Şimdi arkadaşlar birinci sınıfa giden 6 yaşında bir kızım var. Kendisi derslerine pek bir düşkün, ödevlerini yapıp üstüne zorla bana okuma yazma çalıştırması yapmam için baskıda bulunuyor. Halihazırda öğrendiği harflerin dışına pek çıkmak istemediğim için de dön dolaş aynı cümleleri yazıp duruyoruz. Esas konu ise kendisinin durmadan canı sıkılıyor, illa ki bir aktivitede bulunsun istiyor. İşin iyi tarafı benden çok annesine çektiği için kendi başına takılmayı pek sevmiyor, bilgisayardan tabletten çabuk sıkılıyor. Gelelim sorumuza, kızımı farklı aktivitelere hobilere yönlendirmem gerektiğini düşünüyorum. Maddi manada beni çok zorlamayacak (gerekirse de feda olsun zorlarız) ne gibi bir hobiye yönlendirebilirim kendisini? Uzun vadede kendine bir şeyler katabileceği bir alan olursa daha iyi olur.

Not: İşyerindeyim tikler er ya da geç gelecek.

çok teşekkürler arkadaşlar. fikirlerinizi tek tek gözden geçireceğim, kızımın istekleri ön planda olacak tabi ki.

 

tam yaşıdır müzik için ve ısrarla spor.

dahili meddah

müzik ve bale çok güzel olur.

akare

Valide sınıf öğretmeni olduğu için biliyorum, müfredat haricinde harf kelime çalıştırmak doğru değil. Okuma yazma konusunda o süreci öğretmenine bırakın.

İlerde sizi iyi anmasını istiyorsanız sesini sevdiği bir ensturman çalmasını sağlayın. Şahsım adına çok kızıyorum aileme bu konuda. Zamanında yönlenemedik müzik işlerine acısını çekiyorum hala.

sforza

müzik kulağı için bir teste girebilir bence, spora mutlaka yönlendir ama satranctan falan sıkılabilir çok sosyalse.

paranoyak kedi

yüzme diyorum ben de.

sistem enkazı

yahu niye cikmiyorsunuz size verilenlerden?

bu is icin özel kurumlar var, cocuk ileri zekali olabilir, zevk aliyo olabilir okumaktan, niye engelliyosunuz?

serabetan

kesinlikle spor olmalı. ve tariften anladığım kadarıyla grup takım sporu olmalı.
eğer sanatla ilgili olacaksa bale güzel bir seçenek olabilir.
ayrıca ne güzel çocuğunuz varmış :)

jimjim

takım sporlarından biri olabilir diyorum ben de.
o yaşta alışılan spordan kolay kolay vazgeçilmiyor.
ekstra disiplin de kazanır.
beraber karar verin bence, o söylesin yani "basket istiyorum" falan diye.

bir de haddim olmayarak: kardeş de iyi olabilir, uzun vadede çok çok iyi olur hatta :)

neyleyim

@serabetan
ben tutamıyorum zaten, zorla el yazısıyla yazılmış hikayeler aldırdı bana. okuyup duruyor kendisi. bu arada işin saçma tarafı diğer ders kitaplarında el yazısı yok. sonraki sınıflarda durum nasıl bilmiyorum.

lazpalle

Resim yapmayı seviyorsa ona yönlendirin derim ben de :)

sanal cicek

@neyleyim
kardeş konusu da ayrı bir sorun. kızıma haksızlık ediyormuşuz gibime geliyor. o da olacak inşallah.

lazpalle

sosyalleşip aynı zamanda sıkılmadan disiplin kazanabileceği bir alana yönlendirin bence. tabii ki kendi yetenekleri ve ilgisi doğrultusunda olsun bu yönlendirme. birlikte karar verin. dans, enstrüman öğrenme ya da takım sporlarından biri olabilir.

falafila

merhaba. telefondan gördüm duyuruyu, resmen uzandigim yerden kalktim gittim bilgisayari actim sirf buna yazmak icin, onemli bir konu cunku.

4 senedir devlet ve kolejde müzik ogretmenligi yapiyorum istanbul'da. bu sene itibariyle birakmis ve farkli muzikal (yine cocuklarla alakali) aktivitelere giriyor olsam da, onlarla yeterince zaman gecirip deneyim sahibi oldum. cocugum yok fakat yüzlerce cocugum oldu her sene. (erkegim bu arada)

öncelikle, kesinlikle "şu enstrüman olsun, sanatın şu dalı olsun" vs. gibi bir yaptiriminiz olmamali. çocuğun kendisi sevmeli ve istemeli o enstrümani veya sanatin o dalini. bu piyano olur, keman olur, bale olur, seslendirme olur, her şey olabilir. basliklar halinde biraz bunlara deginmek istiyorum.


1- enstrüman: piyano şu bakımdan güzel. her türlü müzik (pop, klasik, senfonik, vb.) piyanoya uyarlanabilir öncelikle zengin bir şekilde. üstelik, müziği, armonik yapiyi, en iyi görebileceği enstrümanlardan birisi. dijital piyanolar da artik bolca kullanildigindan, komşularla sıkıntı yaşama derdi de yok. diğer enstrümanlarin bana sorarsaniz babasi gibi. düşünün, biz konservatuvarlarda, senfonik eserleri de, operaları da, ilk başta hep piyano eşlikli calisiyoruz.

ama onun disinda, diger bütün enstrümanlarin da kendisine has güzellikleri var. nefesli enstrümanlar mesela hep cezbetmistir beni, tabi onlarin da kendilerine has zorluklari var. "şan"da olduğu gibi soyut düşünme, diyaframin kullanim ve geliştirme zorlugu, vb..

tek tek tüm enstrümanlara değinmeyeceğim ama eğer kendisini bir "çocuk orkestrasi" veya orkestrali bir çocuk oyununa götürürseniz ve daha sonrasinda "canım, izledigin konserde en cok sevdigin enstrüman neydi, bunlardan bir tanesini öğrenmek ister misin" şeklindeki sorunuza alacağınız yanıta göre yönlenebilirsiniz. daha sonra bir enstrümanın öğrenilmesi ile ilgili zorluklardan, aşılması gereken noktalardan vs. bahsederiz ona, bu tabii ikinci aşama. gerçekten de bir enstrümanı kalpten severek, isteyerek çalışmak ister mi, bunu bir yoklayın.

