tiksindirici marmaray yalakalığına kapaktır

uzun zamandır uğramıyorum, baktım da başlığı yine koşulsuz yandaşlar basmış. bu kişiler, hattın kapatılması ve mağduriyet ile ilgili gayet aklı başında entrilere, bilgileri ve akılları ancak ona yettiğinden kelli, boş bakınızlarla ayar vermişler.

boş bakınızlarla süslü bu entrylerin altında yatan, kastıra kastıra ortaya çıkarabileceğim argüman ancak şu olmuş: "bakın iki yıl eziyet çekeceksiniz ama ondan sonra öyle bir sistem kurulacak ki, zevkin doruklarında uçacaksınız, orgazmdan orgazma koşacaksınız, o derece!" siktir lan!

her şeyden önce, o "iki yıl eziyet çekeceksiniz" itirafını bile haydi yine iyimser davrandığım için atfediyorum. yoksa öyle bir itiraf da yok. sanki, bu kadar önemli bir demiryolu aksının iki yıl kapatılması tamamen önemsiz bir şeymiş gibi bir hava estiriliyor. bu, savunucu kardeşlerimizin kendi içinde ciddi çelişki yaşadığı bir konu aynı zamanda: bu aksta raylı sistemin kaldırılması hiç bir mağduriyet yaratmıyorsa, bu akstaki taşımacılık karayolu ile gayet güzel yürüyorsa, şikayet edilecek hiç bir şey yoksa, o zaman neden buraya yeni demiryolu yapmaya kastırıyorsun diye sormazlar mı adama?

şimdi, gelelim cefa - sefa ilişkisine:

şu raporu bir inceleyin derim: kentvedemiryolu.com…sya=marmaray_raporu.pdf

bu raporda göze çarpan, rakamlarla ortaya konulmuş çok önemli bir gerçek var: hat, deniz yoluyla boğaz geçişi için yoğun olarak kullanılan bir hat değil! potansiyeli, daha çok kendi içinde. yani, sanki tüm banliyö yolcusu işi gücü bırakmış, toplu galeyan halinde trenle haydarpaşa'ya akıp oradan da deniz yolu ile karşıya geçiyormuş gibi bir hava yaratmak, ondan sonra da "karşıya aktarmasız geçeceksiniz daha ne istiyorsunuz dürzüler" diye bik biklemek tek başına bir sik kafalılık örneği zaten.

bu verilerde, yayınlanma yılı nedeniyle ortaya çıkan, önemli bir eksik var: metrobüs bağlantısı. veriler, metrobüs bağlantısının banliyö sistemindeki yolcu dağılımına etkisini göstermiyor. ancak, konumuz itibariyle bu çok da önemli değil. metrobüsün avrupa yakasındaki güzergahı, marmaray'ın güzergahından çok çok farklı. dolayısıyla, söğüttlüçeşme'de metrobüse aktarma yapan yolcular, yine söğütlüçeşme'den metrobüse aktarma yapmaya devam edecekler. marmaray ile karşıya geçmeyecekler.

şimdi, can alıcı noktaya geldik: marmaray açıldıktan sonra, bu sistemi kendi içinde kullanan (yani vapurla karşıya geçmeyen, dolayısıyla marmaray açıldıktan sonra marmaray ile karşıya geçmeyecek olan) yolcu ile, sistemi söğütlüçeşme'den metrobüse aktarma yapmak için kullanan (dolayısıyla marmaray açıldıktan sonra yine söğütlüçeşme'de metrobüse aktarma yapacak, marmaray ile karşıya geçmeyecek olan) yolcunun, yani bu hattın yolcusunun ezici çoğunluğunun, hayatında neler değişecek? sanki ışınlanma teknolojisi icad oluyormuş gibi bir hava yaratılan bu durum, aslında ne?

daha mı çabuk gidecekler? hayır. marmaray için yayınlanan yolculuk süresi, söğütlüçeşme - gebze arası için 60 dakika. kapatılmadan önceki banliyö treni için kaç dakikaydı? yine 60 dakika. değişen bir şey yok!

