en akılda kalabilecek şekilde kısa özet geçebilecek var mı? (çok uzun olmasa iyi olur ezberlemk için lazım)




 

marksizm'i ortaya çıkartan weberdir.
Almanya da bir devrim beklerken Rusyada olmuştur(ikisi içinde geçerli)
Weber asistansa karl profesördür.

colorwithnotexist

en en kabaca, marx tüm sistemi üretim ilişkileri üzerinden yorumlamıştır. marx'a göre bütün toplumların tarihi, sınıf mücadelesinin tarihidir. iktisadi sebepler ile alt yapısal ezcümle her unsur, üst yapıyı teşkil ederler. weber ise biraz daha işin sosyolojisine kaçıyor. belli bazı kavramlara fazlaca vurgu yapmıştır. mesela statü, bürokrasi, otorite vs. özellikle protestan ahlak ile kapitalizm arasında kurduğu ilişki kendisini akademik anlamda ön plana çıkarmıştır diyebiliriz sanırım. marksizmi ortaya çıkaran weber değildir fakat. hegel'den etkilendiklerini söyleyebiliriz her iki isminde. en kabaca ve kısaca böyle ifade edebilirim.

ontolojikkonular

marksizmi ortaya çıkartan weberdir.
marx kendi yorumlarında bile bir düşünürün düşüncelerini onun adıyla yaymanın tehlikesinden bahseder , weber ise tam tersi olarak marx öldükten sonra bu düşünceyi yayarak öğretiyi aktarabilme yeteneğini dener.
bunu da kendi günlüğünde yazar.
kaynak: uluslararası ilişkilerde düşünce akımları ve düşünürlerin rolü fransızcadan çeviri için yeni yüzyıl üniversitesi

colorwithnotexist

burada bir polemiğin parçası olmak niyetinde değilim. fakat bilindiği üzere weber marx'ın emek değer teorisini reddetmiştir. birçok noktada marx ile weber ayrışırlar, hepsine tek tek değinecek değilim. türkçe kaynaklarda ne yazdığına pek itibar etmiyorum zira sosyoloji ayağa düştü türkiye'de. yeni yüzyıl adlı bir üniversite olduğunu az önce öğrendim. ithamda bulunmuyorum, yanlış anlaşılmasın. fakat tek bir cümleden genel-geçer bir kaideye varamam, bilimselliğinden şüphe duyarım.

ontolojikkonular
1

mobil görünümden çık