şimdi bu marketlerde aldığımız pasta için kullanılan kakao, çikolata dediğimiz dünya harikasının ana maddesi mi oluyor?
eğer öyle ise neden çikolata markaları arasında büyük tat farkları var?
eğer öyle ise neden türkiye'de adam akıllı çikolata üretilmiyor? neredeyse hepsi glikoz şurubu ile doldurulmuş ve tatları iğrenç.


 

ithal cikolatalardan deneyin. buyuk marketlerde bulabilirsiniz.
evet turkiyede uretilen adam gibi bir bitter cikolata yok. ne var ki i olsun zaten?

nax

çikolatanın ana maddesi bildiğimiz toz kakao değil, kakao kitlesi. kakao çekirdeğini öğütüyorlar artık nası yapıyolarsa sıvı hamurumsu bir şey çıkıyor oraya kako yağı da içeriyor o. şimdi bu çekirdeklerin işlenişi, öğütülüşü, çikolatanın temperlenmesi, kullanılan çekirdekler vs hepsi tadını etkiliyor. Farklı yörelerin kakaolarının da aroması farklı oluyor.

bizdeki butik çikolatacılar belirli markaların küvertürlerini alıp (ki genelde ucuz olanlardan alınıyor o da) ondan pralinler trufler falan yapıyorlar ve farkındaysan el yapımı çikolata diye satılan çikolataların tatları hemen hemen aynı hep. kahve dünyasından bilmemne pastanesinin çikolatalarına kadar.

butterfly ve baylan fena değil bi işte o da her şeyin içine o leş yağlı fındıklı pralini basmadıklarından sanırım. Godiva güzeldi, onu da ülker almış. biraz değişmiş ama yine de kötü değil. en azından değişik bu 3'ününki.

adam akıllı bir şey üretilmiyor çünkü, her şey kalitesi hiçe sayılıp yenebilecek olsun, ucuza mal olsun mantığında. çikolataya bi bakıyosun şeker şurubu ve pamuk yağı, palm yağı falan var içinde. vanilin denen yapay aromayı koyuyorlar. negronun, eti kakaolu bisküvinin, kakaolu etipufun tatları aynı geliyor bana mesela.

april12th

bir de divan'ın bitter serileri vardı onlar da fena değildi. pastanelerinde oluyor ama haliyle bi çikolatanın fiyatı 10 liradan başlıyor.

sana tavsiyem, yakınlarda macro center varsa git ordan bak. organiğinden %80, 90 kakaolusuna, değişik yörelerin kakaolarından yapılanına her çeşidi var.

april12th
1

mobil görünümden çık