Yani bunun mantığını anlamak istiyorum ben. Tam olarak ne diyo?
Uzun uzun açıklamak isteyen olursa, keyifle dinlerim, isteyenler özelden mesaj atarak da ayrıntılı bir şekilde anlatabilirler.



 

asla termodinamikten bahsetme.

sparkle kiddle

Elini kaynar suya sokarsan yanar, yani yanma olasılığı yanmama olasılığından çok yüksektir. Mantık budur.

franz kafka

entropi=düzensizlik

bir maddedeki, ortamdaki ya da herhangi bir "şey"deki düzensizlik asla azalmaz. ya aynı kalır ya da artar.

ek olarak, bunun sebebi de maddenin en kararlı hale geçme eğilimidir. bunun için de enerjisini en aza indirmeye bakar. minimum enerji de maksimum düzensizlik getirir. hayat üzerinde dahi bu böyledir.

devilred

bela ders!

kedidir o kedi

Yunus Çengel.. gidin anlatır:)

perferil

Peki o zaman şöyle sorayım, besin zincirinde besinler üreticiden bir üst basamağa doğru çıkarken, var olan enerjinin bir kısmı her basamakta ısı olarak dışarı veriliyor, bununla termadinamiğin 2. kanunu arasındaki bağlantı nedir? Ben orayı çözemedim.

balpolen

Enerjinin bir kalitesi olduğu, form değiştikçe kalitesinin düştüğü, kalitedeki azalmanın entropi üretimi ile orantılı olduğu, entropinin zaman gibi her zaman artma eğilimi gösterdiği...

Birinci yasa sadece miktara bakar. Isıymış, işmiş bu yasa bakımından hiç bir farkı yoktur. Ama ikinci yasa işe hakettiği değeri verir.

Yapacağın şey şu isimlerin kitaplarına bakmak olmalı
1 yunus çengel -
2- michael moran
3- adrian bejan
4- lynn d russel
5- kenneth wark

puc

bir odada soba var. sobanın ve odanın ısısı aynı olana kadar soba ısı vermeye devam eder...

inanmazsan inanma

@puc bu güzeldi, teşekkürler

balpolen

ortada bir enerji türü değişimi var ve bu değişim düzensizliği artırıcı yönde dikkat edersen. formülleri ya da terimleri tam hatırlamıyorum ama besinin ilk başta sadece sabit bir enerjisi varken, sonradan bir de ısı enerjisi çıkıyor ortaya ve bu ısı enerjisi bir daha asla o sabit enerji cinsine döndürülemez. çünkü yakalanabilen bir şey değil bu sistemde. bu yüzden düzensizlik de sürekli artıyor oluyor.

devilred

@devilred biraz daha anladım sanırım,thanks:)

balpolen
1

mobil görünümden çık