su şişelerinin mavi kapaklarını toplama olayı nedir

diyorlar bunu toplayanlar bir yere verirse o yer engellilere yardımda bulunuyormuş ben inanmıyorum neresi bu yardım eden yer nerde kim gitmiş görmüş hangi engelliye ne kadar kapak karşılığında ne yardımı etmişler bilen varsa yazsın


 

diyosun...

www.kapaktoplama.com

el desaparecido

Bursa kent konseyi engelliler meclisi(EM) bu kampanyayı uzun zamandır yürütüyor.
Amaç, kapak gibi simgesel bir araç ile engellilerin engellerine dikkat çekmek ve toplumsal duyarlılık yaratmak.
Aşamaları;
İnsanlar Kapakları Toplayıp EM'ye getiriyor. Eğer mahalle, işletme, kamu kurumu gibi yerlerde ortak bir çaba ile kapaklar toplanmışsa, belediye aracı kapakları almaya gidiyor ve bir fotoğraf ile bu çaba haberleştiriliyor. Malum daha fazla insan duysun.
Aynı zamanda Bursa ili sınırları içinde yaşayan engellilere duyuru yapılıyor. EM gönüllüleri aracılığıyla tüm engellilere ulaşılıp başvuru yapmaları isteniyor. Sandalyeye ihtiyacı gerekli belgeleri ile olan başvuruyor.
Toplanan kapakların öyle ahım şahım bedeli yok. Belki standart sandalyeye yeter. Ama yapmayın 21. yy'da yaşıyoruz. Akülü olanından neden olmasın?
Bu sefer de bağışçılara ulaşılıyor. Fazla duyurulmadan ve kampanyaya zarar vermeyecek şekilde bağışçılar kampanyaya nakit bağış yapıyorlar.
Kapak ve Para toplanınca belirli periyotlarda yetkililer huzurunda kura çekiliyor ve sandalyeler tören ile dağıtılıyor.
Şu anda bursa'da hedefe ulaşmaya çok yakın.

İlk başta çok saçma geliyor. Şişede geri dönüştrülebilir, niye sadece kapak? Kapağın simgesel olması ve toplama işleminin organizasyonunun kolaylığı cevap oluyor. Bu kampanya bir taşla iki kuş vuruyor. Hem Çevre hem de engelli haklarına dikkat çekiyor.

www.bursakentkonseyi.org.tr
www.bursakentkonseyi.org.tr
www.bursakentkonseyi.org.tr

cliquot

kapaklar şişenin kalanına göre daha nitelikli bir malzemeden yapılıyor. geri dönüştürüldüğünde ederi daha fazla ve şişenin kalanı gibi sıkıştırılması gerekmiyor.

talemon

Bu konuda Düşler Akademisi yöneticisi Ercan Tutal'la görüşmüştük. Kendisi Türkiye'de tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyan her engellinin evinde en az 2-3 tane sandalye bulunduğunu belirtip sanıldığı gibi bir tekerlekli sandalye ihtiyacı bulunmadığını söylemiş ve kampanyanın miadını doldurduğunu belirtmişti.

cakabo

@cakabo ercan beyin iddiası doğru olabilir. Ancak genelleme hatalı. Geçmişte yapılan kampanyalarda standart sandalyeler çok çok dağıtılmış ancak bunlar gerçekten kullanışsız. Engelsiz insanın bile kullanamayacağı türden. Bu kampanya akülü sandalye sağlıyor.

Ben bursa'da gerçekleşen süreci takip edebiliyorum. başvuru yapanların arasında her zamanki gibi suistimal etme amacı taşıyanlar bulunabiliyor. Kampanyanın düzenleyecisinin planlı ve yasalara uygun bir şekilde çalışması çok önemli.

O sandalye dağıtım törenlerinde kaç engellinin heyecanla kuranın kendisine çıkmasını beklediğine şahidim. Sonrasında herkesin gözyaşı içinde teşekkürlerine...

Düzenleyen kurum çok önemli.

cliquot

Akülü sandalye olduğunu biliyorum ama onun kullanımı başlı başına zorluk. Yolların, evlerin, çevre şartlarının uygunluğu neredeyse sıfır. 10 cm yüksekliğinde kaldırımdan inemeyecekse bir esprisi kalmıyor akülü sandalyenin.
Taşınabilirliği de yok denecek kadar az. Diğerinde bu tür sıkıntıları aşmak daha kolay.

cakabo
1

mobil görünümden çık