şimdi biraz araştırdım da, budizm'de tanrıya tapma yok ama tanrının olduğunu söylüyor bir şekilde. neden tanrının olduğunu kabul ediyor?
bazı liberal hristiyan tanrıbilimciler de tapılması gereken bir tanrının olmadığını ve üstün bir gücün olduğunu söylüyorlar.
okuduğum kadarıyla bir tek jainizm tanrıyı kabul etmeyen bir din.
peki bütün dinlerde üstün bir güç var mı o zaman?
tanrının olmaması dinin mantığına aykırı değil mi? içinde tanrı veya ona benzer bir üstün güç falan barındırmayan şeye din denemez bence. bir görüş, bir akım, ideoloji falandır. bişeye tapınmak lazım din olması için.
Bu üstün güç doğa olabilir. Öyle çıkıp insan gibi konuşmaz, ders vermez, cezalandırmaz ama sonuçta üstün bir güçtür. Bu şekilde olabilir.
Budizm'in Tanrı görüşü iki cümlede ifade edilebilecek bir şey değil, o yüzden bir şey diyemiyorum.
Budizm'de tanrı yoktur.
Taoizm'deki Tao diğer dinlerdeki üstün, herşeye gücü yeten tanrı kavramından farklıdır. Tanrı diyemeyiz pek.
Bu sebeplerle Budizm ve Taoizm bizim din diye bildiğimiz kavrama pek uymuyor kanımca. Din'i, insanlar, anlayamadığı, tehlikeler karşısında sığınabileceği kendinden üstün kavramlara duyduğu ihtiyaç sebebiyle ortaya çıkarmış. Bu sebeple ortaya çıkan her dinde de tanrı, ya da tanrılar var.
kafka doğru
tanrı yoktur
üstün güç filan da yoktur
sebep sonuç ilişkileri ile doğmuş, gelişen bir evren vardır, bilimin de benimsediği gibi
o yüzden hatta bi çok konuda bilimle anlaşabilen tek inançtır
din veya ideoloji sosyolojik bi olaydır, bireysel kısmı ise inançtır. budizm'de görülemeyen, ölçülemeyen, bilinemeyen şeylerle ilgilenilmez, bütün deliller zaten gözümüzün önündedir. öyle ki buda'nın bile 'herşeye, benim dediklerime bile kendi aklınızı kullanıp, sorgulayıp öyle inanın inanıyosanız' dediğine inanılır.
hatta sırf bu idari gücün olmayışı nedeniyle budizmde sorumluluk kişinin kendisindedir.