu. belki sizin köpeğiniz de o yanılgıya düşmüş olabilir. doğduğundan beri insanlar ile büyüdüyse.

ayiadam

köpek kuyuruğunu sallarken sağ tarafa doğru birazcık daha fazla gidiyorsa kuyruk o an mutludur, eğer ki kuyruk sallarken sol tarafa doğru daha fazla sallarsa tedirgin stresli veya sinirlidir.

kömürlükte yaşadığı için zamanında büyürken stres içinde büyümüş sanırım, zaten belli bir stresi var, ve bir köpek gördüğünde de azcık artsa onun eşik değerini aşıyor muhtemelen. öncelikle sana saldırması kabul edilemez bir davranış. patronun kim olduğunu göstermelisin. malesef ceza uygulaman gerekir sana saldırınca. ama doğru davranışlarda ödüllendirerek ona o davranışın doğru olduğunu göstermelisin. yaninda köpek kurabiyelerinden de taşı bence. bu stres seviyesini azaltmak için başlarda çok gürültülü kalabalık yerlerde tasmasını sıkı tutarak beklet, bu tarz yerlere alışmasını sağla, çocuk parklarının etrafında dolaştır, gürültüye çocuklara alıştır ki, bi çocuğa saldırma ihtimalini kaldır ortadan.

stresini arttıran her şeye saldırabilir dikkatli olmak lazım.

bir de national geographic HD de köpekli bir belgesel çıkmıştı, sorunlu köpeklerin eğitimini gösteriyordu, bunlar travma yaşamış ve doğuştan zihinsel özürlüleri de içeriyordu. aynen seninkine benzer bir durum vardı orada. kolayca diğer köpeklere alıştırıyorlardı köpeği. o belgeseli paylaşım ortamlarında bulmaya çalış, sorunun cevabı yöntemi orada.

berhan

selamlar soufigay,

daha öncede yazmıştım, köpeğinizin mutlaka bir profesyonel eğitmen tarafından görülmesi ve değerlendirilmesi gerekiyor diye, gene aynı şeyleri biraz açarak yazmak istedim.

öncelikle zor bir durum, köpeğin sosyalizasyon eksiklikleri olduğu ortada. ancak agresyonun sosyalizasyon eksikliğinden mi, yoksa fobik mi olduğunu bilemiyoruz şu anda. sosyalizasyon periyodundan olsa insanlara da aynı agresyonu gösterme ihtimali büyüktü. şu anda canlı olarak görmediğim bir köpek hakkında kesin yorumlar yapmak istemiyorum, ancak bana agresyonun sebebinin bölge koruma ve/ veya yanlış işaretleme olduğu gibi gözüküyor. ha bu nedir?

sahip köpeğini yanlış işaretler, misal elimizde bir golden var, karşıdan bir köpek geliyor sahipli, diğer köpek golden' a havladı, golden' da diğer köpeğe gider yaptı. sahipte bundan onore oldu ve köpeği motive etti, sevdi, aferin oğlum dedi vs. köpek burada gider ile ödülü bağlar. her gördüğü köpeğe bunu yapar, daha sonra bu davranış pekişir, alışkanlık olur. alışkanlığa da örnek olarak; köpeğe otur komutu öğretirken mama verilmesini ve daha sonra köpeğin acıktığı zaman karşınıza geçip oturmasını verebiliriz. işte burada bu çok küçük bir örnek, yani olay köpeğin sosyalleşmesi vs değil, bu sebeplerin bulunup söndürülmesi, yoksa ben size yazarım zıt koşullandırma tekniğini, sistematik duyarsızlaştırmayı, shadowhook' un bahsettiği pinch kullanımını vs. ama bunun sebebini bilmeden sonuca gidemeyiz. neden yapıyor? o yüzden bir çiftlikte bir eğitmen tarafından gözetilmeli ve teşhisi konmalı.

ben köpek konusunda biraz ince eleyen biriyim, bana sorarsanız köpeği elden çıkartın. hayatımın uzun bir bölümünde pitbull, kangal, rottweiler, alman çobanı vs. oldu, en sayko modellerini bile davranış açısından izleme şansım oldu, yakınlarına girdim bir şey olmadı. bağdat caddesi' nde yürürken bir golden tarafından ısırıldım, yani köpeğin adına kanmayın, köpek köpektir ve 42 dişi vardır, her an dönebilir. elinizdeki köpeğin çevreye zarar vermeyeceğinin bir garantisi var mı? yok. o zaman kendi risklerinizi minimize etmelisiniz.

agresyon çok ilginç nedenlere dayanır, travmatik olabilir, genetik olabilir, köpek bunu kullanıyor olabilir. olabilir de olabilir. yurtdışında bu tip köpekler için rehabilite imkanı vardır, ancak rehabilite edilemeyen veya rehabilite olamadığı için sahiplenme şansı olmayan köpekler uyutulur. bu çevredeki diğer köpekler ve insanların sağlığı için şarttır.

velhasıl konunuz çok hassas ve bu konuda çok detay girmek istemiyorum. profesyonel birileri bakmalı köpeğinize.

galahad
1

mobil görünümden çık