insanoğlu için neden önemlidir? şöyle diyelim ve sınırlandıralım, hiç bir dostunuz, arkadaşınız yok. kendinizi düze çıkaracak yetiniz yok. tek sahip oldupunuz şey -eğer inancınız varsa- Tanrı. Ona sığınır ona dua ediyor, ondan medet unuyorsunuz.

bu konu hakkında bir şeyler yazıyorum da, açıkçası biraz ilhama ihtiyacım var. Belki aklınıza fikir manasında bir şeyler gelir. filozofların özlü sözleri, veya bir kitaptan alıntı gibi şeyler çok işime gelir aslında.

bir de, psikoloji biliminde bu gerekliliğe ne deniyor? din psikolojisi şeklinde google araştırmalarım pek tatmin etmedi, belki başka bir anahtar sözcük gerekiyordur bana. insanın dine ihtiyacını psikolojik olarak ifadde etmek istesek ne deriz? belki yine bi kaç alıntı ya da öneriniz vardır bu konuda.

selam ve dua ile (inanıyorsanız tabi :P )

 

din bir gereklilik değil alışkanlıktır.
dediğin şekilde tek sahip olduğu şey inandığı din olanların o dinden başka birşeye sahip olmama sebebi zaten o dindir.

ucan spagetticanavari

kişisel olarak bilemeyeceğim, bebeklikten beri alışkanlık var arada dürtüyor bi besmele çekip rahatlıyorum onun dışında bi gerekliliğini görmedim.

toplumsal olarak, düşün şimdi kuran hocalığı yapan adamlar bile çocuklara tecavüz ediyor, en dindar yobaz geçinenler küçücük kızlarla evleniyor, bir kadın gördü mü şekilden şekile giriyorlar. din olmasa bu adam içip sarhoş olsa çocuk, kadın, erkek ayırt etmeden hepimiz tecavüze uğrarız. dindar hallerinde bile üçkağıdın, yolsuzluğun hepsi var bazılarında. böylemanyakları kontrol etmek için de din var. din düşmanı değilim tabiki ama fanatizm olunca iş çığrından çıkıyor görüyoruz işte adam taksimde gözü çıkana, ölene, savaş alanından kaçana camiye ayakkabıyla girdi diyor, gel de bu adamdan nefret etme.

r_u_h

yapay ahlaki sistem.

evinde kendi yemegini yapabilen bir insan gece gunduz dısaridan hazır yemeğe ihtiyac duymaz, beceremeyen ise hazır tüketime yüklenir.

din de boyle bir seydir; tam olarak hazır tüketim. (bana gore)

aksi kanitlanmadikca cocuktur

neredeyse her toplum din etkisi altında kalmıştır. özellikle dinlerin birbirlerinden etkilenmesiyle, işin içine siyasetin ve çıkarların karışmasıyla, bilimi yenecek hale gelmesiyle çok yayınlaşmıştır.

ortaçağda din kavramı çılgın atarken bilim neredeyse durma noktasına gelmiş, baskı ve şiddet artmıştır.

her insan açıklayamadığı şeyleri temellendirmeye çalışır.
milyarlarca yıllık bu gezegende yeni sayılan bir tarihte (binlerce yıl önce) güneşin dahi tanrı olduğu düşünülüyordu.

günümüzde buna benzer şeyler hala var.

din bir ihtiyaç, gereklilik değildir.
lütfen diğer milletlere bakınız. özellikle uzakdoğu insanlarına, yaşayış biçimlerine. daha çok felsefi yönü ağır basan, din ya da "öğreti" diyebileceğimiz kavramlar var.

bir dinin mensubu olanın da olmayanın da duygusal yönü, maneviyatı ve ahlak kavramı vardır.

müslüman -ya da kendilerini öyle tanımlayan- bir ailede yetiştiğim için çocukluk dönemlerimde dinsizliğin, başka dinden olmanın korkunç bir şey olacağını düşünürdüm. ailemin beni korkutmamasına rağmen cehennemde yanacağımı düşünürdüm. oysaki ailem açık görüşlü, kendine müslüman diyebileceğimiz insanlar.
yani geleneğe göre yaşıyorlar.
tıpkı türkiye'nin çoğunluğu gibi.
kutsal kitaplarını okumazlar, okusalar bile anlamadığı dilden, arapçasını okur, dinlerler.
çok nadir oruç tutarlar.
yaşadığı coğrafyada "gelenek" ne ise onu sürdürürler.

kendimi ateist, deist ya da başka bir şey olarak tanımlamıyorum.
ben insanım. hiçbir dinin mensubu değilim. sevdiklerim var. hayvan - insan ayırt etmeden herkesi sevebilirim. kendime göre ahlaki değerlerim, görüşlerim var.

bu mesajda -bana göre- bir gereklilik olmadığını anlatmaya çalıştım.
ve dinin bana göre tek iyi noktası psikolojisi çok hassas olan insanların, çocukların; yakınları öldüğünde onların cennette olduğunu düşünmeleridir.

hadi ya la

din orta çağ için toplum düzenleyici kurallardı fakat günümüz için halkı uyutmanın en kolay yanı aç adam allah sınıyor diye tepki vermiyor bundan iyi uyuşturucu mu olur din yeni doğan tertemiz bebeğe vurulan kötü bir damgadır

RaZeus
1

mobil görünümden çık