antik bilgelikler ve eski mitolojilerin zamanın yeri nedir?
tanrı mıdır? tapılmıştır? zaman diye bi kavram mıydı onlarda?
sonuçta güneş sisteminin hareketlerine zaman adını veriyoruz. ekip biçmek ve mesvsimleri takip etmek için güneş ve ayın hareketlerini inceleyip takvim ypatılar, zamanı kağıta indirgemiş oldular gibi bi cevap değil, biraz daha spritüel bir şey arıyorum.

teşekkürler.

 

bir kabilenin dilinde zamanlar olmadığını okumuştum. bence zamanın döngüselliğine veya jung gibi tek bir anda var olduğumuza inanan çok adam olmuştur. yani zamanı sadece şu andan ibaretmiş gibi gören ve takılanlar var, (hayvan kafası gibi biraz) ama bahsettiğin döngünün de bir parçası o 'şu an', mevsimler vs dolayısıyla ve sen kendin eskidiğin için. ama yine de dünyanın kendi etrafında döndüğü her gün aynı gün. güneşin etrafında da altı ayda bir yükseliyoruz ve alçalıyoruz devran eder iken. durumu simülasyondan öte tam bir algı şeklinde hissetmeye neden oluyor o 'şu anda varolma' hedesi ve doğa içinde yaşayarak yani güneşin ufukta doğup batışını görebildiğinde, dünyadaki ışıklardan dolayı gökyüzünün karanlık olmadığı, samanyolunun hayvan parlaklıkta göründüğü, gezegenlerin renklerinin belli olduğu o dönemlerde bence adamlar kafayı aynı bele kırmıştır. ben öyle olurdum yani. olanlar da çokmuş duydum ben. şimdi bile olunabiliyo ayrıca :D

kediebesi

mısır mitolojisinde geceyi ve gündüzü getiren (dolayısıyla zamanı var eden desen yanlış olmaz sanırım) bir döngü vardı. elemanın (tanrıların) biri, muhtemelen ra, bir nehirden falan geçiyordu. işte başka bir eleman onu hep durdurmaya çalışıyordu. ama hiçbir zaman durduramadığı için her gecenin ardından tekrar gündüz oluyordu falan. tam hatırlayamadım hikayeyi :)

edit: horus olabilir. biraz bakınayım netten, bir şeyler bulursam link eklerim.
edit 2: horus değil ra imiş, doğru hatırlamışım. güneş saltanat kayığı olarak geçiyor. wiki'de çok az bahsi geçmiş:
tr.wikipedia.org

darkredanger

ben de merak ettim
horusla ilgili buldum sonuçta hor işte horizon, hours filan
www.hartford-hwp.com

kediebesi
1

mobil görünümden çık