edep yerlerimizi sakınma içgüdüsel mi yoksa sonradan mı öğretildi bize
siz ne düşünüyorsunuz?

içgüdüsel.


alışkanlık


öğretilen bi şey bence. adem ile havva tasvir edilirken edep yerleri kapalı. bize oranı değil buranı kapat denseydi küçükken biz başka yerimizi kapatrdık.


bence içgüdüsel değil, çünkü 1-2 yaşından sonra çocuklar banyodan sonra falan gayet rahat açıp gezebiliyolar. O yaşlardan sonra tembihlemeyle sonradan ortaya çıkan bir güdü.


"içgüdüsel" deyince neyi kastediyorsunuz acaba? bunlar öğrenilmiş şeyler. vodianova haklı. zamanında "niye götünü kapatıyorsun?" deseydiler bugün giyinen insanları ayıplayabilirdik.


Öğretilen bir şey kesinlikle.


öğretilen bi şey tabi. topluluklara göre bu tür ahlaki şeyler farklılık gösteriyor. ortadoğu toplumları için genellikle türkiye'deki kadın görüntüsü "ahlaksız". türkiyedeki insanlara göre de genellikle avrupalılar "ahlaksız".


öğrenilen bir şey.


bildiğim kadarıyla içgüdüsel değil. adem ve havva ile ilgili bir makalede okumuştm. ruhlarına edep, haya duygusu üfürüldü ve kapadılar gibi bir cümle geçiyordu. yani içgüdüsel olsa baştan öyle yaratılırlardı. cennetten kovulmayı araştırısanız içinde geçiyor bu durum.


pantolu indir deninceki huzursuzluk öğrenilmiş, ama kasığa doğru cücük hareketine verilen tepki gayet içgüdüsel bence malüm darbe alınca çok acıyan yer.


öğrenilen bişey afrikalı yerli kabileleri düşün çıplaklıkla ilgili sıkıntıları yok.
ancak içgüdüsel temeli de mevcut. örneğin yan yana duran farklı cinsteki iki kişinin bel hizasındaki yakınlıkları aralarındaki cinsel samimiyetin derecesi ile çok ilgilidir.


japon askeri
size binaen demedim aslında ama kötü oldu özür dilerim.
öğretilme sonucu ortaya çıkan alışkanlıklar bence.


sakınma -> içgüdüsel,
saklama (senin sorduğun) -> öğrenilen
net.
