selamlar,

bu sene sbs'ye giren kardeşim sınav öncesinde de beklediğimiz üzere pek parlak bir sonuç vermedi.

tercihlerinde anadolu teknik liseleri yazdık fakat pek umutlu olmamamız gerektiğini biliyoruz aile olarak.

istanbul'da düz liselerin kökten kaldırılmasıyla(bildiğim kadarıyla) da elimize iki seçenek kalıyor, ya endüstri meslek lisesi/teknik lise ya da özel okul.

özel okul gibi bir maddi yükün altına pek fazla girmek istemiyoruz zorunlu olmadıkça onu da belirteyim.

sorum olası bir durumda kayıt yaptırırsak, endüstri meslek liselerinin öğrenci hayatına nasıl bir etki yaptığı? internette çok fazla okudum, 2000tl maaş alır ileride boru mu diyenler, kardeşini göndererek hayatının hatasını yaparsın diyenler, hayatta gönderme diyenler, gönder ortam görsün diyenler gibi bolca yoruma rastladım. işin açıkçası adamakıllı yorumlara ve tecrübelere ihtiyacım var biraz. :)

sizin tavsiyeniz nedir bu doğrultuda? ne olursa olsun özel okula mı yoksa endüstri meslek lisesine mi gitmeli?

şimdiden çok teşekkürler.

 

kız mı erkek mi? kız ise meslek liselerinde eziliyorlar. ben teknik lise / bilgisayar teknisyenliği mezunuyum. 4 sene 30 öküzün yanında eğitim görmüş olur. ben şanslıydım sınıf olarak ama bilmiyorum genel profil böyledir. ayrıca 2000 tl maaş alıyorlarsa bana da göstersinler bir adres bende gideyim. üniversiteye gittim hala öyle bir paradan bahsedemiyorum kendimi geliştirmeme rağmen...

düz liseye kayıt olsun ( hepsi anadolu lisesi oldu diye biliyorum ) çok çalışsın bir üniversite kazanmaya baksın...

haklarında hayırlısı.. çok çalışması lazım..

synche

erkek. ben de kod yazıyorum, niyetim bilişim teknolojileri alanına gitmesi yönünde ama beyefendinin kendileri pek rahat, kararsızlıkları var. tartışıp edip bir yere kadar abisi olarak ben sorumluluk aldım artık, en azından seçenekleri sunacağım.

teknik liseler yine biraz daha profil olarak iyi sanırım, endüstri mesleklerde şimdilik okuduğum kadarıyla atölyesinden hocalarına ortam pek bir eşsiz(!) olduğu yönünde. gitmesine gidebilir, sonuçta orada da insanlar mevcut fakat okulla şimdilik pek alakası olmayan kardeşimi böyle bir ortam okuldan daha fazla koparacaktır diye tahmin ediyorum. haliyle öyle olunca şimdiden önlem almak lazım. sonrasında teknik liseye not ortalamasını sağlayıp geçebilse yine tavım ama izlenimlerim o not ortalamasını da çok fazla tutturamayacağı yönünde.

o yüzden fikirlere, görüşlere ihtiyacım var baya bi :)

cwind

Gitmesin tekniğe hayatını yakmasın. Erkekse bile gitmesin.

satanist evlat arif

o derece mi berbat durum?

cwind

yok kardeş yok ne bilişim teknolojileri. işte benim bölüm şimdi bilişim teknolojileri olarak geçiyor. sakın hayatının hatasını yaparsın. bir marangozun yanına verin daha çok kazanır. eğer okuma kafası yoksa şimdiden hayata atılsın. en güzel örneği benim diyorum ya. freelance çalışıyorum şuan. aylık elime 500 tl geçiyor - geçmiyor.

benim zamanımda birde teknik lise 5 seneydi. 1 sene hazırlık 3 sene temel eğitim +1 sene teknisyen ünvanı ve iş yeri açma belgesi alıyorduk. kendini geliştiremezse bitti. bilgisayar dalında programcılık iş yapıyor günümüzde. programlama dillerine kafası yatıyorsa ve kendini geliştireceğinden eminse kardeşinle konuş anca öyle. yoksa hayatını karartmayın çocuğun. düz liseye gidip üniversitede iyi bir bölüm kazanmak için çalışsın.

synche

kritik durum şu ki istanbul'da artık düz lise yok. hepsi anadolu lisesine çevrildi. dolayısıyla düz lise gibi bir seçenek de yok aslen. etrafımızda 2 tane düz lise varken bu sene 2'si de ortaokul kısmı imam hatip ortaokuluna çevrilip liseler de anadolu lisesine çevrildi.

