yani kabaca öğrenmek istediğim ıslak imzalı taraflar arası bu tip sözleşmeler ilgili alandaki hukuki genellemelere istisna olur mu?

genel kural sözleşme serbestisidir. yani sözleşmenin konusunu ,tarafını vs. serbestçe seçebilirsin. ancak bu serbestinin bazı sınırları vardır. sözleşmeler kamu düzenine ahlaka adaba aykırı şekilde ve de kanunun emredici hükümlerine aykırı yapılamazlar. bu gibi bir durumun varlığında da ihlal edilen kurala göre yok hükmünde sayılma, iptal edilebilme, batıl olma gibi yaptırımlarla karşılaşılır.
sözleşmelerin tarafları her zaman aynı güçte olmayabilirler. örneğin kiraya veren kiracıdan, işveren işçiden, satıcı tüketiciden her zaman güçlü kabul edilir. bu sebeple kanunlar güçsüz olan tarafı korumak için emredici hükümler barındırırlar. işte sözleşmeler bu emredici hükümlere aykırı olarak yapılamazlar yapılsa dahi emredici hükme aykırı bir madde geçersiz kabul edilir. sizin verdiğiniz örnek borçlar kanunundaki kira sözleşmesinin feshine ilişkin hükümlere aykırılık teşkil ettiğinden kesinlikle geçerli değildir. bu maddeye dayanılarak dava açılsa dahi kiraya verenin davası reddedilecektir.


detaylı yanıtınız için çok teşekkür ederim
