vista kurulu olarak gelmiş olan laptop'a xp kurdum ve bir iki gün sorunsuz çalıştı. dün gece kapattım bilgisayarı sorunsuz bi şekilde. ama bu sabah açtığmda 2-3 dakika açık durduktan sonra mavi ekran verip yeniden başlıyor kendi kendine. mavi ekranda da yazılar var ama orası çok çabuk geçtiği için okuyamıyorum.

sata diskli olduğunu da söyliyim laptop'un. dün gece bi güncelleme yaptıktan sonra hemen kapatmıştım. daha doğrusu hani güncellemeleri yükleyerek kapatma gibi bir şey oluyor güncelleme olduğunda. normalde ona bastığmda güncellemeleri yükleyiip kapatması gerekirken güncellemeleri yükleyip yeniden başlattı. bu daha önce de olmuştu birkaç kere ama sorun olmamıştı. böyle yeniden başlatınca ben de kapatıp yatmıştım. bunun da alakası olabilir diye yazdım.

sistem geri yükleme yapsam da tekrar bu güncelleştirmeyi yapınca aynı sorun mu olur? ya da sistem geri yükleme çözüm olur mu, çözümse tek çözüm mü?

 

Harddisk sorunu filan olabilir gibime geldi. bilgisayarın çökme anını biraz ayrıntılı tarif edersen, bi de bilgisayar marka model söylersen daha anlaşılır olacak gibi.
benzer bişey toshiba bi laptop'ta sata hard disk yüzünden benim başıma gelmişti.

press play on tape

dediğim gibi çok hızlı geçiyor ve çok yazı var ama bi memory lafı geçiyor ve stop: adres tarzında hexadecimal sayı çıkıyor. laptop'un markası asus m51vr240dv.

tepedeki psychedelic adam

windows acilirken F8'e basin.
listede "Disable automatically restart on system failure" tarzi bir secenek olmali tam adini simdi hatirlayamadigim.
onu secerek windows'u baslatin. BSOD verince oyle kalacak, hatanin detaylarini buraya yazarsiniz.

sourlemonade

gerçi burda ne yapmam gerektiği tarzında bişeyler yazılmış ama yazıyorum:

a problem has been detected and windows has been shut down to prevent damage to yoru computer.

a process pr thread crucial to system operation has unexpectedly exited or been terminated.

if this is the first time you've seen this stop error screen, restart your computer. if this screen appears again follow these steps:

check to make sure any new hardware or software is properly installed. if this is a new installation, ask your hardware or software manufacturer for any windows updates you might need.

if problems continue, disable or remove any newly installed hardware or software. disable bios memory options such as caching or shadowing. if you need to use a safe mode to remove or disable components, restart your computer, press f8 to select advanced startup options, and then select safe mode.

technical information:

STOP: 0x000000f4 (bikaç tane daha adres)

beginning dump of physical memory
physical memory dump complete.
contact your system administrator or technical support group for further assistance.

tepedeki psychedelic adam

0x000000F4 hata kodu genelde harddisk(ler)de sorun oldugunu anlatir.
support.microsoft.com

(parcalari sokmediginizi varsayarak) notebook'ta harddisk baglantisina mudahale edemeyeceginize gore bir windows cd'si ile boot edip chkdsk gerceklestirmeyi deneyin.

sourlemonade

repair dedikten sonra repair etmek istediğiniz yeri seçin dedi. bi tane seçenek vardı zaten c:\windows şeklinde onu seçip chkdsk yaptım hiçbi sorun bulmadı in good condition filan dedi ama bunu her partition için yapmam gerekiyor herhalde di mi? yani windows klasörünün içinde değil de önce c'ye geri dönüp orda sonra d'ye gidip tekrar şeklinde mi yapmam lazım?

tam olarak şunu demiş aslında ;

the volume appears to be in good condition and was not checked. use /p if you want to check the volume anyway.

buradaki /p ne oluyor?

bütün partitionlar için denedim hepsi için de üsttekiyle aynı cevabı verdi.

tepedeki psychedelic adam

chkdsk c: /p

seklinde kullanin. forced check anlamina gelir. "durumu iyi" diyor windows, ona ragmen check etmek icin kullanilir yani.

sourlemonade

biosa girin advanced peripherals ya da advanced, bilemedin soldan ikinci menüden sata modunu ahci ya da sata'dan "ide" ye çevirin.

subnegative

@assert h:

"chkdsk c: /p" bunu yaptım "chkdsk found one or more errors on the volume". dedi. bu bulup düzeltiyor mu yoksa sdece hata var diye uyarı mı veriyor. bundan başka byte'lar ve allocation'larla ilgili bişeyler yazdı ve düzltildi gibi bi uyarı vermedi.

@subnegative:

orda sata modu diye bişey yok da ide configuration var oraya girince orda sata operation mode var. enhanced seçiliymiş bir de compatible seçeneği var. bir de bu sata modun altında bi ahci port0 hard disk var onun içinde de sata port0 auto seçili bi de not install seçeneği var. bir de s.m.a.r.t. var bu da enabled. bir de bunların dışında baştaki sata modun altında ahci port1 atapı cdrom var. onun içinde de yine sata port1 auto seçili ve not installed seçeneği de var.

bu sata operation mode'u compatible yapıcam herhalde başka ne yapmam gerekir?

compatible yapıp açmaya çalıştığımda xp yazısı çıktıktan sonra mavi ekran vermeye başladı. bu sefer hatada stop: 0x0000007b (burda da 4 tane daha sayı) yazıyor.

tepedeki psychedelic adam

o zaman sata driver içeren bi xp kurup sata modunu açık bırakıp devam etmek lazım. zaten aksi olunca hdd görmüyor xp kurulumu. genelde vista dvd lerinde bu driver oluyor ama default xp kurulum cd lerinde olmayabiliyor.

www.notebook.gen.tr

subnegative

chkdsk c: /f
yap bakalim bir de.

edit: ilginc. /f parametresi fix icin kullanilir. chkdsk /? komutu ile parametre listesine bakip fix icin gerekli parametre ile dener misin peki?

sourlemonade

@assert h:

chkdsk c: /f

"parameter is not valid" dedi.

tepedeki psychedelic adam

chkdsk/r komutunu dene. kapsamlıdır o yüzden biraz uzun sürer ama genelde kurtarır. eğer işe yaramazsa hiren's boot cd var. orada daha kapsamlı programlar mevcut.

babycut

@babycut:

subnegative'İn önerisi üzerine c:\windows'u repair yaptım ve şimdilik hata vermiyor. ama c'de kurulu olan bazı programlar da düzgün çalışmıyor. şu anda hata vermediği için başka bir şey yapmayacağım ama bi daha hata oluşursa bunları deniyim. bir de bu işlemi yaptıktan sonra birçok garip isimli klasör oluşmuş olduğunu gördüm c: ve d: partitionlarında ve her partition'da bootex.log diye bi dosya oluşmuş.

tepedeki psychedelic adam

o klsörlerde geçici kurulum dosyalar var. bootex dosyası da chkdsk hizmeti bilgilerini içerir. bunların tamamını silebilirsin.

babycut

programlar düzgün çalışmıyorsa win xp cdsini sürücüye takıp başlat-çalıştıra sfc /scannow yazarak windowsu elden geçirebilirsin.

babycut
1

mobil görünümden çık