1 - Anne kedi oldukça uysal hatta baya bi bakımlı hayvan.. edindiğim bilgiye göre de bizim mecradaki bir cins kedinin yavrusuymuş bu genç anne. zaten burdaki esnaf bakıyormuş hayvancağıza. Belki uysallığı ordan geliyordur tabi yemek seçiciliği de.. Evet yemek seçiyor.. Tavuk yemiyor, kıyma yiyor.. Haşlanmış yumurta yemiyor vs.. Bir kedinin reddemeyeceği ne gibi besin maddeleri vardır ya da bir anne kediyi 4 tane yavrusuna süt getirecek kadar nasıl besleyebiliriz ?
2 - Hayvan yavrularına süt verirken, nefes alırken hırlıyor.. Bu durum normal midir ?
3- Dediğim gibi hiç kedi beslemedim o yüzden bilgim yok. Bir kaç kez kafasından sevdim ben kafasından sevince o da başını elime doğru getirdi, gözlerini kıstı falan.. Bu sevilmekten hoşlandığını mı gösterir ?
4- Bir rivayete göre bazı erkek kedilerin dişileri takip ettiğini ve sırf yeniden çiftleşme dönemine girsin diye yavrularını öldürdüğünü duydum. Doğru mudur ?
5- Anne kedi yavrularına süt verirken sürekli olarak patileriyle yeri tırmalıyor.. Bu hareketin tam olarak anlamı nedir ? acaba süt verirken acı mı çekiyor ?
1- bu anlamda genel bi reçete yok maalesef hazır mamalar dışında (o bile değişebilir)
2- gayet normaldir, sevgi belirtisi
3- bkz. 2
4- doğrudur, aman ha
5- içgüdüsel olarak kendi emdiği zamanları hatırlıyor, o hareket memenin etrafına masaj yapma hareketidir, süt akışı bozulmasın diye. dikkat edin aynısını yavrular da yapar.
not: bir de lütfen çok fazla elinize almayın şimdilik yavruları, kokuları değişirse anneleri reddedebilir.
Yavru kediler çişlerini kakalarını henüz yapmıyorlar. Yani yapıyorlar ama anne yardımıyla oluyor o iş, anne ne çıkıyorsa yalayıp yutuyor. Biraz büyüdüklerinde kendileri yapmaya başlayacaklar. Anneleri o zaman kendi nereye yapıyorsa orayı gösterecek. Toprağı kazıp yapacaklar. Siz ne görürsünüz ne de kokusunu alırsınız. Yavru kedi kakasının kesif kokusu evde besleyenlerin bilebilecekleri bir şeydir ancak.
- Kedilere çiğ et vermek, tıpkı insanlarda olduğu gibi kurt sorununa yol açar. Sağlıklı değildir. Kıyma yiyor diyorsunuz, iş yerinde kıymayı pişirmediğinizi varsayarak söylüyorum. Doğum yapan kedilere ve hamile kedilere özel mamalar var. Biraz pahalı ama her gün belli öğünlerde verildiği için uzun süre gidiyor. Bu mamalardan alır, kaç öğün verilecekse verirseniz hem kedi iyi beslenmiş olur hem de yavrularına süt verirken sıkıntı çekmez. Emziren kediye kaç gr. mama veriliyor onu bilmiyorum ama bilen biri çıkar kesin.
- Yavrularına süt verirken hırlaması mutluluktan kaynaklanıyordur. Yani tam olarak mutluluk mudur bilmiyorum ama insan duygularıyla düşününce mutlu olduklarını varsayabiliriz.
- Onu sevdiğinizde verdiği tepkiler size güvendiği ve halinden memnun olduğu anlamına gelir. Ancak yeni yavruladığı için yine de sık sık başına gitmeyin ve yavrulara kesinlikle ellemeyin. İnsan kokusu geçerse yavrularını emzirmez derler. Çok mecbur kalmadıkça yavrulara hiç dokunmayın ve ilgilenmeyin. Yavrulara ilgi göstermeniz anneyi tedirgin edebilir ve yavruları taşımak isteyebilir, sonra yardımcı olamazsınız onlara.
- Erkek kediler dediğiniz sebeplerle yavruları öldürüyorlar. Siz elinizden geldiğince korumaya almışsınız zaten. Bu konuda ne yapabilirsiniz en iyi siz bilirsiniz şartlarınıza göre.. Yine de dikkatli olun, gözünüz üstlerinde olsun.
- Patileriyle yeri tırmalaması 'sağma hareketi' yapması. Yavruların annelerini emerken sağdıkları hareketin aynını yapıyor. Mutluluk, şefkat, annelik hissi artık her ne ise o yüzden yapıyor. Acı çekmiyor tam tersi çok mutlu oluyor demek bu hareket.
Yavrulara, anneye ve size kolay gelsin:)
1- herhangi bir veteriner kliniğinden kolaylıkla bulabileceğiniz "klinik" mamalar var. bunlar whiskas gibi market mamaları değil. özellikle postpartum dediğimiz doğum sonrası dönemde laktasyondaki hayvanlara özel mamalar var. tavsiye edeceğim marka hill's. bunu kullanırsanız hem annenin kemiksel gelişimini desteklemiş hem de laktasyona yardımcı olmuş olursunuz. günde 2 kere suyunu değiştirin ve mutlaka yakınında evamlı su kabı bulundurun. kedi kumunu da çok yakına koymamanız yavruların enfeksiyon kapmaması açısından önemlidir.
2-hırlama sinirsel kökenli bir davranıştır. memnuniyet belirtisidir. hırlayan kedi mutlu, tıslayan kedi ise agresiftir.
3- kuyruğunu yavaş yavaş sağa sola sallama (kırbaç şeklinde hızlı hızlı değil) ve gözleri kısma memnuniyet belirtisidir. bel bölgesinin gerisini okşamanıza muhtemelen izin vermez. ama kafası ve ense derisinin okşanmasından hoşlanır.
4- doğru. erkek kediler yavruları yeme eğilimini sıkça gösterirler.
5- süt verirken gerinerek laktasyona ve sütün indirilmesine yadımcı oluyor. acı çekmesi söz konusu değil. hafif bir acı ileri laktasyon dönemlerinde dikkat çeker bu da yavruların gelişen dişleriyle alakalıdır. sorun teşkil etmez.
1. soruya cevap olarak normal kedi günde 70 gr yermiş, bence bir buçuk-iki katı filan anca yeter ona. şu küçük konserveler 78 gr filan. ben pek yemeğini suyunu eksik etmiyordum, zaten o kendi isteğine göre yiyordu, hiç şişman olmadı, hatta epey zayıf. tabi sırf mama vermedim, peynir verdim bol bol. et, tavuk filan da yedi.
2. kediler canı acıdığında da mırlar. ben bunun bir tür sakinleştirici etkisi olduğunu düşünüyorum. en azından annelerde sabır gösterir bir hal oluyor emzirirken.
3. göz kısan kediye siz de gözlerinizi kısarak bakarsanız arkadaş olur. gözünün dibine bakan kocaman açık gözler tehdittir. kısık göz ise sana zarar vermem, dostum demektir.
4.doğrudur.
5.bakınız 2. :)
herşey normal görünüyor. :)