bir süre önce "ışık normalde boşlukta yayılamaz. işte onun o boşlukta yayılmasını sağlayan da belirli parçacıklar" falan filan gibi bir şeyler duymuştum.

olay bu mudur? yani ışığı "uzayda" ileten de parçacıklar mıdır? yoksa ışık tüm bunlarda nbağımsız iletilebilir mi?

bilimle çok yakın ilişkili değilim. hobi olarak bir şeyler okurum o yüzden sorduğum soru çok saçma olabilir.

 

anladım yani benim aklımda kalan "ışığın ilerleyebilmesi için de uzay boşluğunun bir parçacıkla dolu olması gerekliliği" yanlışmış.

tchuck

ışığın kendisi parçacık.
(bkz: foton)

late viper

öyleyse bir şey daha sorayım size: şimdi malum karadelikler süper emici solo mendil gibi. her şeyi emiyorlar.

dolayısıyla ışığı da emiyorlar.

ben yarım yamalak bilgimle şöyle düşünüyordum "demek ki bu karadelikler etraflarındaki o parçacıkları da emiyor ve o yüzden ışık da oraya iletilemiyor. dolayısıyla ışığı da emiyormuş gibi görüyoruz" gibi düz ve sanırım bilimsellikten uzak bir düşüncem vardı.

o zaman bu durum da söz konsu değil.

peki karadelik ışığı nasıl emiyor?

tchuck

güneşten gelen ışınları görüyor olabilmemiz ışığın uzayda süzülebildiğinin bir kanıtıdır.

dahinnotha

@late viper de az önceki sorumu cevaplamış oldu öyleyse.

tchuck

Yanlış değil doğru aslında. Benim bildiğim de öyle . Işık boşlukta ilerlemez. Her bir parçacık bir diğeriyle yer değiştirir ilerlemek için. Bilim adamlarının bahsettiği evrenimizin yüzde 90 ını (rakam yanlış olabilir) oluşturan karanlık madde dedikleri de bu yer değiştirilen moleküllerdir.

Godless

yav ışığın dalga olduğunu anlayacak deneyler yapıldıktan sonra, ses gibi dalga olan bu yeni fenomenin yayılmak için ses gibi bir "ortama" ihtiyaş duyduğu hipotezini atmışlar ortaya. meşhur esir açıklamasını kullanmışlar.

daha sonra hipotez atılmış yenisi konmuş ve şu hale gelmiş:
www.fizikciyiz.com

yok yok, bu hale gelmiş:
www.kilicaslan.k12.tr

ismail yk

@ismail aman hocam devrelerimi yakmayalım ben amatör biriyim

tchuck

ışık hem dalga hem parçacıktır.dualite.elektromanyetik dalgadır,şiddeti değişen elektrik alan ile manyetik alanın birbirini doğurması sonucu ortaya çıkar.
dalga teorisi kabul edildikten sonra eterin varlığının da kabulü gerekitiği düşünülmüş ama onun da olmadığı michelson morley deneyi ile ispatlandı

etein yazmışım** eter

wishmaythşngs

Evet ışık hem dalga hem parçacıktır arkadaşın dediği gibi. Ayrıca çift yarık deneyini araştırırsan göreceksin ki, gözlemci olup olmadığına göre farklı hareket eder. Aha da linki www.youtube.com

Godless

karadelik soruna cevap olarak:

genel göreliliğe göre kütle uzay-zaman düzleminde bozulmaya neden oluyor. ışık normalde uzayda düz ilerleyen bir şeyken uzayın kendisi yamulduğu için o yamuk yolu takip etmek zorunda kalıyor.

buna en güzel örnek şöyle verilebilir. çarşafı tüm uçlarından gerin. bu uzay-zaman ve kütle yokken düz. ortasına ağır bir taş koyduğunuzda ortası çökecek ve uzay-zaman bükülecek. şimdi çarşafın kenarına bir bilye koyduğunuzda, bilye çarşafın yamukluğundan dolayı ortadaki ağır taşa doğru yuvarlanacak. işte bu da kütleçekim kuvveti.

karadelikler uzay zamanı öyle büküyor ki çarşaf dürüm oluyor. :)

darkredanger

Işığın hem dalga hemde parçaçcık özelliği vardır(duality) yani bazı durumlarda parçaçcık(foton) bazı durumlarda dalga özelliği gösterrir.Uzayda yayılamamsı için yalnızca dalga olması gerekidi.

Karadelikler ışığıda yutarlar o yüzden karadırlar.Onları ancak çevrelerine verdikleri atkilerden dolayı anlarız.Kütleçekim etkisinden dolayı bütün cisimler ışığı kendine çeker ama diğer cisimler de bu çok az olduğu için anlaşılmaz.

sonhakan

yerçekimide ışığı etkiliyor, dolayısıyla yukarıdaki yıldızlar aslında orda değiller :))

mehmet lutfi
1

mobil görünümden çık