iyi geceler, kafama takıldı kandiller, ramazan her sene değişiyor çünkü hicri takvim miladi takvimden daha kısa. peki cuma neden değişmiyor? ilk başladığımızda bu takvim olaylarına onu nasıl denk getirdik? hadi denk getirdik hiç mi sapmadı? kandiller sapıyor da cuma niye sapmıyor onu çözemedim. var mıdır bilen?




 

hafta bundan 1500 sene öncede 7 gündü su anda da 7 gün.

hatta, taaa eski tanrilar döneminde de öyle idi, cok tanrili zamanlardan, tek tanrili zamanlara tanri dünyayi 6 günde yaratip 1 gün dinlendi seklinde sekillendi 7 günlük takvim sistemi ki bunun temeli teee sümerlilere dayanan bir tarihi durumdur.

serabetan

değişik olan bir ayın kaç gün olduğu, haftanın değil.

desdinova

ek bilgi verelim birde. bildigim kadari ile

aslinda islamik gelenekte cuma, simdiki pazar gibidir, yani haftasonunun ilk günü persembe, sabat ise dinlenme günüdür bu da cuma(simdiki pazar). yahudi sabati bakis acisi olarak dinlenme günü yani pazar olarak tabir ettigimiz onlara göre cumartesi olan haftanin son gününe tekabül eder.

müslüman pratikte de ayetlerde bunlar gecer, 6 günde yaratilma olayi birebir aynidir, su anda meallerde 6 evre filan de se de kuranda "gün" der. yani ibrahim dinleri denen semavi olarak türkcelestirilen dinlerde 6 gün kavrami aynidir.

müslümanliktaki cuma da burdan gelir ve degiskenlik göstermez diger dinlerden, sadece baslangici konusunda degisiktir.

ayetler

secde suresi 4,www.kuran.gen.tr
yunus 3, www.kuranikerim.com

sadece iki tanesi.

serabetan

serabetan'ın açıklamalarına ek ve mini bir itiraz olarak şunu söylemek isterim ki, yahudilerin cumartesi ve hristiyanların pazar günlerinin tatil & dinlenme günü olduğu doğru. fakat müslümanların cuma günü "toplanma" günüdür, kelimenin sözlük anlamı da bu şekildedir ve "tatil" olma zorunluluğu yoktur, bilakis cuma suresinde (10.ayete bakınız) toplu namaz sonrası yeryüzüne dağılıp allahın lütfunu aramamız emredilmiştir. bunu "işimizin başına dönmek" olarak da algılayabiliriz. "cuma resmi tatil olsun" gibi çıkışlar doğru değildir, hatta şu anki durum ve gidişat dünya genelinde müslümanlar ve ehli kitap (yahudi ve hristiyanlar) çoğunluğun durumuna son derece uygun görünmektedir tarafımca. en doğrusunu allah bilir. saygılar & selamlar.

sekerse tehlike

cuma, cem, cami, cemaat... eğer yanlış bilmiyorsam (kaynağını hatırlamadığım için böyle diyorum) "toplanma" anlamına gelen bir kelime kökünden geliyor. Cuma toplantı günü, cem toplanmak, cami toplanılan yer, cemaat ise topluluk demek. Belki de ilk toplantı günlerinde o güne cuma dediler ve sonra takvimde de sabitlediler onu. Böyle bişey de olabilir.

dafaiss

islamda; selefte, gelenekte cuma hiç bir zaman dinlenme günü olmadı. hatta dinlenme günü diye belirli bir gün yoktur, zira allah 6 gün sonunda dinlenmiştir diye bir kabul yoktur, allah yorulmaktan dinlenmekten münezzehtir. cuma, özetle: haftalık gündem ve değerlendirme toplantısının yapıldığı günün adıdır.

katukatu

7 gün kavrami ibrahim dinlerinden kitaba dökülen yahudilikteki yaratilisa temellendirilir. buradaki kavram olan yaratilis icin 6 gün + 1 gün bunun kutlamasi dinlenmesi olarak gecen durumdan dolayi 7 gündür. daha gecmis temelleri bahsettigim gibi sümerliler ile daha öncesi cok tanrili dinlere dayanir.

ek bilgi.
fakat söyle bir durum var, eski zamanlarda toplanma günü ayni zamanda bir dinlenme olarak gecerdi. yani dinlenme, toplanma günü aynidir.

serabetan

Dostum cumaları ibadet ve finlenmeye ayrılmış ayrıca istedğin kadr geri git hep cuma çalışmazlar arap ülkeleri cumartedi pazar çalışır

netadam
1

mobil görünümden çık