diyelim iki tane düz taşı yan yana koyduk ve arasına odunlar filan koyduk,bir ocak yaptık kendimize.Üzerine de borcamı koyduk.Planımız borcamı n içindekilerin borcam çaaat diye çatlamadan pişmesi.Ocakta filan bir şey olmuyormuş da, odun ateşinde bir şey olur mu? fırın en sıcak,ocak daha az sıcak, odun ateşi de mantıken daha az sıcak olsa gerek.Sonuçta bu borcamlar fırına giriyor bir şey olmuyor.Ama işte alev homojen dağılmadığında, lokal ısınmalar olduğunda sıkıntı olabilir diyorum da bilemedim.




 

kararir, catlamaz diye tahmin ediyorum ama sallamasyon.

lorenzen

kararması önemli değil.

AWD

Çatlar.

lola35

ben borcamda kazan dibi yapmıştım. mutfaktaki ocağın üzerinde altını pişirdim yani. çatlamadı.

kırmızıkaşekaban

abi borcamin olayi zaten atese dayanikli olmasi ya. sallamayin lutfen. bi sey olmaz sen kullan. (eger malzemesi borcam'sa. yani bor kullanilan cam hani. herhangi bir seye borcam demiyorsundur diye umuyorum)

bohr atom modeli

kullanma kitapçığında direkt ateşe vermeyin yazıyor.

april12th

borcam setlerin yanında, ocağa koymak için özel bir aparat veriyorlar. direkt ateşe konunca çatlamasın diye.
yani çatlayabilir.

sutlu nescafe

sıcaktan alır soğuğa direk koyarsanız çatlar.

gurur

olmaz bişey, yaparsınız.

odun ateşi değil kömür ateşinde bile bişey olmaz. (direk közün içine gömmüyorsunuz tabii belli bir mesafe olsun köz ile cam arasında) önerim ilk yaktığınız alevler doğrudan taş ile cama temas etmesin. biraz taşlar ısınsın ve alev çoğalsın sonra oturtun taşların üstüne.

ısıl genleşme direnci düşük olması lazım ki çatlamasın. üretilirken borcam'ın içine zaten bor tozu (bor oksit) katılıyor. amaç çok hızlı genleşmesin, termal şok gerilimine maruz kaldığında tık diye çatlamasın diye. yani boşuna adı borcam değildir o ısıl camların.

lejant

sonra bilgilendirir misiniz acaba, catladi mi catlamadi mi diye?

dnznc
1

mobil görünümden çık