daha mı konforlu gidecekler? hayır. marmaray için alınmış olan tren setleri, zaten banliyö hattı kapatılmadan önce servise verilmişti. üzerinde marmaray yazan tren setlerini herhalde hattı kullanan herkes görmüştür. aynı tren setlerine banliyö treni adı altında zaten biniyorlardı.

istasyonlara daha mı kolay erişecekler? hayır, tam tersine daha zor erişecekler. çünkü, bazı istasyonlar iptal edilecek.

belki biraz sefer sıklığı iyileşir. o da, iyileşirse. zaten, zirve saatlerde 10 dakikada bir sefer yapılıyordu. oldukça iyi bir sıklık değeri. beeeeeelki 5 dakikaya iner, çok zorlarsa. biz, istanbul'da, o iki dakikada bir sefer yapılacak laflarını çok duyduk. hiç biri gerçek olmadı.

yani, bu hattı kapatılmadan önce kullanmakta olan yolcuların büyük çoğunluğu için, "kartal'dan kadıköy'e 25 dk'da ulaşırken şuanda binbir eziyetle 1 saatte ulaşamıyoruz" lafını 2 sene boyunca sarfettikten sonra, bütün kazanacakları, istasyonlarda ortalama 2.5 dakika daha az beklemek. o kadar! gören de ışınlanacaklar zannedecek!

ha, ne olacak? bu hat, karşıya geçişler için kendisine yeni yolcular yaratacak. bölgede oturan ve karşıya özel otomobilleri ile geçmekte olan kişilerin hatırı sayılır bir bölümü bundan vaz geçecek, marmaray ile karşıya geçmeye başlayacak. hat boş kalmaz yani, yolcusunu bulur, ciddi faydası da olur, ciddi yük kaldırır. ama, bu durumun, hattın kapatılmasından mağdur olan yolcuya (yani bölgenin kendi içindeki yolcusu ile metrobüs aktarma yolcusu) bir faydası yok ki? cefayı çekecek kişi ile sefayı sürecek kişi aynı değilse, cefayı çekene "konuşma lan" diyemezsin. öyle bir hakkın yok.

ha, ben iki yakayı birden katedecek bir raylı sisteme karşı mıyım? kesinlikle hayır. yapılmasını ister miyim? kesinlikle isterim. yüksek hızlı tren'in istanbul'un hem anadolu hem de avrupa yakası'na ulaşmasını, insanların yolculuklarında treni tercih etmesini istemez miyim? kesinlikle isterim. hem de nasıl isterim. ama bir şartla: gidin hızlı treninizi de, marmaray'ınızı da başka yerde yapın. 15 milyonluk istanbul, her tarafının raylı sisteme ihtiyacı var. sen tutmuşsun, bok varmış gibi, yeni raylı sistemini eski raylı sistemin üzerine yapıyorsun. hem de kullananları senelerce mağdur ederek. yok ya!

şimdi yine biliyorum, ve herkes görecek, bu yazdıklarıma cevap veremeyenler, akılları sıra boş bakınızlarla ayar vermeye kalkışacaklar. benim gözümde de, okuyanların gözünde de, gayet gülünç duruma düşecekler.
paylaşfavori
şükela!
çok kötü
09.08.2013 00:01 ~ 00:53 elbik

 

Yahu eleştireceğim diye çok kasmışsınız ama olmamış. Neredeyse İstanbul trafiğini artıracak diyeceksiniz:) Marmaray için.
Söylediklerinizin yüzde 90 ı mesnetsiz. O bunu kullanacak, o kullanmayacak vs. Aynısı kadıköy Kartal içinde kimse bunu kullanmayacak şeklinde eleştiriliyordu. Şimdi yoğunluktan birkaç tren bekleniyor.

ne nicki be

Eger dedigin gibiyse 26 ekimde açılacak zaten millet begenmezse ve dediklerin dogru cikarsa yerel secimde ellerinde patlar. Ama dedigin gibi degilse oy alirlar. Kisaca zaman gosterecek

efrasiyab87

marmaray trafik problemini çözmez tek başına. hele ki raylı geçişler başlamadan trafiği çok az etkileyecektir olumlu anlamda. zaten kimse bunu trafik bitecek diye savunmasın. ama ulaşım açısından gayet yerinde ve güzel bir hamle tartışmasız. (neden bu kadar uzun sürdüğü tartışılır ama yararı tartışılmaz)
önceden istanbul da bir yerden bir yere gitmenin alternatifi yoktu. ister istemez trafiği herkes girmek zorundaydı. şimdi bu sistem ile karşıya geçerken trafiğe girme zorunluluğu kalkıyor. hatta istanbul un kuzeyine bile gitmek için bu hat tercih edilir karşıya geçmek için.
bence bu sistem güzel bir başlangıç olacak bazı şeyler için. ve gayet de kullanılacak bence.

