[q]
(12) 

taksi

loser blueser #594052
2 kişi taksiye bindi ve farklı yerlerde inecekler. en mantıklı ücret bölüşümü nasıl olur sizce?

edit: soruyu geliştiriyorum, bu 2 kişiden sonra inecek olan kişi eğer taksiye tek başına binseydi, ilk inecek kişinin ineceği yere kadar yine aynı yolu kullanacaktı. aynı yol üzerinden geçecekti, yani taksi sonra inecek kişi için yol değiştirmiyor, aynı doğrultuda fazladan 3-4 km gidiyor diyelim. bu durumda nasıl bölüşülür?


 

ilk inen gidilen yolun parasını verir iner. taksimetre sıfırlanır ikinci yolcu devam eder indiği yerde öder.


bu cevaptan sonra utandım :)

Caaannn

taksi ilk yolcu indireceği kısmı, iki kişi eşit bölüşerek öderler, geri kalan kısmı sonra inecek yolcu öder. daha açık anlatım:

iki kişinin birlikte gittiği yol ile sonra devam edenin gittiği yol bağımsız. birbirlerini ilgilendirmiyor. bu durumda ilk kişinin ineceği noktada hesabı eşit bölüşerek öderler ve taksimetre sıfırlanır, diğer şahıs yoluna sanki orada yeni taksiye binmişçesine gider. ödeme kendisine ait olur.

Ekstra not: burada taksimetre sıfırlanırı sadece iki ödemenin birbirini ilgilendirmediğini açıklamak için kullandım. taksimetre sıfırlanırsa tekrar açılış ücreti alabilir çakal taksiciler. o yüzden sıfırlatmayın o noktada hesabı ikiye bölün, inen o ana kadarki hesabın yarısını devam edene versin. aynı şey.

Yigitabi

öyle olursa ikinci yolcu, ilkinin indiği yere kadar beleş gitmiş olur. adaletsiz olur.

ilk kişi A'ya gidecek olsun, mesafe 100 metre. ikinci kişi de B'ye gidecek olsun, bindikleri yerden 300 metre. araç toplamda 400 metre gidecek. birinci kişi yolun 1/4'ünü, ikincisi 3/4'ünü gidecek. dolayısıyla taksimetrenin yazacağı fiyatı yolun uzunluğuna göre kendi aralarında bölüşmeleri gerekir.

ha bunu nasıl hesaplayacaklar, onu bilmem.

edit: yigitabi çözmüş, en mantıklısı bu. hem taksici parasını alıyor hem adaletli bölüşülüyor.

der meister

ilk yolcu =a
ikinci yolcu=b

a = (indigi yerdeki ucret/2)
b = (toplam ucret - a)

ki bu durumda a b'ye odeme yapar b toplami oder. (acilis ucreti de bu sekilde ikiye bolunmus olur.)

Argaeos

İlk inen yolcu biraz daha az verirse adaletli olur gibi. Mesela acilis ucretini tutan miktardan dusmek gibi. İlk yolcu oraya kadar tutan parayi oderse iki kisiyle binmesinin bir anlami olmaz, tek gitse de ayni sey cunku. İkinci yolcu da ilk yolcudan aldigi parayla tamamini odeyip taksiden iner. Tabii ikinci yolcu daha avantajli ama en azindan ikisi de oldugundan daha az odemis oldu ya da buna yakin bir anlasma yapabilirler.

pokepoke

Yigitabi +1

xenophobe

Öyle fazla hesaplanmaz, ayıp olur. İlk inen ilk ücreti ödemeli ya da büyük bi kısmını vermeli. Eğer çok ayrıysa yollar ayrı taksilere binin. Arkadaşlıkta falan öyle a/2 kök 4 üzeri 5 falan olur mu.

roket adam

yigitabi'nin hatasi taksimetre sifirlanirsa ikinci kez acilis ucreti alinacagi.

Argaeos

bu felsefenin temel sorunlarından biridir :D

neyse abi taksinin bir doğru üzerinde hareket ettiği varsayımıyla hesaplanıyor bence ya ilkinin evine gitmek için yol uzadıysa?

Ufuk

@Argaeos, tam düzeltiyordum ki sen yakalamışsın :)

Yigitabi

yoldan ne kadar sapilacagina bagli. ayni yol uzerindelerse ilk adam indigi anda ucret bolusulur.

eger ilk adam tam ters yone gidiyorsa gittigi yonun butun parasini ve geri donus parasini...
dur lan, boyle bir sey yapmak dunyanin en aptalca isi. ayri taksilere binseler ya.

bohr atom modeli

ineceği zaman taksimetreye bakılır, yarısını kalan yolcuya verir.. kalan yolcu kendi ineceği zaman taksimetrede ne yazıyorsa öder

facebook
1

mobil görünümden çık