iç anadolu bölgesinde 100 m3 lük bir çelik su tankının içersindeki suyun donmaması için min. kaç kw lik bir ısıtıcı gerektigine dair hesabın gidiş yolu nasıldır bir fikri olan var mıdır ?

m*c*deltaT


ısıtıcıyı kaliteli alın, suya elektrik kaçağı olmasın. kızartmayın insanları musluk başında.


öncelikle ısıtıcı seçmeden önce izolasyon yapın derim. ardından ısıtıcı tek noktada mı çok noktada mı olacak ona karar vermeli. zira tank epey büyük olduğundan sirkülasyon olmayabilir.
burdan sonra ısı transferini hesaplamak gerek. tank yüzeyi, su sıcaklığı ve ortam sıcaklığı gerekiyor. bir de ısı transfer katsayısı. tabi bunu yaptığınız izolasyonu da işleme alıp yapmalısınız. bu ısı transfer debisini karşılayabilecek bir rezistans seçmeli.
ısı transfer katsayısı vs ile uğraşmak istemiyorsanız bir sıcaklık sensörü alıp (ki zaten rezistans için lazım olacak) tankın alt noktasına daldırın. gece sıcaklık düşüşünü takip edin. saatte kaç derece düşüyor bunu ölçün. saatte 0.5 derece düşse, su 100000 kg, c 1, delta t 2. 100kWh lık rezistans çıkıyor ama tabi bu bir saatte 0.5 derece ısıtmak isterseniz. diyelim ki sıcaklık 10 derecenin altına düştü mü çalışır, gece bitene kadar sıcaklık düşüşünü yavaşlatır. böylece 10 kWh lık bir rezistans da yeterli olabilir.
tabi bu hesaplar tahminidir. referans kabul etmeyiniz. fikir olsun diye yazdım
