selam duyuru,

neşeli günler izlerken aklıma geldi. filmin başında münir özkul evde konuşuyor, oğlundan bahsederken "ee o da aile bütçesine katkıda bulunmak için falanca yerde çalışıyor, ne yapsın" diyor ve bunu aile bireylerine söylüyor. yani amaç izleyiciyi durum hakkında bilgilendirmek.

bu örnekteki gibi, dış ses olmadan bir karakter aracılığıyla bize bilgi vermenin teknik bir adı var mı? google'a ne soracağımı bilemedim, buraya sorayım dedim.

teşekkürler!

 

yapılan şeyin adı alt metin.
tiyatroda -benim açımdan buna- epik (almanca anlamıyla) veya brehtyen oyunculuk denir. bu çoğunlukla daha ziyade yabancılaştırma efektleri olduğunda (münir özkul kameraya dönüp: "yaa işte herkes böyle yapmalı, aile btçesine katkıda bulunmalı" deseydi yabancılaştırma olurdu) hatırlansa da . bana sorarsan, bir dert anlatma, bir öğreti verme durumunda da epikten/epik anlatımdan söz edilebilir.
bknz: brechtian theatre

jimjim

@jimjim teşekkürler, sanki böyle göstere göstere "kızım sana söylüyorum gelinim sen anla" yapmanın özel bi adı vardı gibi geliyor bana, daha nokta atışı bişey. ters ninja teriminde olduğu gibi özel bi terim vardı sanki.

kül

yok

mutantking

kör güzüne parmak?
kör kör parmağım gözüne..

jimjim

ahah :) yok muydu acaba böyle bir şey, ben mi uyduruyorum :) "kör parmağım gözüne yaklaşımı" olsun o zaman, napalım

kül

sanırım diegesis. anlatma, aktarma bağlamında. kısıtlı ve kaba ama bkz: tr.wikipedia.org

bak ne diycem simdi

en çok digesis yaklaştı! sanırım benim istediğim terimin şu özelliği var: karakterler arası gereksiz bir konuşma olup sadece seyirciye dolaylı yoldan bilgi verme amaçlı olması. yani karakter cümleyi yeni tanıştığı birine söylemiyor, zaten her şeyden haberi olan birine söylüyor. bu nedenle direkt narrative olmuyor, başka bişey oluyor :) absürd örneklerine dair araştırma yapmak istiyorum ama nokta atış yapamadık bi türlü. almanca bilen var mı? kesin almanlar bi isim vermiştir :)

kül
1

mobil görünümden çık