arkadaşlar günümüzde kullanılan latin alfabesiyle geçmişte kullanılan latin alfabesi birebir tutuyor mu? ayrıca karanlık çağ olarak bilinen dönemde kilisenin kullandığı alfabe yine günümüz latin alfabesi miydi? ve son bir soru baktığım zaman bir çok latin alfabesi görüyorum bunların arasında old english,irish etc. tarzında bir çok alfabe türü var. en yaygını ve günümüze temel olanı hangisidir?

sorularım fazla basit biliyorum. ve biliyorum ki internette biraz araştırırsak bulabiliriz cevapları fakat benim ingilizcem tatmin edici düzeyde olmadığı için ve kaynakları tam tercüme edemediğim için bu sorular kafama takılmış durumda.


 

alfabeyi çok bozdular.

hjarteblod

Biraz karışık ve uzun bir mevzu dolayısıyla buradan pek yardımcı olamam. Tavsiyem Galatasaray'daki Fransız sarayının kütüphanesine gitmen, orada biraz yardımcı da olur görevli.

tiny penny

birkac harfte degisiklik var sadece, u/v gibi. karanlik cag olayi hikaye tabi, o ayri mesele ama evet, dedigim gibi birkac basit fark haric orta cag latincesinin alfabesi ile bizimkisi ayni, daha eski (klasik) donemde biraz daha farkli. old englist, irish falan adi ustunde zaten. times new roman'a cok benzeyen seyler kullaniyor kilise.

bilkent tarih'te david thornton var. latin paleografisi dersini o veriyor, daha fazla bilgi istersen ona sor, kaynak falan onerir.

sendelemeden
1

mobil görünümden çık