
Sağlık boyutuyla ilgili "up up up"
ve naçizane; köpeğin yolun ortasına gitmesini engellemek adına geniş bir alanda çıkmamasını sağlayacak şekilde tutarsanız hem göz önünde olur, hem alışması sağlanır. (ne bileyim büyük bir bahçede tutmak gibi. olanak varsa tabii. yoksa yine mümkün mertebe alanı geniş tutup bağlayabilirsiniz. nihayetinde iyiliği için)


vallahi olayın fizyolojik boyutunu, kuyruğun yapısını vs. bilmiyorum ama kuyruğunun acıyıp canının yandığını gözlemlerseniz kuyruğunu sabit tutacak bir tahta parcasi vb. biseye baglmak iyilesme surecini hizlandirir belki; eger zedelenme varsa.; insanda oyle yapilir ya. Bu süre icinde bir yere baglamayi becerebilirseniz daha da iyi olur herhalde.


eninde sonunda veterinere götürmeniz lazım. çünkü hasara göre kuyruğunun kesilmesi gerekebilir. bir de bulunduğunuz kasabanın belediyesine ulaşmaya çalışın. büyükşehirlerdeki gibi bir veteriner hizmeti olmasa da hayvancılık yapanlara hizmet veren bir veteriner olması lazım.
bir not: kuyruk kesilmesi köpeklerde çokta kötü sonuçlar doğurmaz. tabii tercih edilesi bir durum değildir ama kesik kuyruklu bir köpek hayatını hiçte zorlanmadan devam ettirebilir. kuyruk kaybında sorun yaşayanlar kediler.


veteriner kliniği olmayan yerlerde de mutlaka devletin görevli bir veteriner hekimi vardır. her köye bir veteriner hekim projesi dahilinde neredeyse veteriner hekimin ayak basmadığı yer kalmadı. ulaşmak için bulunduğunuz yerin eski tarım il/ilçe, şimdi gıda tarım ve hayvancılık olan binasına gidebilirsiniz. böyle bir bina yoksa, ya da nerededir bilmiyorsanız belediyeye sorabilirsiniz. devlet hekiminin böyle durumlarda muayene etme, tedavi etme zorunluluğu yok fakat siz ulaştığınızda geri çevireceğini zannetmiyorum. yardımcı olacaktır.
başka sorunlar yaşanırsa ya da böyle küçük yerlerde yaşayan arkadaşlar varsa akıllarında olsun.
