19 yaşında bir yiğenim var. Geçen sene istediği bölümü kazanamadı, şimdi de üniversiteye gitmek istemiyor. Araştırmış etmiş İzmir'de bir üniversitenin 4-5 aylık bir yat kaptanlığı kursu varmış; oraya gitmek istiyor.
Böyle bir kursla kaptan olmuş biri için sektörde iş olanakları nedir?
Bir de bu çocuk şimdi 19 yaşında, hadi askere falan gitti geldi diyelim, 21 yaşında bir yat kaptanı...? Yani nasıl?
Son olarak, hadi iş buldu diyelim, sezonluk mu çalışacak mesele? Yazın çalış, kışın yatış gibi.
Hiç içime sinmiyor ama... Hadi hayırlısı.

daha 19 yaşında bir sene çalışsın üniye girsin, 15 ay da askerde sürünmesin. daha gencecik çocuk düzgün yönlendirin.


Lan kardeş aynen yav. Mal mal işler yapıyor. Sanki git çalış diyen var. Abim/babası, ben falan herkes iknâ etmeye çalışıyoruz. Ama takmış kafaya.
Muhtemelen bu sene de kazanamamaktan korkuyor.
Ben bile iknâ edemediysem, kabullenip destek olmaktan başka bir yol göremiyorum.


O işler bağlantı ister çevre ister. 20 yaşında çocuğa kimse yatını emanet etmez kolay kolay. Bence de okusun okumaya çalışsın. Olmazsa gene o işlere belli bir yaştan sonra bakılır edilir


yat kaptanlığını yapma demiyorum hobi olarak gene yap deyin :)
şaka bir yana hakkaten öyle üniversiteye girsin bunu bir yandan devam ettirir zaten öyle deyin. 15 ay askerlik deyin gözünü korkutun.


Bu yeni nesil gençler böyle galiba. Hepsi kolay yoldan köşe olma derdinde. Benim bir yakınım da tutturdu pilot olacağım diye okulu salladı. Tane tane anlatıp yönlendirin, aklını başına devşirsin.


Benim belgem var, kursa gitmeden aldim. Bosuna kursa gitmesin.
Yat kaptanlarinin bircogu sezonda bile is bulamiyor, illa denizci olmak istiyorsa adam gibi denizcilik fakultesinde okusun.


bir kaç yıl öncesi yat kaptanlığı ehliyeti alan arkadaşım var gizliden benim de niyetim olduğundan sormuştum, iş olanakları nasıl diye.
öncelikle kursu bitirir bitirmez karşında yatlar seni beklemiyormuş (mantıklı tabi)
tecrübe kazan diye de milletin yanında kolay kolay yer bulamıyormuşun. tanıdık falan varsa başka tabi.
tecrübe kazanmak için genellikle, bir marinadan bambaşka bir marinaya hareket eden yatlarda eğitim adı altında görev alabiliyormuşun ki onda sana para vermiyorlar sen kendi cebinden para veriyorsun.
bu şekilde bir miktar eğitim aldıktan sonra (bu süre konusunda arkadaşımın da net bir cevabı yok) yavaş yavaş marinadan marinaya tekne götürme işleri alınmaya başlayabiliniyormuş. böyle böyle ilerleniyormuş tabi para kazanmadan önce epey bir para cebinden çıkıyormuş.
çevren yoksa bulaşılmıycak bir şey dedi nihayetinde.
senin yeğen için diyceğin en güzel şey, üni de ilgili bir bölüm kazanıp (tamamen sallıyorum alakasız olabilir belki, denizcilik işletmeciliği yöneticiliği gibi) onu okurken bir yandan tekne kaptanlığı alıp, misler gibi yoluna devam etmesi üzerine olabilir.
ayrıca o işte inanılmaz paralar olaydı, o kursun eğitmenleri o işi yapardı zaten. (gerçi ben bunu sistem mühendisliği kursuna başlayıp kürekle para kazanacağını sananlara söylüyorum ama aynı mantık burda da işleyebilir)
bundan vaz geçip esas paranın thy da pilot olmakta yattığını keşfederse de, thy nın sınavının üniversite sınavından daha zor olduğunu hatırlatın : )
