balıkların birçoğu sürü halinde yaşar. yavrularını olmasa da yumurtalarını koruyan balıklar da çok.
avcıların bir kısmında sürü içgüdüsü yoktur mesela ayılar veya erkek filler de yalnız yaşar. dünyanın en yalnız balinasını keşfettiler en son yıllardır başka hiç bi balinayla yakınlaşmamış çünkü yanlış bir dilden ses çıkarıyo filan. memelilerin çoğu yavrusuna bakar, yumurtlayan hayvanlar yavrularını bırakır genelde.
yılan, kaplumbağa, örümcek.
sürü içgüdüsünden kasıt birlikte hareket etme olayı değil de nedir? burada iki ayrı soru sorulmuş, ayrı ayrı cevapladım o nedenle.
nemonun temsil ettiği palyaço balıkları filmde de anlatıldığı gibi yumurtalarını korur misal.
kimi yılanın bile yumurtalarının başında durduğunu keşfettiler ve çok şaştılar.
tavşanlar da yavrularını besler. ama tek yaşarlar evet. ayrıca (bazı) örümcekler de yumurtalarını yavrular çıkana kadar korur, hatta güneşe çıkarır, hatta yavrular ilk çıktılarında bir süreyi annelerinin sırtında geçirirler. akrepler de böyle. timsahlar bile böyle. hepsini birebir gözlemlediğim için bele ağzımın suları akarak yazıyorum şu an.
yılan , kurbağa bilimum sürüngen
balıkların sürü iç güdüsü vardır mesela somon balıkları alaska ya cıkarlar toplu halde. doğduğu andan itibaren bakıma ihtiyacı olmayan sistemleri yeterli hiç bir hayvana ebeveynleri bakım yapmaz
erinmeyeyin de geniş geniş yazaydın zaman.
sürü içgüdüsü olmayan hayvanlar: bütün balıklar denince olmuyo haliyle.
Sürü içgüdüsü olmayandan kasıt doğaya karşı tek başına mücadele edebilen hayvanlar. Mesela atmacagillerin çoğu böyle.
2. soru ise gayet açıktı sadece anne, baba olarak değil herhangi bir canlıyla birlik olmadan yetişen.
Yumurtlayan hayvanlar diyoruz mesela bunlar kardeşleriyle birlikte hareket ediyorlar mı bir süre ? Kartallar mesela sanırım 3 4 tane yumurta bırakıyordur doğduktan sonra nasıl ne oluyor ?
Belgesel arıyorum da bulamadım sürü meselesiyle alakalı.