şimdi dünya bildiğim kadarıyla ekvatorda 1100 km gibi dehşet bir hızla dönüyor.demek ki atmosfer de dönüyo aynı hızla.dönmese fırtına olur değil mi yeryüzünde yaşanmaz o zman?

1- peki atmosfer nasıl dönüyo dünya ile birlikte.yani hava dünyaya tutunacak değil ya? öyle değilse de doğrusu nasıl?
2- bide aydan ya da uzayın herhangibir yerinden bakınca dünyanın döndüğünü neden göremeyiz? ya da görebilir miyiz? benim izlediğim görüntülerde döndüğü görünmüyo gibi

 

Ayın dünya çevresinde saatte 3600 km ile döndüğünü söylesem kafayı yersin heralde.

Uzayda sabit bi noktadan bakarsan görürsün dünyanın döndüğünü ama sabit nokta bulmak sıkıntı. O yüzden dediğin gibi bir kayıt pek yok.

Haldamir

freekara yerçekimi havayı nasıl etkiliyor peki? pek anlayamadım da açar mısın?

demirr

Yerçekimi seni nasıl çekiyor, dünyaya bağlıyorsa havaya da aynısını yapıyor. Atmosferdeki her molekülün de bir ağırlığı var ve dünya tarafından çekiliyor bu sebepten dünya ile birlikte dönüyor.

Haldamir

konuyla alakalı ama tam açıklamasını yapamam. bulut fırtınaları denen bir olay var ekvator ve çevresinde daha yoğun gözleniyor, dünyanın o bölgedeki dönüş hızının yüksek olmasıyla alakalı olarak.

bass solo take one

1. atmosferin dönmesinin sebebi yerçekimi değil. yerçekimi yönünü değiştiriyor sadece. dairesel çekimi sağlıyor. başka kuvvetler da var tabii. bunlar atmosfer sirkülasyonu konusuna giriyor.

atmosferin dönmesinin asıl sebebi vizkosite ve sürtünme. dünyaya yakın hava molekülleri dünya ile birlikte sürükleniyor ve diğer hava molekülleri de birbirinden etkilenerek sürüklenmeye başlıyor. atmosfer arasındaki katmanlar arasında da viskoz sürtünme oluşuyor.

atmosfer ilk oluşumdan beridir dönüyor ama atmosfer duruyor bile olsaydı bu sebepler yüzünden dönmeye başlardı.

2. dünyanın yörüngesineyken anlamak mümkün değil çünkü sen de dönüyorsun. hatta yere eşzamanlı yörüngeler dışındaki uydular dünyadan daha hızlı dönüyor. ancak dünyanın yörüngesinin dışından anlaşılır ve sabit durmak gerekir. çıplak gözle anlamak da çok zor çünkü dünya 20 küsür saatte bir dönüyor ve farklı yüzünü gösteriyor. ancak uzun zaman gözlemleyip farklı görmeye başladığında anlarsın.

ermanen

aga senin bu mantıkla zıplayan adamın aynı yere düşmemesi lazım.

himmet dayi

himmet dayı bana dedin heralde :)

benim mantığım ona çıkmıyor. hem sadece benim mantığım değil bu. bilimadamlarının mantığı. zıplayınca aynı yere düşmemizin sebebi, zıplasak bile dünya ile aynı hızda dönmeye devam ediyor olmamız çünkü üzerimize kuvvet uygulanmıyor. atmosfer ile ben bir değiliz bi de. atmosfer olayında birçok faktör var.

ermanen
1

mobil görünümden çık