Merhaba
Şuan Halihazırda Java ve OOP prensipleri hakkında bilgi sahibiyim.Web tabanlı kurumsal yazılım yapabilmek için veya bu alanda çalışmak için nasıl bir yol izlemem gerek onu kestiremiyorum.
Servlet illa öğrenicem o tamam.Peki ondan sonra JSP VE JSF şeklinde ilerlemesem nasıl olur?Bakıyorum ilanlara yazılanlara Türkiyede şirketler çoğunlukla Spring ve Hibernate bilen adam arıyor.Servletten sonra Springe yönelsem nasıl olur?


 

Hocam onlar bokunu çıkarıyorlar işin. Mesela ben görsel iletişim tasarımcısıyım diyelim, geçtim adobe ürünlerini bilmeyi ileri derecede asp php html5 javascript falan bunları da alt alta sayan öküzler var. Demek istediğim zaten web tabanlı kurumsal yazılımlar geliştireceksen java ve oop de biliyorsan spring veya hibernate ve nhibernate olayını çözüp öyle bırakman daha iyi. spring işin biraz derin kısmı her ne kadar öyle görünmese de dünya kadar platform için ayrı ayrı şeyleri var. yani aslında sırf springde uzmanlaşmış biri lazım bi kişi ikisini kafayı yemeden nasıl yürütür ben bilemiyorum

Solem

genelde sunucu kisminda calistigin zaman birden fazla teknolojisi kullanman gerekiyor, misal bizde oracle veritabanina ibatis/mybatis/hibernate ile baglaniliyor, spring ile butun bilesenler kontrol ediliyor ve flex arayuzu ile kullaniciya sunuluyor, hepsine hakim olmak gerekiyor genelde. servlet isin temeli, misal spring bilesenleri kullanarak servleti direk kullanmadan yazilim gelistirmen mumkun.

jsp/jsf arayuz icin onlar icinde zilyon tane degisik gerceklenmis kutuphane var hepsinin ufak tefek farkliliklari var.

kisaca veritabanindan son kullaniciya kadar olan arada ne varsa bilmen gerekebiliyor.

tonakai

servlet sonrasında bir yol seçmen mantıklı olacaktır. ancak o seçime girmeden önce jdbc ile temel db işlemlerine eğil derim. sonra jpa'ya bir giriş yap, spring data'ya girmeden lazım olacak.

seçeceğin yol spring olacaksa spring mvc, spring core, spring data-jpa konusuna eğilmeni öneririm. ayrıca kullanıcı arayüzü geliştirme için javascript+html+css üçlüsü ile tanışman lazım. sonrasında gerek duydukça spring'in diğer bileşenlerine yönelirsin zaten.

eğer seçeceğin yol jee tarafı ile olacaksa jsf, jax-rs/ws, ejb, jpa üçlemesi ile gayet iyi işleri derli toplu şekilde çıkarabilirsin.

firmaların spring-hibernate bilen aramasının nedeni, jpa 2.0 öncesi dönemde spring orm ile birlikte genellikle hibernate kullanılıyordu. yıllar önce başladıkları işlerde bu sebeple bu frameworkleri kullandılar. jee 6 ile birlikte jpa'nın palazlanması, hibernate, eclipselink, toplink gibi orm araçlarının birer jpa implementasyonu olması işleri kolaylaştırdı. yeni başlanan işlerde artık yavaş yavaş java ee 7 teknolojileri kullanılmaya başlandı.

coder6006

Cevap veren herkese teşekkür ederim ama son bir şeye takıldı aklım.
son yorum yazan arkadaşın "yeni başlanan işlerde artık yavaş yavaş java ee 7 teknolojileri kullanılmaya başlandı." diye biten bir paragrafı var.Bu springin artık daha arkaplana atılmaya başlanacağını mı gösteriyor?

amusan

hayır spring'e kısa vadede bir şey olmaz diye düşünüyorum ben de. çünkü piyasada ciddi anlamda spring bilen geliştirici var ve ciddi bir bilgi birikimi mevcut. bunun çöpe atılabileceğini sanmıyorum.

spring konusunda uzman personelleri bulunan bir yazılım şirketi düşün. onu bir kenara bırakıp maceraya atlamaz kimse.

coder6006
1

mobil görünümden çık