öyle berbat bir durum mevcut ortada. ondan zaten bu akıl bulanıklığı ya.

cwind

bak bu sene puandan çok "genel başarı yüzdelik" ve "il başarı yüzdelik" ortalamaları daha etkili okullara girişte. benim kardeşimde fen lisesini bekliyor Allah kısmet ederse. yani puanın bu sene lise yerleştirmelerde pek önemli olmayacağı konuşuluyor. seneye sbs yok. sınavsız liseye girişin ön hazırlığı yapılıyor. şu kardeşim için açtığım konuyu oku...

(git: 630657)

sonra özelden puan bilgilerini falan atarsan yardımcı olurum sana. belki ona uygun bölüm buluruz. meslek lisesine sakın gönderme diyoruz ama sağlık meslek liseleri var. anestezi teknikerliği falan garanti iş olan bölümler. onlara falan bakalım yardımcı olayım sana. hangi il / ilçede okula gidecek, birde puan bilgilerini yolla bir araştıralım meb sitesinden... ;)

synche

haydarpaşa anadolu teknik lisesi elektrik/elektronik bölümü mezunuyum. eğer kolej durumu ailenizi zorlayacaksa anadolu teknik lisesi en iyisi. bildiğiniz üzere artık farklı tür liselerden mezun oldu diye öss'de puan düşme derdi yok, gerçi 4-5 sene sonrasına neler değişir bilemem ama bu durum kardeşiniz için bir avantaj. mesela ben, şimdi bir yabancı dil bölümünde okuyorum. yani tamamen mezun olduğum bölümden farklı.

ha teknik lisenin kötü yanları yok mu dersen.. çok var, ama bu çocuğun kendi karakterine bağlı bir şey. yani itin köpeğin yanına takılmadan -malum teknik liselerde boldur-, sadece gözlemleyerek çok şey tecrübe edebilir hem de birinci gözden görmüş olur çoğu şeyi. bir başka şey, kartal'da oturuyordum ben, haydarpaşa'ya gitmek için 1 saat yol çekiyordum. en basitinden otobüste insanları gözlemliyordum, insan tiplerini öğrenmeye çalışıyordum. bu basit olay bile bana çok şeyler kazandırırdı tecrübe olarak. geçmişe baktığım zaman iyi ki de gitmişim diyorum. ama hala sigara içiyorum mesela, bana verdiği tek zarar bu oldu açıkçası teknik lisenin.

el portero

hahah endustri meslek liseli mi kolej mi diye soruyor ya. hahahaha. endustri guzel kardesim. takdir edersin ki endustri meslek kol gibi destek.

gec

tamamdır özelden bilgileri yolluyorum.

bunun dışında yine endüstri meslek ile ilgili görüşlere açığım :)

teşekkürler.

cwind

@el portero, öneriler için teşekkürler. o mevzu dediğin gibi insanın biraz da okuma hevesiyle alakalı. it/kopuk ile takılmaz ama muhtemelen aynı sınıfta derse girecekler ve etrafındaki %70-80 buna benzer olunca durum ne olur bilmiyorum. teknik liseye yine okeyim ama endüstri meslek konusunda ciddi anlamda sorular var kafada.

@gec abi biliyorum durumları, aşinayım baya zaten eğlenceli hikayelere, mevzulara. zira aradaki maddi yük açısından nasıl bir fark olur onu düşünüyorum, hani ciddi anlamda o maddi yük ne olursa olsun o kol gibi destekten kaçmak lazım mı? düz lise olsa yine problem yok da ortada imam hatip vs. endüstri meslek gibi başka boyut var ki ona girmiyorum bile. yoksa aradaki fark dediğin gibi dağlardan kadar.

cwind
1

mobil görünümden çık