önerim, kadıköy süreyya operasında haftasonları bazı çocuk oyunları var orkestralı. onlara götürün mesela. içinde hem enstrüman, hem tiyatro, hem şarkı söyleme, hem bale var bu bazı oyunların. böylece neye yönlenmek istediğini, neyden daha çok büyülendiğini görürsünüz.

veya doğuş senfoni orkestrası, beyoğlu gençlik orkestrası gibi orkestraların konserlerine götürün.


2)
bizim bu haftasonu (pazar günü) CRR konser salonunda bi konserişmiz var. dünya koro günü. orada bizim büyük korolar dışında, idso çocuk korosu da yer alacak. eğer koroda şarkı söylemeyi isterse (sakın okul korolarıyla karıştırmasın, bu korolar profesyonel oluşumlardır) onumuzdeki seneler icin ben hocalariyla tanistirip sinava hazirlama ve sokma işlerini üstlenirim.

bu konserin detaylari, ekşi duyuruda en üstte sabitlenmiş duyurumda var zaten. mutlaka "çokseslik"i duyması ve kaliteli zengin armonili eserleri dinlemesini sağlayın. size hatta çocuk korosundan veli olan arkadaşımla da tanıştırırım ve koronun çocuğu üstündeki etkileri ile alakalı bilgilendirmesini sağlarım.

3- seslendirme - dublaj.
ben küçükken bu işte bir süre yer almıştım ama daha sonra başka alana yöneldim. bu da, çocuğunuzun karakteristik bir ses tonu varsa, yönelebileceğiniz alanlardan birisi. bir kayıt yapıp onunla, dinletebiliriz birilerine.

4- resim - bale.
okulda ogretmenleri bu anlamda sizi yonlendiriyor olmali ama yonlendirmiyorlarsa eğer, bu alanlardaki eserleri izlemeye/gormeye gidin beraber cocugunuzla ve ilgisini takip edin, bu konular uzerine konusun kendisiyle. bakalım ne hissedecek yaşıtlarını izlediginde.

5-
ilkokuldan itibaren konservatuvarların yarı zamanlı sınavlarına sokabilirsiniz. kendi okuluna giderken, bir yandan da yarı zamanlı olarak konservatuvara gfidip müzik egitimi alabilir. 2 okul bi arada okuyor yani, haftada belli günler.

bunun tabi yetenek sinavlari var. hangi bölüme gireceğine göre, sinavin icerigi değişir. bale, piyano, flüt, vb.... bunla ilgili ayrintili ayrica konusuruz. pek cok aile bilmez bu yarı zamanlı olayını.

6- spor.
benim alanım olmadığından cok ahkam kesmeyeceğim ama inanilmaz yararlarini görüyorlar eski okulumdaki öğrencilerimden spora başlayanlar. takım sporları ozellikle inanilmaz katki sagliyor. cocuklarin sosyal yaşantıları için de harika.

7- çocuk koroları

2 numarada bahsettim biraz ama burada açayım biraz. istanbulda olduğunuzu farz ederek yazıyorum ama her şehirde de vardır.
idso çocuk korosu, trt çocuk korosu, istanbul üniversitesi çocuk korosu gibi korolar var.
ben 12 yaşımda idso çocuk korosu ile müziğe başlamış ve akm'de büyümüştüm. bir çocuğun, o yaşlarda geçirebileceği en güzel zamanları geçirdim diyebilirim abartısız.

orkestralı, piyanolu, solistli, a capella, pek çok türde eserlerde sahneye ciktik. daha minik yaşta dünyanin sayili şefleriyle, solistleriyle calisma firsatiniz olabiliyor boylece. üstelik bu korolarda şarkı söylerken, opera ve tiyatronun çocuk kadrolarına veya sözleşmeli kadrolarına da geçiş yapabilir, sinavlara girebilirler.

ayrica, sosyal ilişkiler açısından inanilmaz katkilar yapacaktir çocuklara bu korolar. hayatlarindaki en güzel dostluklari bu korolar sayesinde yaşayacaklar ve çekirdek arkadaş kadroları bu kaliteli ailelerden ve onların çocuklarından oluşacaktır.

yapılacak çoksesli müziğin kalitesi ise, bu kazançlardan sonra gelecek bir artıdır elbet.


aklıma tonla şey geliyor ama sizin ufaklığı tanımadığım için çok bir şey diyemiyorum.


sportif veya sanatsal alanlarda mutlaka başarılı olacağı şeyler vardır, olacaktır. yeter ki yönlendirin.

la traviata

çok teşekkürler arkadaşlar. fikirlerinizi tek tek gözden geçireceğim, kızımın istekleri ön planda olacak tabi ki.

lazpalle

satranc, tenis, yuzme, piyano. gerisi fasa fiso.

modlar bu benim feykim silebilirsiniz

bir spor yapmayı, bir de bir müzik aleti çamayı bilsin.

masa tenisi, satranç vb neye ilgi duyarsa artık.

halanne
1

mobil görünümden çık