merhabalar, benim kafam 2 günde bir çok kaşınır ve saçı yıkama gereği duyarım. yıkadıktan sonra rahatlarım, ertesi gün ufaktan yine kaşınmaya başlar, ama diğer gün illa kafayı yine yıkamak gerekir. şampuan yada sabun kullanarak. kullanmazsam yine kaşınıyor, yani saçı öyle sadece suyla yıkamanın bir etkisi olmuyor bende.

çocukken hatırlıyorumda böyle değildim, haftada 1 banyo yapardım oda üşene üşene üstelik hergün koşup, terleyip, çamurlara battığımız halde yinede haftada en fazla 2 kez banyo yaptığımı biliyorum.

Şimdi 2 günde bir duşa girmek o saçı yıkamak zorunda kalıyorum. bıktım anasını satim. e yıkamayıncada kaşınıp duruyorum.

Neyse lafı daha fazla bölmeden. geçenlerde sokakta yürüyorum, 2 gündür duş almamış olmanın verdiği durum ile bir yandanda kafamı kaşıyorum. Sonra birden güçlü bir yağmur bastırdı. eve gelene kadar kafa sırılsıklam oldu. eve geldiğimde bir havluyla kuruladım sonraki dakikalarda da "ya ben bişe yapacaktım ama ne?" diye düşünürken aklıma geldi, "ya ben banyo alcaktım eve gelince, çok pistim kafam kaşınıodu noldu bana şimdi kaşınmıo" dedim içimden kendi kendime. Vaay ulan o kadar şampuanın beceremediğini bir yağmur suyu halletti ha dedim.

Evet arkadaşlar o kadar şampuan kullandım hepside 2.gün kafamın kaşınmasına engel olamadı. Ama o 5 dakikalık maruz kaldığım bir yağmur suyu kafadaki kiri söktü attı adeta. Bunun bilimsel açıklamasını çok merak ediyorum. Bilen arkadaşlar izah edebilirlermi durumu, yağmur suyu nasıl bi su böyle?

 

Asit yağmuruna girmedin değil mi? :)

cevaps

bildiğim kadarıyla bahar ve yaz yağmurları (ama kış ayındayız?) saça iyi gelir. hatta tüm bedene iyi gelir. çocukken annem nisan yağmurunda dışarı çıkmamıza izin verirdi. bi güzel ıslanırdık. balkonda kavalara yağmur suyu toplardı yıkanırken onu da kullanırdık...

hia

Anneannem eskiden yağmur yağınca balkona bir kova koyar,o kovaya biriken suyla saçlarını yıkarmış. Çok çok iyi gelirmiş. Ama bilimsel açıklama yapamıyorum.

endless dream

nisan yağmurlarının şifasına (mevleviler mesela) inanılır doğru ama onunla bir ilgisi yok sizin olayınızın. şimdi normal şartlarda yağmur suyunun pH değerinin 5,5-6.5 gibi değerlerde (nötral değerlere yakın yani) olması beklenir. ama yaşadığınız bölgedeki hava kirliliğinin boyutlarına bağlı olarak(havadaki SOx, NOx ve COx değerlerinden kaynaklı hava kirliliği) bu pH değerinin sıfıra doğru kayması yani asitliğinin artması muhtemeldir. bu olaya asit yağmuru denir. insanlar, hayvanlar, binalar ve doğal doku üzerinde tahmin edebileceğiniz üzere aşındırıcı bir etkisi vardır bu yağmurun. sizin saçınızda gerçekleşen tepkime nasıl bir şeydir bilmiyorum ama çok sağlıklı olduğunu söylemek güç. asit işte yahu.

selim alai

@selim alai; asit yağmurunda öyle kaşıntının yok olmasıyla kurtulanacağını sanmıyorum, kaşın kirpiklerin de yok olması gerekir. tam güçlü asit değil sanırım bahsetttiğiniz (ph5 filan). birde daglien eğer yağmurun tadı azcık acıysa evet kısmen asitli (asit asittir ama zayıf asit demek istediğim) yağmura girmişsiniz.

