bi kaç yıl öncesinde avrupada bir sunucuya bağlandığımızda 100+ ping alıyorduk. Şimdi istanbulda bazı bölgelerde mesela bir almanya serverına bağlandığımızda 40 ping falan alabiliyoruz fakat bu istanbul için geçerli geri kalan şehirler gene yüksek ping. Neler oluyor bizim netimize bir bilgisi olan var mı ?




 

Yurtdışına yapılan internet bağlantılarının bir kaç farklı rotası var. Bildiğim kadariyla tekirdağ tarafından denizden fiber optik ve bulgaristan üzerinden karasal bağlantılar var. Işık hızı da olsa istanbul sonuçta bu noktalara daha yakın ve altyapı olarak daha fazla yatırım yapılan bir şehir. Özellikle anadolu şehirlerinden İstanbul,Ankara gibi illere olan bağlantılar talebe göre nispeten düşük kapasiteli olabilir. Bu sebeple daha uzun ping süresi gözlemleyebilirsiniz.

ned flanders

Tesskkur ederim yanit icin. Bu rotalarin hanisini kullandigimizi ogrenebiliyormuyuz? Birde ping acisindan hangisi avantaj saglar avrupa cikisi icin? Bunlari secebilme sansimiz var mi kullanicila olarak.

sabor

Merhaba,

Kullanıcı olarak maalesef bir rota seçme şansınız yok. Windows kullanıyorsanız hangi yoldan gittiğinizi öğrenmek için tracert x.x.x.x (ip adresi) komutunu kullanabilirsiniz. Yinede ip adreslerinden hangi yolu kullandığınızı anlamak güç olacaktır.

ned flanders

Bu yurtdisi yollari ttnet'e mi ait? O yuzdenmi secemiyoruz :(

sabor

Buradan anlatması kolay değil ancak siz müşterisiniz. Siz internet trafiğinizi sadece servis sağlayıcınıza gönderebilirsiniz. Bu trafiği alarak yönlendirecek olan servis sağlayıcınızdır. Bu nedenle servis sağlayıcı bağımsız olarak internette gittiğiniz rota üzerinde herhangi bir seçim hakkınız yoktur. Çok bariz bir problem ile başvurursanız belki inceleyebilirler ancak oyunda ping'im yüksek pek geçerli bir mazaret değil açıkçası:)

ned flanders
1

mobil görünümden çık