enkolaykullaniciadi

mevcut banliyö hatlarının 4 değil 3 hatta çıkarılması için yapılan şeydir. üstüne üstlük, bu yapılan 3 hattın sadece bir tanesine şehirler arası trenlerin erişim sağlayacağı bilgisini de unutmamak gerekir. geri kalan 2 hat, sadece, tekrar ediyorum sadece şehir içi trenlerinin hizmetinde olacak.

yani istanbul'a gelen o pek anlı pek şanlı yüksek hızlı tren gebze - söğütlüçeşme ve kazlıçeşme - halkalı arasını tek hat işletmeciliği yapılan bir hatta katedecek. eski usül saydinge çekilip karşıdan gelen trenleri bekleye bekleye. bunun yapılacak yeni yüksek hızlı tren hatlarının yaratacağı trafikle birleşinceki sonucunu tahmin etmeyi okuyucuya bırakıyorum şimdilik. tabii bu gidişin "kesintisiz" ve "hızlı" bir şekilde olacağını iddia eden bir okuyucu çıkar mı, pek sanmıyorum.

ayrıca, söğütlüçeşme - kazlıçeşme arasındaki tünel geçişinin iki hatlı olduğunu, zirve saatlerin dışında yüksek hızlı trenin pekala da banliyö treninin arkasına takılıp kalacağını, zirve saatlerde ise zaten marmaray trenleri haricinde hiç bir trenin tüneli kullanmasına izin verilmeyeceğini de hatırlatalım. akp yalakalığı yapacaksınız madem, önce bir okuyun bazı şeyleri, azıcık bile olsa bilgilenin de öyle yapın.

şu koskoca istanbul'un yüzlerce km raylı sisteme ihtiyacı varken, 100 yıldır orada duran demiryolunu söküp üzerine aynı güzergahtan yenisini yapmanın ve ağırlıklı olarak belediyenin kullanımına tahsis etmenin, bunu yaparken demiryollarını yıllarca kapalı tutmanın hizmetle açıklanır bir tarafı yoktur. marmaray yapılmasın dediğimiz de yok, ama dlh belediye için yaptığı marmarayını gitsin başka yerde yapsın, esas ihtiyaç neredeyse oraya yapsın. 100 küsur yıldır orada duran demiryolunu yakıp yıkmasın bunun için.

bir de şu istasyonların yenilenmesi işi var ya, delirtiyor beni. sanki demiryolları yıllarca kapatılmadan istasyonlar yenilenemeyecekmiş gibi. önümüzde kapı gibi eskişehir örneği var. eskişehir garı yenilendi, çiçek gibi yapıldı. ama bu yapılırken eskişehir garı tren trafiğine falan kapatılmadı. aynı şey banliyö hattının istasyonları için de yapılabilir. geriye sadece altyapı ve üstyapı yenilemesi ile sinyalizasyon modernizasyonu kalıyor ki bu hattı kapatmadan, en fazla birkaç haftalık zirve saat dışı kapatmalarla kotarılacak bir iş.

evet, budur demiryollarını yok etmeye çalışmak.

kentvedemiryolu.com
paylaş05.09.2010 22:40 ~ 22:49 elbik

tenayzagor

gerekli olmaması için yöntem bulunabilecek olan, ancak demiryollarına pek önem verdiği ima edilen merkezi yönetimin çare bulmak için kasmamasından, "kapatalım gitsin lan ne olacak halk senelerce demiryolsuz kalıp eziyet çekerse çeksin" zihniyeti içinde olmasından dolayı pratikte gerçekleşecek olan hadise.
paylaş15.09.2010 20:18 elbik

tenayzagor
1

mobil görünümden çık