Selamlar insanlar,
Bir proje için araştırma yapmam gerekiyor da.İki sorum var:

1- Neden Beyoğlu Tünel'de müzik marketler toplanmış, bunun geçmişle ilgisi olabilir mi? Fikirleriniz nelerdir?

2- Bankalar caddesinin olduğu Karaköy'de Merkez Bankasını şubesi var.Bu bölgede bankaların hemen hepsinin şubesi var.Bunun mantıklı açıklaması nedir yani daha yeni kurulmuş bankalar bile özellikle oraya şube açıyorlar.Amaç ne? Karaköy'ğün eskiden beri böyle bir misyon yüklemesi mi söz konusu?

Şimdiden sağolun.

 

2- bildiğim kadarıyla osmanlı'nın son zamanlarında (iç-dış borçlanma döneminde) karaköy levanten (veya rum, yahudi miydi kimlerdi tam hatırlamıyorum) brokerların muhitiymiş. tabi o zamanın tarzında "broker"lar düşünmek lazım. belki bununla alakalıdır. bir de merkezi bir yer istanbul'da (hem taksim'e hem sultanahmete yakın sonuçta)

turkuazz

2)1800'lerde Osmanli'da bankalar acilirken ilk bankalar Karakoy'deki bahsettigin Bankalar Caddesi'nde acilmis. Tum bankerler de oralarda yasiyormus. Bir nevi gelenek olmus bugune kadar da.

nochristrequiress

1. soru için; istanbul da çeşitli sektorler hep bir araya toplanmıştır. bisikletçiler, avizeciler, sahaflar, hatta sanayi mutfakları için hep bilindik bir muhit vardır. zannımca zaman içinde buralarda birkaç tane olan işyerleri, iyi iş yapıp, para kazandıkça bulundukları yerin ve insanların durumuna göre giderek çoğalmıştır. dünya kadar barın, kafenin olduğu, bol bol öğrencinin geldiği istiklalin yakınında müzik marketlerin toplanması bana makul geliyor. bir nevi doğal seleksiyon gibi.

tabii ki ayrıntılı bir tarihi vardır. ama onu ben bilmem. bilemem.

oharro

1- İstanbul tüm türkiye'nin ticaret merkezi konumunda olduğundan belli sektörler aynı muhitte toplanmış ki dışardan gelip ürün alacaklar için büyük kolaylık diye düşünüyorum. avize almak isteyen şişhaneye, hırdavat bakmak isteyen perşembe pazarına, çeyiz düzemek isteyen mahmutpaşa'ya, müzik aleti bakmak isteyen tünel yokuşuna gider. örnekleri çoğaltmak mümkün.

2- Kökleri osmanlı'ya gidiyor. Galata ve tophane imparatorluğun dış ticaret merkezi. Dışarıdan gelen gemiler bugün olduğu gibi bu limanlara yanaşıyor. Bu gemilerin gümrük, sigorta işlemleri yine gayrimüslimlerin öncülük ettikleri acenteler tarafından gerçekleştiriliyor. Ticaretin olduğu yerde finans kurumları da kendine yer buluyor. Buraları daha çok denizci muhiti olarak da nitelendirilebilir. Meyhaneler, batakhaneler hatta genelevin burada bulunmasının nedeni de bu.

Eskisi kadar olmasa da şimdi de bu gelenek devam ediyor, en son geçen hafta garanti bankası bölge müdürlüğü'nü açtı bankalar caddesinde. Ama bunların eskisi gibi merkez olmaktan çok şube ve bölge müdürlükleri olduğunu söylemek lazım. İstanbul ve türkiye'nin finansal merkezi çoktan beri maslak.

firtinanin gozunden
1

mobil görünümden çık