hia

sevgili hia; valla işin açıkçası şu ki ilk yazdığımda söylemek istemedim ama daglien arkadaşamızın kafasının yağmuru yedikten sonra kaşınmamasının nedeninin psikolojik olabileceğini düşünüyürum. ayrıca asit yağmuru denilen şey sizinde dediğiniz gibi ph5 falandır. aksi takdirde daha aşşağılara indikçe güçlü asitler elde edersiniz ki bunun sonuçlarını tahmin edebiliyorsunuzdur heralde. sonuç olarak şunu söyleyebilirim; evet belki arkadaşımız bir faydasını görmüş olabilir ama böyle bir mevsimde (kışın hava kirliliği olayı en yüksek seviyededir) yağmur suyunun faydasından çok zararı olur diye düşünüyorum.

selim alai

ekşimtırak acımsı bir tat diyelim olsun bitsin :P

selim alai

ben bilerek şampuanların saçları yağlandırdığını düşünüyorum, eskiden böyle değildi, çok kullanıp yıkasınlar diye. veya artık havalar daha kirli, saç çabuk kirleniyo, ama niye çok yağlanır oldu...

berhan

teorik olarak yağmur suyuna yere düşmeden önce demir vb. ağır metallerin karışması pek mümkün değildir. adı üstünde ağır metal, havada olmaz ki.

selim alai

nerde yagdigina bagli, yagmur ormanlarinda saftir mesela, ama istanbul'da yagdiysa asidiktir. asit yagmuru genelde havadaki karbondioksitle birlesince oluyor, boylece karbonik asit olusuyor ve ph'i dusuruyor. col olan ve tozlu bolgelerde olusan tozlar kalsiyum karbonat iceriyor ve bu da asit yagmurlarina karsi koyuyor, boylece dogal yagmur ve hatta alkalin iceren yagmurlar olusuyor. e alkalin iceren ph dengeleyici sampuanlar da var, ama yagmurda olunca daha saf ve dogal oluyor haliyle, boylece saca iyi geliyor. evet birseyi daha acikligina kavusturduk :)

ermanen

valla bende de tam tersi oluyor.

yağmurda saçım ıslandığı zaman kepek oluşuyor ve duşa girene dek kafam yanıyor.

insanoğlu.
cins cins.

edgenabby

geçenlerde dedim arkadaşlar ama şimdi o geçenlerdeyi düşündümde baya bir zaman olmuş :)
mevsimlerden neydi o ara hatırlayamadım gerçektende. Hatırlayamadım çünkü nisan yağmuru yada diğer mevsimlerde yağan yağmurun içindeki maddelerin farklı olabileceğini aklımın ucundan bile geçirmemiştim. yağmur yağmurdur diye düşündüm sanırım o an. cevaplar tam tatmin edici olmasada sanırım cevabı aldım. dediğiniz üzere, yağmur suyu içindeki asit, demir gibi şeylerin etkisiyle o kaşıntı gitti sanırım. Kesinlikle psikolojik olduğunu düşünmüyorum. Yani kaşıntı gerçekten yok oldu. snowflake kardeşimizin dediği gibi benim kafanın bu kaşınması saçın kirliliğinden olmayabilir (bunu hiç düşünememiştim) kafa derisi ile alakalı olabilir yani alerjik durumlar felan, Hatta yine diğer bir arkadaşımızın belirttiği gibi, şampuanların içinde bulunan bir maddede sürekli 2 günde bir kaşıntı yapan bir madde içeriyor olabilirler içinde.

Velhasıl sabun da kullandım, sadece su ile de yıkadım, hertürlü şampuanı denedim ama yok, hiçbirşey o yağmur suyu gibi kesemedi kafamın kaşıntısını. Sanırım ben yağmur adamım arkadaşlar :)

daglien

her gün duş almak temizlik gereğidir.

eleanor
1

mobil görünümden çık