fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net
Burada gördüğümüz gibi bitkilerin bulunduğu alanda hep sular temiz oluyor ki buna en bilindik örnek ormanlardır. Peki örneğin yağmur-kar yağdığında bu suların infiltrasyon ile taban suyuna karışması sürecinde, kar-yağmur suyu nasıl oluyor da tertemiz-kullanılabilir kalıyor? Yani bitkiler kökleriyle suyu süzüyor falan mı? Tam olarak nasıl oluyor bu olay?
kaynak sularının debisi yüksek olduğundan henüz kirlenmeden yüzeye ulaşıyor olabilir.
@sttc
toprağa sızan ve topraktan geçerek yeraltı suyuna ulaşan su bu süreçte hiç kirlenmiyor mu? yani normalde düşününce ben eğer toprak yesem hasta olurum. ama temas eden su kullanılabilir. nasıl oluyor bu
yeraltı suları o kadar da masum değil. büyük partiküller oraya ulaşamadığı için temiz gözükebilir ama kimyasallar ile kirlenebilir. şehirden ne kadar uzaksa o kadar temiz olur.
edit: doğal yollarla oluşan arsenik bile yeraltı suyunu kirletebilirmiş:
en.wikipedia.org
kökler erozyonu engelliyor, bu yüzden temiz su sızıyor diye tahmin ediyorum
@dieselsingle2
ama toprak temiz değil ki. temiz mi yoksa?
küçükken tubitak yayınlarında bir deney olarak hatırlıyorum, bir borunun içine önce iri çakıl sonra küçük çakıl sonra ufalanmış kömür ve toprak ve üstüne de tekrar önce küçük sonra büyük çakıl koyarak, çamurlu pis kötü kokan suyu temizleme düzeneği anlatılıyordu, doğa da bunun büyük ölçeklisi işte, toprak sudaki pis parçacıkları filtre ediyor, eğer toprağın içinde kirletici suda çözünen çok üçük parçacıklı bir şey yoksa su temiz çıkıyor. tek başına toprak ince taneli olduğu için sadece süzmede başarısız, yaprak taş ve bitki kökleri süzgeçlik yapıp ve özellikle bitki kökleri toprağı belli sıkılıkta tutup dağılmasını engelleyerek başarıyı artırıyor.şahsi görüşüm:)