[q]
(7) 

Dunyanin Sekli

ermanen #59338
1. Dunyanin sekli, kutupları basık elipsoit ya da kutupları basık sferoit imis. Yani kusursuz bir yuvarlak degil. Peki uzaydan nasil kusursuz bir yuvarlak gibi gozukuyor, yani dunyanin uzaydan cekilmis fotograflarinda hic basiklik goremiyoruz, neden boyle? Basiklik derecesi dunyanin sekline gore gozle algilanamayacak kadar dusuk mu kaliyor?

2. Dunyanin sekli kusursuz yuvarlak veya kure olsaydi ne degisirdi? Bunun olmasi icin yercekiminin biraz daha az, rotasyon hizinin da biraz daha dusuk olmasi gerekirdi sanirim, bunu da goz onunde bulundurursak cok bir fark olur muydu?


 

1-) o simulasyon diye öyle. şurada gayet geoid;

www.cosmos4kids.com

deckard

@deckard

buraya koydugum resmi kastetmedim aslinda, yani bircok gercek fotografta da oyle, burdaki resmi bana guzel geldi diye koydum :)

bir de sanirim uzaklastikca daha bir geoid algiliyoruz, boyle olabilir mi?

ermanen

2-) kusursuz yuvarlak olması zor, zira celestial mechanics diye bi olay var (en.wikipedia.org). yani o kadar kütleli bir cismin dönmesi sonucunda kutuplar basıklaşıyor. bu kısmı mühendisler daha iyi açıklar belki.

aslında soruya temiz cevap vermek için dünya'nın oluşumuna kadar inmeliyiz. herkesin bildiği nebula'dan kopan parçacıkların bir araya gelerek Planetesimal oluşturuyorlar. bu dönem de gezegen oluşumunda yuvarlaklaşma sürecine öncülük ediyor. dönmeye başlayan cisim pürüzsüzleşiyor. işte kütlesi büyükse, gravitasyonelden dolayı bir çekim alanı oluşturuyor, gazlar kaçamıyor vs. atmosfer oluşuyor. sonra içeride bir sürü olaylar oluyor (volkanik olur, jeofiziksel olur, olur da olur). en sonunda cisim temelde iki hıza sahip oluyor. birincisi sürüklenme hızı (V), ikincisi de buna bağlı açısal hız (V/R [R=Radius]). böyle böyle derken cisim yuvarlaklaşıyor, fakat açısal hızdan dolayı basıklaşıyor. çok hızlı dönüyorsa daha da basıklaşıyor (nötron yıldızları, pulsarlar vs.). Ay'ın hızı, Dünya'nınkinden çok daha düşük, bundan dolayı daha yuvarlakımsı.

uzun lafın kısası, kusursuz yuvarlak olsaydı bi kere açısal hızımız olmaz demektir. bu da bizim devasa bir asteroid olmamızı gerektirirdi ve atmosferimiz olmazdı. haliyle biz hiç olmazdık.

deckard

ekvatordan sisik olması orda kendi eksenı etrafında donusunden kaynaklı hızın max olmasından merkezkac kuvveti yuksek oluyor.

bir muhendis.

bryan fury

2.yi cevaplıyordum, dalmışım :) Dünya'nın gerçek şekli şu:

tinyurl.com (yardımcı link: wiki.urban.cens.ucla.edu )

geoid böyle bir şey aslında. uzaydan baktığımızda yuvarlak bir şeye benzetmemiz normal. kutupların basık olduğu belli sonuçta. yani Dünya'nın kusursuz yuvarlak gözükmediğini düşünüyorum ben. sondaların çektiği fotoğrafların açısı da önemli.

deckard

daha yuvarlak gözükmesinin sebebi atmosfer de olabilir belki atıyorum

yuto

1. Gerçek uydu fotoğraflarında tam bir küre gibi görünüyor, çünkü basıklığın mertebesi çok küçük.

Kutuptan kutba çap: 12756km
Ekvator çapı: 12714km
Fark: 42km !

12700 km'de 42km, yani binde 3.3'lük bir fark var. Bu mertebedeki farkları insan gözünün algılaması zordur. [Dilerseniz bir çizim programında çapları bu değerlere sahip bir elips çizerek elipsi küreden ayırt edemediğinizi bizzat gözlemleyin, eğlenceli.]

2. Dünyanın şeklinin kusursuz küre olması durumunda çok şey değişeceğini zannetmiyorum. Ama böyle bir şeyin olmasının mümkün olabilmesi için hem dönme hareketi yapmaması, hem de tüm maddesinin tam bir homojenlik içinde yayılmış olması gerekirdi ki, bu çok şeyi değiştirirdi işte.

vulpius
1

mobil görünümden çık